URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Martie 2020, 16:25

Vrei să ieşi din casă? Guvernul schimbă modelul declaraţiei pe propria răspundere. Descarcă documentul!

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, joi, modificarea formatului declaraţiei pe proprie răspundere, necesară pentru cei care ies din casă, pentru diverse necesităţi, în perioada stării de urgenţă.

Potrivit unui anunţ transmis presei, documentul, care poate fi descărcat din galeria aferentă acestei ştiri, dar şi de pe pagina stirioficiale.ro, "a fost simplificat în privinţa datelor care necesită a fi completate".

În esenţă, însă, solicită cam aceleaşi informaţii ca precedentul: de la datele de identitate ale persoanei, până la scopul ieşirii din cază, doar că elementele sunt aranjate sub o altă formă şi mai explicite.

"Documentul poate fi redactat/completat de pe PC/laptop în câmpurile predefinite, în formatul PDF, necesitând ulterior tipărirea şi semnătura olografă a titularului. De asemenea, documentul poate fi tipărit şi completat olograf ("de mână") în câmpurile predefinite, necesitând totodată semnătura olografă a titularului. Totodată, reamintim faptul că declaraţia pe proprie răspundere poate fi redactată integral olograf, cu preluarea tuturor elementelor din modelul declaraţiei pe proprie răspundere pus la dispoziţie", mai arată comunicatul.

De asmenea GSC precizează că orice alte iniţiative de a dezvolta platforme electronice folosite pentru completarea declaraţiilor pe proprie răspundere/adeverinţe de angajator NU beneficiază de acordul autorităţilor guvernamentale şi nu se realizează în colaborare cu acestea.

"În acest sens, avertizăm asupra riscului folosirii, în mod nejustificat, a unor astfel de instrumente electronice pentru prelucrarea şi folosirea fără drept a datelor personale", mai arată informarea.

GSC revine cu precizări şi în ce priveşte prezentarea declaraţiei pe proprie răspundere/adeverinţei eliberată de angajator personalului abilitat să verifice documentele, de pe dispozitive electronice.

"Precizăm că aceasta se va realiza în sensul prezentării fotografiei documentului menţionat, pe care trebuie să figureze semnătura olografă a titularului (declaraţia pe proprie răspundere) sau autentificarea angajatorului (adeverinţa angajator)", arată GSC.

Persoana va prezenta declaraţia pe proprie răspundere/adeverinţa de la angajator împreună cu actul de identitate. De reținut că personalul abilitat cu verificarea acestora va putea fotografia aceste documente.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Greu de cap 3
Numai guvernul ne poate salva.O companie romaneasca,certificata GDPR, a pus la dispozitia romanilor formularul vechi in format electronic.A tinut o zi.Aveti mai jos urmarea:..."Acest formular a fost oferit gratuit de 123FormBuilder, o companie românească cu peste 10 ani de experiență în colectarea și prelucrarea datelor și cu o bază vastă de clienți în întreaga lume. Am dorit să ne aducem contribuția în această perioadă dificilă, oferind o modalitate ușoară de generare a declarației pe proprie răspundere. Dupa publicarea formularului, am primit atât reacții pozitive, cât și reacții negative. Cele din urmă au vizat colectarea de informații personale ale utilizatorilor. Platforma noastră se conformează tuturor normelor GDPR, iar datele au fost folosite în mod exclusiv pentru generarea declarației, iar apoi au fost șterse de pe serverele noastre. Cu toate acestea, buna noastră credință a devenit un motiv de polemică și, cu părere de rău, considerăm că riscurile pentru compania noastră sunt mai mari decât impactul pozitiv pe care îl putem avea. În consecință, am decis să dezactivăm formularul si sa vă încurajăm să folosiți modelul oficial de declarație, pe care îl puteți descărca de aici sau apăsând butonul de mai jos."...suntem o natiune deosebita
Postat 26 Martie 2020, 18:18 de excalibur
Greu de cap 2
Bun. Suntem de acord ca e o varianta imbunatatita, simplificata.1.Ce facem cu modelul vechi? Mai e sau nu valabil? Ca io mi-am tiparit citeva exemplare,deplasindu-ma intr-o locatie cu imprimanta.Acuma nu mai pot merge legal, ca tre sa ies din oras.2.Modelul electronic este inaccesibil structurilor statului roman,care a platit milioane de euro softuri lu' ghita,lu' oracle,lu' microsoft?In structurile inalte nu exista 2-3 IT-isti cara sa faca o mica platforma de declaratie electronica? "Oameni buni, suntem conduși de idioți. Până acum, era cumva amuzant. De-acum poate fi mortal."
Postat 26 Martie 2020, 17:52 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON