URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 17 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Ianuarie 2021, 18:00

Zăpadă de jumătate de metru, în staţiunile montane din Bihor, dar de peste un metru pe creste. Salvamontiştii le cer turiştilor să fie precauţi

Zăpadă de jumătate de metru, în staţiunile montane din Bihor, dar de peste un metru pe creste. Salvamontiştii le cer turiştilor să fie precauţi foto: Ovi D. Pop (sursa: Facebook / Visit Vartop Nucet Bihor)

Spre bucuria iubitorilor de sporturi de iarnă, în staţiunile montane din Bihor, adică în Vârtop, Stâna de Vale sau Padiş, stratul de zăpadă are o grosime de 50-60 centimetri, numai bun pentru schi, snowboard sau săniuş. De altfel, pârtiile de schi amenajate la Vârtop şi la Stâna de Vale sunt deschise şi turiştii profită de asta.

Urcaţi la munte bine echipaţi!

Potrivit unei informări a serviciului judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor, la altitudini de peste 1.300 metri, stratul de zăpadă este şi mai gros, între 60 şi 100 cm, iar în zonele unde vântul a viscolit ninsoarea, adică la limitele dintre pădure şi golul alpin sau pe jgheaburi, poate ajunge chiar şi la 100 - 130 cm.

În acest context, salvamontiştii bihoreni le recomandă turiştilor să nu se aventureze pe traseele care urmăresc crestele montane, pentru că, din cauza vizibilității scăzute, orientarea poate fi dificilă, iar marcajele turistice pot fi acoperite de zăpadă. De asemenea, turiştii care urcă pe munte trebuie să fie echipaţi corespunzător, iar dacă sunt începători, să opteze doar pentru trasee uşoare.

„Pentru cei care se aventurează în afara staţiunilor turistice, le recomandăm să aleagă trasee pe măsura pregătirii, utilizând echipament corespunzător, şi să se informeze, în prealabil, în privinţa traseelor şi condiţiile de parcurgere în regim de iarnă a acestora”, a transmis Salvamont-Salvaspeo Bihor. Pe site-ul serviciului, curioşii pot găsi traseele turistice.

Cei care merg cu schiuri, snowboard sau rachete de zăpadă, în zone unde există riscul de declanşare a unor avalanşe, sunt sfătuiţi să nu meargă singuri şi să se echipeze cu echipamente de salvare (dispozitiv de căutare în avalanşă, lopată, sondă de avalanşă).

De asemenea, turiştii care urcă la munte trebuie să aibă maşinile dotate cu anvelope de iarnă, dar şi lanţuri antiderapante.

Record de turişti în munţii din Bihor, în 2020

Salvamont-Salvaspeo Bihor a transmis, marţi, şi un bilanţ al activităţii din anul trecut, care arată că, în total, salvatorii montani au avut 782 de misiuni, inclusiv cele de patrulare preventivă.

Cele mai multe intervenţii de salvare au avut loc pe timpul verii, 78 la număr, cu un total de 108 persoane accidentate şi recuperate. În timpul iernii de anul trecut, salvamontiştii au avut 56 de intervenţii, cu 63 de persoane salvate. În alte 16 situaţii, salvatorii montani au intervenit pentru a salva 51 de turişti blocaţi pe trasee sau rătăciţi.

Tot în anul 2020, Salvamont-Salvaspeo Bihor a instalat 63 de indicatoare bilingve cu QR Code (săgeți direcționale) pe traseele turistice din zonele Padiş-Glăvoi, Defileul Crişului Repede - Şuncuiuş, Stâna de Vale, Vârtop, Lacul Leşu. De asemenea, salvamontiştii au întreţinut şi curăţat traseele montane din judeţ şi au amenajat trasee de escaladă.

Salvamontiştii bihoreni mai spun că, din cauza pandemiei de Covid-19, numărul turiştilor care au ajuns în zonele montane din judeţ anul trecut a fost unul record pentru ultimele trei decenii, fără a putea furniza însă şi cifre care să susţină această informaţie.

Totuşi, salvatorii se aşteaptă ca în continuare să se manifeste acest trend, motiv pentru care şi-au propus să construiacă noi baze în Padiş, Stâna de Vale şi Defileul Crişului Repede. De asemenea, se doreşte angajarea de noi salvamontişti, dar şi atragerea de voluntari.

Salvamont Bihor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6818 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON