URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 24 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În judo folosești forța adversarului pentru a o canaliza împotriva lui. Cred că același principiu ar trebui să-l aplicăm și asupra vandalilor care sparg toalete, coșuri de gunoi și bănci. De ce să-i băgăm la pușcărie sau să-i amendăm cu sume uriașe? Mai bine să se amplaseze prin parcuri sape, hârlețe și greble. Cei cu exces de energie și surplus de testosteron vor putea să dea o prașilă, să facă straturi pentru flori, să ne scape de buruieni...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cele două loturi din Bihor ale Autostrăzii Transilvania, Biharia - Chiribiș (28,55 km) și Chiribiș - Suplacu de Barcău (26,35 km), ar merita denumite - mulțumită tehnocraților din CNAIR, politrucilor care au condus Transporturile, dar și parlamentarilor bihoreni - ale Nesimțirii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
O altă formă de tulburare anxioasă este tulburarea anxioasă generalizată, care se deosebeşte de panică (unde simptomele apar brusc) prin faptul că bolnavii prezintă o anxietate difuză şi persistentă, fără fobii, atacuri de panică sau tulburare obsesiv-compulsivă.
15 Martie 2023, 22:12

Vremea nu i-a oprit. Husari, torţe şi o puzderie de lume la Ziua Maghiarilor de Pretutindeni în Oradea (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ploaia, vremea rece şi rafalele de vânt nu i-au oprit pe bihorenii veniți din tot judeţul la festivităţile organizate la Oradea de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Ceremoniile s-au încheiat seara cu un spectaculos marş cu torţe până în faţa statuii poetului Petőfi Sándor din parcul care-i poartă numele.

Discursuri, cântece şi husari

Manifestările serii au început de la ora 18, la statuia lui Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii, unde s-au strâns aproximativ 2.000 de persoane.

La eveniment a fost prezent consulul Ungariei la Cluj-Napoca, Simon Előd, alături de numeroşi reprezentanţi ai partidelor româneşti, autorităţi locale, printre care prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, subprefecţii Botházi Nándor şi Emilian Pavel, vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan, şi primarul Oradiei, Florin Birta, precum și reprezentanți ai formațiunilor maghiare, precum președintele executiv al UDMR Bihor, Szabó Ödön.

Unii îl aşteptau şi pe ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, care însă după ce a participat la manifestările din prima parte a zilei de la Oradea a plecat la Salonta, şi acolo fiind programate mai multe activităţi dedicate acestei sărbători. 

Programul a fost unul scurt şi a început cu intonarea imnului Ungariei, urmat de cel al României. Discursurile politice au lipsit cu desăvârşire, alocuţiunile rezumându-se la mesajul premierului Ungariei, transmis de consulul maghiar, şi la cel al prim-ministrului României, Nicolae Ciucă, citit de prefectul Dumitru Ţiplea.

În timp ce premierul român a subliniat importanţa etnicilor maghiari în istoria României, cel ungar a oferit un mesaj legat de războiul din Ucraina. "Vrem pace şi suntem de partea păcii. Suntem respectuoşi faţă de alte naţii şi aşteptăm acelaşi respect din partea altora. Avem datoria morală să facem tot posibilul ca războiul să se oprească, căci doar aşa putem garanta ungurilor siguranţa şi fericirea. Să fie pace, libertate şi întelegere", a transmis Viktor Orbán.

La microfon a luat cuvântul şi fostul director al Filarmonicii de Stat din Oradea, UDMR-istul Meleg Vilmos, care a vorbit despre însemnătatea acestei zile: în 15 martie 1848 a debutat Revoluţia Maghiară, care a dus la înfiinţarea primului parlament modern maghiar şi a unui guvern.

Cei prezenţi au urmărit şi spectacolul copiilor şi tinerilor de la Şcoala populară de artă Francisc Hubic, de la Liceul de Arte şi de la Liceul Teoretic Ady Endre, care au prezentat cântece patriotice şi dansuri populare.

"Preferaţii mei rămân tot husarii", i-a spus, în maghiară, un băieţel din mulţime mamei sale.

Încălziţi de torţe

Festivitatea a continuat cu depunere de coroane la statuia lui Szacsvay Imre şi cu o procesiune impresionantă cu torţe pe traseul strada Iosif Vulcan – Republicii – parcul Petőfi Sándor, condusă de bărbați îmbrăcați în uniforme de husari şi de tinerii instrumentişti de la cele trei şcoli.

​​​​​

Pe tot parcursul marşului, participanţii au înfruntat o ploaie măruntă şi rece, rafale de vânt puternice şi un frig care le-a îngheţat degetele.

"Noroc că avem torţe, ne mai încălzesc", le-a spus un tânăr prietenilor săi.

Programul s-a încheiat cu o altă ceremonie de depuneri de coroane în faţa statuii poetului maghiar paşoptist Petőfi Sándor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.525 RON
  • 1 EUR = 4.9214 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON