În ultima săptămână înaintea alegerilor prezidenţiale, primarul Ilie Bolojan subliniază că alegerea actualului premier ar fi nefastă nu doar pentru România, ci şi, concret, pentru Oradea şi Bihor, deoarece "Victor Ponta n-a făcut nimic", doar a promis şi a "guvernat" la televizor.
În schimb, edilul Oradiei propune modelul Iohannis. "Dacă a avut rezultate în Sibiu, de ce n-ar putea avea pentru toată România?", e întrebarea la care Bolojan crede că alegătorii trebuie să dea răspunsul.
- De când sunteţi primar v-aţi implicat în toate campaniile, dar parcă niciodată ca acum. Ce vă mână în luptă?
- Eu cred că un primar trebuie să-şi precizeze public poziţia totdeauna. Pe de o parte din responsabilitate pentru cei care l-au votat, pentru că aceştia trebuie să ştie cum votează, pe de alta fiindcă mulţi oameni nu au timp să afle detaliile unei campanii şi poate unii ar dori să-i asculte părerea. Este cea mai murdară campanie electorală. Iar valul de minciuni lansat către pensionari, că vezi, Doamne Iohannis vrea să le taie pensiile sau să vândă Ardealul, m-a făcut să-mi dau seama că PSD şi Victor Ponta nu vor ezita să folosească aceste metode şi după alegeri, cu toate consecinţele negative pentru România. Dacă ar fi existat doi candidaţi relativ apropiaţi sub aspectul capacităţii de a mişca lucrurile spre bine, n-aş fi fost atât de implicat. Dar fiind clar că actualul premier nu poate duce ţara înainte, trebuie să fac tot ce ţine de mine ca să nu ajungă preşedinte. În schimb, Iohannis a confirmat la conducerea Sibiului, şi speranţa e că poate face şi pentru România ce a făcut pentru Sibiu.
- Ce vă indică rezultatele obţinute în primul tur?
- Că Iohannis are un număr important de voturi, iar Ponta a ajuns la un nivel maxim de electori duri şi că în turul doi nu poate lua mult mai multe voturi. Cei care au fost mulţumiţi de el l-au votat în primul tur, iar cei care nu au fost mulţumiţi nu au votat cu el. Aceştia nu vor vota automat pro Iohannis, dar pot fi mai înclinaţi să voteze anti Ponta. Cert e că acum nu ai de ales între două rele, ci între un rău sigur şi un bine posibil. Şi un om normal alege binele posibil...
"Nu te poţi baza pe promisiunile PSD"
- Totuşi, în 2009 l-aţi susţinut pe Mircea Geoană, iar în 2012 v-aţi afişat cu PSD...
- În 2009, prin modul în care şi-a gestionat funcţia - arbitrar, scandalos, ostil, amintiţi-vă cum spunea că pune prim-ministru pe cine vrea - Traian Băsescu pur şi simplu a împins PNL să se alieze cu PSD în contrapartidă la ce a însemnat sistemul Băsescu. Că l-am susţinut pe Mircea Geoană nu regret: s-a dovedit un om civilizat şi cu o orientare clar pro-occidentală. Şi vă fac o confesiune: e singurul care, deşi a pierdut alegerile, m-a sunat şi mi-a mulţumit că l-am susţinut în mod corect.
Eu nu sunt adeptul ideii de a sta pe o funcţie şi a nu face nimic sau de a-ţi scuza neputinţa cu dezastruoasa moştenire. Or, după doi ani de guvernare, USL nu avea performanţe, iar miniştrii PNL nici nu mai erau liberali, ci ai lui Ponta. Când am încercat să-i înlocuim cu alţii, care să performeze, s-a opus PSD. Nu puteam decât să plecăm de la guvernare, pentru că ne compromitean. Apoi a trebuit să ne aliem cu PDL din cel puţin trei motive. Suntem mult mai apropiaţi doctrinar. Doi: cei care au blocat în trecut fuziunea dreptei - Băsescu, Udrea, Boc - nu sunt lângă noi, ci împotriva noastră. Trei: nici PNL, nici PDL nu puteau genera separat o alternativă la PSD. Trebuia o separare a apelor, iar acuza că ar exista o amprentă a lui Băsescu în noul PNL e o aiureală. Băsescu e trecut, s-a văzut asta şi din voturile pentru Elena Udrea. Or, marele PNL e un proiect făcut pentru viitor.
- Apropo de foştii aliaţi, aţi discutat vreodată cu şefii locali ai PSD, Ioan Mang şi Ovidiu Mureşan, acuza că din vina dvs nu "dă" Guvernul bani pentru Bihor şi pentru Oradea?
- Eu am discutat despre mizele dezvoltării şi le-am explicat că au două posibilităţi, ca partid aflat la guvernare: ori să susţină Oradea şi Bihorul, generând proiecte care să fie realizate cu implicarea lor şi care să fie în contrapartidă cu proiectele administraţiei locale liberale, ori să încerce să torpileze aceste proiecte, văzut sau nevăzut, pentru a arăta că administraţia locală nu face nimic. Părerea mea e că pentru ei ar fi mai avantajos să vină cu proiecte. Sigur, au spus da, susţinem, dar trebuie să treacă şi la fapte, căci nu există proiecte majore generate de PSD în Oradea sau în Bihor. Dacă Ponta va câştiga alegerile, guvernul va fi al PSD, şi nu a arătat, nu arată şi nici nu va arăta disponibilitatea de a sprijini Oradea şi Bihorul.
- Dar şi PSD a lansat câteva promisiuni atrăgătoare pentru Oradea...
- Sunt câteva lucruri despre care PSD spune că urmează să se facă, dar daţi-mi voie să am mari rezerve. Vedeţi, PSD are o tehnică: le face miniştrilor grafice de campanie să se deplaseze în teritoriu, după regula "Mircea, fă-te că lucrezi". Iar miniştrii vin şi promit. Gândiţi-vă la DN 76: înainte de europarlamentare s-a lucrat câteva săptămâni, inclusiv sâmbăta, dar apoi lucrările s-au oprit. Acum suntem anunţaţi că vine o maşinărie-minune. Întrebarea este: se va lucra şi după campanie? Nu te poţi baza pe ce promit ei.
"O bucă la putere şi o bucă în opoziţie"
- Definiţi, totuşi, raporturile PNL-PSD în plan local. Avem un viceprimar PSD, dar şi voturi PSD împotriva iniţiativelor primarului...
- Discutăm tot deschis. Ca să administrezi oraşul ai nevoie de jumătate plus unul din voturile consilierilor, pentru că poţi face lucrurile simple cu 14 voturi, voturi pe care ipotetic PNL le-ar avea. Dar ca să dezvolţi un oraş, să faci un drum, să dai un teren pentru o întreprindere, ai nevoie de două treimi, 18 voturi. Noi nu le avem. În această situaţie avem două posibilităţi: să rămânem cu PSD ca până acum, sau să ne aliem cu grupul UDMR şi să generăm o altă majoritate de două treimi. Întrucât în 2012 retorica UDMR a fost jignitoare faţă de candidaţii români, am optat pentru coaliţia pe care o vedem acum. Până în prezent, cu bune, cu rele, a funcţionat. Rămâne de văzut ce va fi de acum încolo. Şi noi, şi PSD va trebui să optăm, pentru că, iertaţi-mă, nu poţi fi cu o bucă la putere şi cu o bucă în opoziţie. Or, semnele viitoarei despărţiri se văd în acest fel de a vota contra proiectelor oraşului.
- Deci e posibil să apară o majoritate PNL-PDL-UDMR?
- După aceste alegeri se vor despărţi apele. Eu îmi doresc ca Oradea să fie administrată într-o formă stabilă, iar pentru asta avem două variante. Prima e să ne concentrăm pentru a dezvolta oraşul, a doua e să facem o hârâială din care nu ştiu ce politicieni vor câştiga, dar oraşul va pierde. Noi am colaborat cu UDMR în trecut şi dacă situaţia va fi aşa încât să trebuiască să colaborăm din nou pentru ca lucrurile să meargă în oraş, cred că putem s-o facem.
"Ponta nu oferă nicio garanţie"
- De ce sunt importante prezidenţialele? În fond, preşedintele nu poate tăia pensii şi nu poate creşte salarii...
- E adevărat, salariile le poate majora Guvernul, iar pensiile nu le poate tăia nimeni pentru că există o hotărâre a CCR care interzice acest lucru, pensia fiind un bun câştigat, rodul muncii de-o viaţă. Dar totdeauna preşedintele a avut o influenţă masivă. Pe de o parte trasează direcţiile în politica externă. Nu mă apuc să-l descriu pe dl Ponta, dar cred că dl Iohannis e un partener credibil şi în plan extern! Apoi, preşedintele e cel care poate da direcţii şi genera dezbateri pe care Guvernul nu le poate evita. Tot preşedintele e cel care trebuie să pună instituţiile şi societatea laolaltă, nu cap în cap. Şi deloc în ultimul rând, preşedintele trebuie să fie un garant că direcţia asta de normalizare juridică, că cei care fură încep să şi răspundă, va continua. Or, dintre cei doi, direcţia asta o garantează doar Iohannis. Ponta nu oferă nicio garanţie.
- Argumentaţi de ce Oradea va avea de suferit dacă va fi ales Ponta, sau de câştigat dacă, dimpotrivă, preşedinte va fi Iohannis.
- Am dat două exemple. Unul e despre susţinerea sistemului de încălzire. Toate oraşele din România au aceleaşi probleme, termocentrale şi reţele vechi, pierderi mari, lipsa banilor pentru combustibili, şi toţi primarii am trimis solicitări, dar Guvernul a alocat fonduri doar unora. Eu mă întreb care e motivul pentru care Suceava ori Giurgiu primesc câte un milion de euro şi Oradea nimic? În loc să primim şi noi 1-2 milioane, banii pe care îi luăm din vânzarea terenului pentru Emerson în Parcul Industrial îi dăm la termoficare. Dacă primeam şi de la Guvern puteam scădea preţul la gigacalorie cu 10%, repara câţiva kilometri de magistrale, sau asfalta 30 de străzi... Dar noi trebuie să luăm aceşti bani din bugetul oraşului, încetinind astfel dezvoltarea. Al doilea exemplu e CET II. Acolo sunt două insule, raiul şi iadul. Raiul e partea cu 50 de hectare, cu platforme betonate, cu hale şi linie ferată ce pot fi folosite, cu fier vechi ce poate fi valorificat. Iadul sunt cele 90 hectare de zgură care poate provoca poluare în Nufărul, Felix şi 1 Mai. În loc ca Guvernul să ne transfere nouă CET-ul II, pe bani, cum a promis, l-a scos din nou la licitaţie, fără niciun fel de condiţie şi pe bucăţi. Activul care poate fi valorificat va fi cumpărat, iar halda va rămâne a nimănui, precum cea de la Alumina. În loc să preia Primăria, care poate ecologiza zona cu fonduri europene anume dedicate, Guvernul vrea nişte bănuţi cu preţul unei acţiuni neprietenoase pentru Oradea.
- În ce stadiu e proiectul sălii polivalente promise de vicepremierul Liviu Dragnea?
- La europarlamentare PSD a avut un miting şi dl viceprimar Mureşan, ca o gazdă bună, i-a făcut cadou dlui Ponta o minge de baschet, solicitând să facă o sală de sport, lucru pe care l-a şi promis, pe loc. De atunci şi până în campania aceasta, nimic. Întrebat ce-i cu sala de sport, dl Dragnea a cerut să i se facă adrese la Minister. I s-au făcut, asta după ce în vară municipalitatea a pus la dispoziţie inclusiv terenul, iar acum, în campanie, suntem bombardaţi să trimitem noi adrese, ceea ce iar va ţine până după alegeri. Cum să mai ai încredere în ei dacă numai în campanie îşi "amintesc" de o promisiune?
