URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Mai 2014, 10:14

Votarea a început fără probleme. Bolojan - cel mai matinal politician, Kiss - cel mai vesel, PSD-iştii - cei mai mulţi (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Niciunul dintre reprezentanţii din birourile celor 651 de secţii de votare la care, duminică, sunt aşteptaţi să voteze cei 505.981 bihoreni cu acest drept nu a raportat vreun incident înainte sau în prima oră de după deschiderea secţiilor, la ora 7. Altfel spus, peste tot preşedinţii, locţiitorii şi membrii secţiilor de votare s-au prezentat la datorie la timp, fără să fi întârziat şi fără să fi pierdut ştampile ori alte materiale necesare votării.

"Am votat PNL!"

La prima oră au început să voteze, în Oradea, şi politicienii. Cel mai matinal a fost primarul Ilie Bolojan, care la ora 8 fix şi-a făcut apariţia la Secţia de votare nr. 115, ce funcţionează în localul Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, venind singur, pe jos, dinspre podul de "La Nuiele".

Când s-a apropiat de liceu, primarul a văzut pe jos o bucată de hârtie, o pungă şi o sticlă goală de vin, pe care le-a pus în coşul stradal, nu foarte bucuros că în faţa şcolii îl aşteptaseră trei jurnalişti. Salutând scurt, el a urcat rapid spre secţia de votare, unde în mai puţin de un minut s-a legitimat, a primit buletinul de vot, a intrat în cabină, l-a completat, l-a pus în urnă şi şi-a recuperat cartea de identitate.

La ieşire, întrebat pentru ce a votat, Bolojan a refuzat să facă orice fel de declaraţie, spunând că are oroare "de lozinci de politruci": "Ce vreţi să vă spun? Că am votat să fie bine?", s-a ferit el de microfonul pus în faţa sa de o jurnalistă TV. Pentru că aceasta a insistat, primarul i-a dat în final o replică despre care ştia că nu poate fi difuzată în ziua scrutinului: "Am votat PNL!".

"N-am voie să spun că am votat UDMR"

Grăbit să voteze s-a dovedit şi liderul UDMR, Alexandru Kiss, care a ajuns la Secţia de votare 111 de pe strada Călimăneştilor, împreună cu soţia, cu 7 minute înaintea orei 9, anunţate presei. Îmbrăcat lejer, de vară, şi purtând o şapcă de baseballl pe cap, Kiss i-a salutat pe jurnalişti şi, după ce a votat, a stat de vorbă cu aceştia pe un ton jovial, dovedindu-se nu doar optimist, ci chiar vesel.

"Mi s-a spus că nu am voie să spun că am votat UDMR, aşa că nu vă spun, vă spun că nu ştiu", a început el glumeţ, după care a dat-o pe un ton serios. "Am votat pentru viitorul nostru. Gândiţi-vă numai în ce situaţie am fi fost acum dacă nu eram în UE", a spus Kiss, cu referire la conflictul din Ucraina vecină.

Solicitat să comenteze şi miza internă a scrutinului, liderul UDMR s-a dovedit foarte încrezător într-un scor bun al formaţiunii sale, îndreptăţit de faptul că alegătorii de etnie maghiară sunt mai conştiincioşi decât cei aparţinând majorităţii, ceea ce va asigura Uniunii trecerea pragului electoral. "Alegerile astea sunt cel mai mare sondaj de opinie. UDMR totdeauna a fost într-o situaţie delicată, dar asta ne căleşte, totdeauna a trebuit să luptăm pentru cele 5%, dar noi sperăm în asta. Electoratul nostru mai mult ne ascultă decât electoratul celorlalte partide", a spus Kiss.

PSD-iştii, la poză de grup

Preşedintele PSD Ioan Mang a votat la ora 9.30, la Secţia 131 din interiorul Liceului German Friedrich Schiller, alături de soţia sa Erica, îmbrăcată într-o ţinută cu motive folclorice, ia fiind de altfel "uniforma" femeilor PSD-iste în această campanie.