- Altă promisiune e că Guvernul va face blocuri ANL...
- Licitaţia pentru blocurile ANL a fost demarată în 2012, pe vremea lui Eduard Hellvig, ministru liberal. Când a plecat el se deschiseseră ofertele firmelor de construcţii, dar apoi doi ani nici nu au fost analizate. Sigur, s-ar putea analiza acum, dar nu-i suspect că după ce ai blocat doi ani un proiect, zici că îi dai drumul acum?
- În septembrie vicepremierul v-a numit mincinos, că nu i-aţi cerut banii datoraţi CAO de Ministerul Dezvoltării. Ulterior, a anunţat că a semnat ordinul de plată. Au venit banii?
- Nu au ajuns. E adevărat că de la episodul penibil cu "uite scrisoarea, nu e scrisoarea" am semnat contractul pentru ca Ministerul să plătească datoria, dar ghiciţi ce? Ni se cer tot felul de adrese suplimentare. Nu contează că e scris tot romanul, ci că la pagina 246 o virgulă lipseşte şi nu poate da Guvernul "bun de tipar".
"Iohannis, un om care face lucrurile bine"
- Ce părere aveţi de poziţionarea UDMR faţă de cei doi candidaţi rămaşi în cursă?
- Cred că anunţul conducerii UDMR a fost raţional. Nu se putea afişa pe aceeaşi scenă cu Vadim şi ar fi dat şi foarte prost să dea semnalul susţinerii unui candidat, iar la final să se constate că membrii comunităţii au votat celălalt candidat. Dacă mă întrebaţi pe mine, cred că etnicul maghiar îl votează în mod natural pe Iohannis, dar nu pentru că e minoritar, ci pentru că are anumite preferinţe, pentru ordine, pentru rigoare. În plus, ungurul s-a simţit bine şi în Sibiu.
- Un ultim mesaj pentru alegători?
- De 14 ani Klaus Iohannis conduce un oraş, şi nu eşti votat cu 70%-80% pentru că eşti simpatic, ci pentru că faci ceva. Iar el a făcut lucruri majore. A făcut ce trebuia să facă orice primar responsabil pentru oraşul lui şi ce trebuie să facă şi un Guvern pentru ţara lui: a deschis porţile pentru investiţii. Noi am făcut în Oradea primul parc industrial în criză, când unii spuneau că Bolojan e nebun, şi totuşi am generat peste 2.500 noi locuri de muncă. Iohannis a făcut asta imediat după 2000, iar Sibiul are azi cele mai mari investiţii străine pe cap de locuitor după Bucureşti. Asta a creat venituri la Primărie, locuri de muncă, venituri pentru oameni, apoi presiuni pe firme să mărească salariile ca să nu le plece oamenii. Din veniturile obţinute Primăria a dezvoltat servicii publice, infrastructură rutieră, de apă şi canalizare, termică, şcoli, spitale. Dar îl vedeţi pe dl Ponta că a făcut asta pentru România? N-a făcut niciun program industrial, n-a făcut nimic pentru dezvoltare. În plus, Iohannis a potenţat turistic şi cultural oraşul, punându-l pe harta Europei. Dacă a făcut asta pentru Sibiu, de ce să credem că nu ar încerca şi pentru toată România? Sigur, n-o să se surpe România dacă ajunge Ponta preşedinte, nici nu va curge lapte şi miere dacă ajunge Iohannis, dar direcţia cu Iohannis va fi clară, pe când cu Ponta vom face un pas înainte-doi înapoi. Avem de ales între un om care face lucrurile bine şi un om care le face numai la televizor
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.