Înainte ca Mang să ajungă, în faţa secţiei l-au aşteptat mai mulţi reprezentanţi ai partidului, inclusiv viceprimarul Ovidiu Mureşan şi candidatul bihorean Emilian Pavel. De fapt, cel mai probabil în semn de solidaritate - ori pentru imagine - PSD-iştii s-au dus de dimineaţă să se "încurajeze" reciproc, în grup complet, la toate secţiile de care aparţin.

La ieşire, Mang a declarat îşi doreşte un Parlament European condus de social-democraţi. "De la cei care vor lua mandatele sper să nu mai denigreze România, să facă pentru această ţară ca-n toată Europa să fim trataţi de la egal la egal. Am votat pentru un Parlament European condus de social-democraţi, în care politica să nu mai fie cea de tăieri de salarii, de pensii, de creşteri de TVA, ci una de creare a locurilor de muncă şi de încurajare a tinerilor", a spus Mang.

PSD-iştii prezenţi la Secţia 131 n-au ratat ocazia să-şi facă o poză de grup înainte de plecare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
e
era interzis filmatul si fotografiatul in sala de votare..sau numai pt unii
Postat 26 Mai 2014, 10:23 de eu
speranta la mai bine
Mai fratilor daca ciuma rosie,(P.S.D) vor lua si prezidentiabilele atunci suntem exact ca si RUSIA. Cu toata puterea la un partid de hoti nu v-a mai exista nici democratie si nici justitie. DRAGI ROMANI TREZITIVA PANA NU E PREA TARZIU
Postat 26 Mai 2014, 08:37 de coco
????????
Umflatul aista de Kiss,electricianu,depanatorul,deputatul..cind il ARESTEAZA???????????
Postat 26 Mai 2014, 07:54 de io
RENUMERATIE EUROPARLAMENTAR
SALAR BAZA 8020 EU/LUNA,304 EU/SEDINTA IN EUROPARLAMENT,4299 EU/LUNA CHELTUIELI BIROU PARLAMENTAR,21000 EU/AN SALAR ANGAJATI DE EUROPARLAMENATAR,DUPA INPLINIREA VIRSTA DE 63 ANI ARE DREPTUL LA O PENSIE 1400 EU/LUNA DESIGUR + PENSIA ROMANA DE PARLAMENTAR
Postat 25 Mai 2014, 19:29 de TREE
rosu
se inroseste romania oameni buni. si nu e de bine. TDS tu ai o fixatie cu IMPACT. are filip birou senatorial, du-te la el in audienta. si rezolva-ti problemele alea odata. nu tot impanzi cu mesaje pe aici.
Postat 25 Mai 2014, 17:06 de chris
"... dinspre podul de "La Nuiele".
Venea fix de la locuinta din Pta Unirii nr. 1, apt. 101, unde doarme de 6 ani incoace tinandu-i cu mintea treaza pe colocatari.
Postat 25 Mai 2014, 14:07 de Hall
Kiss si Ucraina rasariteana
Pentru Kiss era mai bine taman pe dos, sa nu fim in UE, ca ar fi putut cumpara orice ancheta de frauda pentru alea 8 milioane euro cu cateva televizoare depanate.
Postat 25 Mai 2014, 14:03 de Copy
Cine se scoala de merge la votare departe ajunge ...
... la sediul DNA e cald iarna si racoare vara ...
Postat 25 Mai 2014, 14:00 de Strattera
Ei între ei să se voteze şi atât !?!
Schimbarea clasei politice, atât de dorită de către electoratul onest, se poate face doar prin refuzul de a vota aceeaşi nesimţiţi, mandat după mandat !?!
Postat 25 Mai 2014, 13:58 de Carp III
Rusine !!!
PDL-istul CURPAS la PSD ?! Rusine !!!
Postat 25 Mai 2014, 13:20 de Traseistul
@TDS
Tu crezi ca toata lumea e ca tine. Esti foarte caraghios saracutul de tine.
Postat 25 Mai 2014, 12:28 de mircea
TRANZACTIA DE AUR
BOLOJAN putea rezolva foarte usor situatia! Raspunsul trebuia sa fie: AM VOTAT TRANZACTIA! Sub acest nume generic se poate ascunde orice! TRANZACTIE sa fie! Sa iasa ceva!
Postat 25 Mai 2014, 12:00 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON