URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Martie 2012, 14:01

Voloşeniuc a tras de timp ca să întârzie "dijmuirea" funcţionarilor CJ Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La o săptămână după ce preşedintele PNL Bihor, senatorul Cornel Popa, i-a cerut şefului CJ, Radu Ţîrle, să ia măsuri pentru a face suportabilă situaţia angajaţilor instituţiei, obligaţi să returneze sume cuprinse între 12.000 şi 15.000 de lei, iar Ţîrle i-a răspuns acuzându-l că face valuri din motive electorale, vicele CJ şi al PNL Bihor, Dumitru Voloşeniuc, a venit cu o altă dezvăluire.

Volo, sabotaj la Ţîrle

El a recunoscut că, practic, a "sabotat" dispoziţia preşedintelui Consiliului Judeţean ce impunea ca funcţionarilor să li se reţină din salarii sume cât mai mari şi cât mai repede pentru recuperarea sporului de dispozitiv şi drepturilor speciale încasate între anii 2009-2011, dar ulterior considerate "necuvenite" de către Curtea de Conturi.

"Ordonatorul principal de credite (n.r. - adică preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle) a dat dispoziţie ca funcţionarilor să li se reţină din salarii sumele considerate "necuvenite" în 36 de luni, dar nicăieri în deciziile Curţii de Conturi nu este trecut termenul acesta ca limită pentru recuperarea sumelor de la angajaţi", a explicat Voloşeniuc într-o conferinţă de presă desfăşurată joi.

După care a adăugat, sec, că: "Eu am ţinut hârtiile prin anumite birouri cât am putut de mult..." şi că "eu sunt convins că se puteau reţine din salariile oamenilor chiar şi numai 10 lei pe lună, nu câteva sute de lei".

De asemenea, Voloşeniuc a spus că este posibil ca banii recuperaţi de la funcţionari să fie utilizaţi de PDL pentru campania electorală: "S-ar putea ca PDL să fi pus presiune pe președinții lor de consilii județene pentru a strânge bani de campanie electorală". Ulterior, întrebat de BIHOREANUL pe ce se întemeiază, vicele liberal a explicat că sumele recuperate de la angajaţii din administraţie nu sunt prevăzuţi ca venituri în buget, astfel încât nimeni nu a oferit lămuriri la ce anume vor fi folosiţi, cel mai probabil fiind ca reprezentanţii PDL să-i cheltuiască în scopuri politice, cu ocazia alegerilor locale şi parlamentare.

Lăsaţi pe drumuri

Disputa între liderii PNL şi Radu Ţîrle survine după ce, în urma unor controale ale Camerei de Conturi, conducerea CJ a fost obligată să recupereze, cu titlul de prejudicii, sumele acordate angajaţilor între 2008-2011 sub forma sporului de dispozitiv şi a drepturilor speciale pentru menţinerea sănătăţii în muncă, deşi la vremea respectivă acordarea sporurilor a fost făcută legal, în baza unui Contract colectiv de muncă, adoptat de CJ prin votul tuturor consilierilor judeţeni şi aprobat de toate instituţiilor statului cu competenţe în domeniu (de la Direcţia de Muncă până la Prefectură).

Urmare a deciziilor Camerei de Conturi şi a pierderii proceselor intentate pentru anularea acestora, conducerea CJ a dispus, prin semnătura lui Ţîrle, ca funcţionarii să restituie sumele încasate "necuvenit" în rate egale pe o perioadă de maximum 36 de luni. Prin aplicarea dispoziţiei lui Ţîrle, numeroşi angajaţi ai CJ au ajuns ca din salarii să mai ia lunar sume care adesea coboară şi sub 200 de lei pe lună.

Pentru că situaţia multor funcţionari a devenit insuportabilă, unii dintre ei fiind pe cale să-şi piardă casele deoarece nu mai au din ce plăti ratele la bănci, preşedintele UDMR Bihor, Alexandru Kiss, a iniţiat un proiect de lege pentru o aşa-numită "aministie fiscală" a tuturor angajaţilor din administraţia publică aflaţi în asemenea situaţie. Ulterior, chiar şi preşedintele CJ, Radu Ţîrle, a cerut printr-un memoriu trimis Guvernului Boc, iar apoi şi Guvernului Ungureanu, amnistierea fiscală a angajaţilor din Consiliul Judeţean Bihor, printr-o Hotărâre de Guvern.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
@ALEX
Alex draga, normal ca imi da la negru si foarte bine face. De ce sa am mult pe cartea de munca? Pentru spitalele care sunt cum sunt? Pt drumurile care sunt cum sunt? Pt Politia care isi bate joc de noi? Pt justitia care face la fel? Pt pensie? HAHAHAHAHA Sa imi dea le negru si sa fac eu ce vreau cu banii aia, ok? Investesc in ce vreau eu, fac ce acte de caritate vreau eu etc. Poate asa o sa invete si statu sa nu isi mai bata joc de contribuabili, ca numa daca ii iei banu' se simte...altfel il doare in cot de noi! Acum, te-ai trezit (bugetarule)?
Postat 23 Martie 2012, 11:23 de @ALEX
Neatza
Neatza !! Te ai trezit Voloseniuc draga !! Incepe campania cum saracie sa nu iti amintesti acuma de hartii si de faptele marete pe care le-ai facut la CJ Bihor ? La toaleta CJ nu ai ascuns niste hartii pe care trebuia sa le semnezi ? Vrei sa mergem noi sa le cautam ? E datoria ta sa ai grija de ele. Daca vroiai sa faci ceva impotriva acestor hartii, spuneai atunci ce aveai de zis. Ca doar nu esti paznic la CJ Bihor ci vicepresedinte ...vicepresedinte ... mama dracului de defect ... mai invata si pe alti cum se lucreaza daca nu le convine ceva, sa ascunda hartiile ...
Postat 23 Martie 2012, 10:17 de Oradean sarac
d-lui Nelu
Domnule Nelu, Camelia a fost in institutie toata saptamana iar evenimentul de la Bruxelles a fost organizat de ADR-NV. Vino cu acuzatii fondate si adevarate atunci cand vrei sa provoci la o dezbatere pe banii publici si nu incerca sa dezimformezi.
Postat 23 Martie 2012, 08:42 de angajat
Amnistie ?!
Noi, cei multi si dupa cum se vede PROSTI, noi care ducem in carca functionarimea asta care s-a inmultit din cale afara, noi ne platim taxele, impozitele, ratele la banci, totul pana la ultimul leu ! Pe noi ne-a lovit criza in 2009, cand astia, bugetarii, se lafaiau in sporuri nesimtite ! Nu ne-a intrebat nimeni de unde ne vom achita ratele, intretinerea....Mi-am mai luat de lucru cateva ore zilnic si greu-greu am razbit, Asa ca acum astia, bugetarii, n-au decat sa se mute in strada daca nu-si pot plati obligatiile banesti !
Postat 23 Martie 2012, 06:59 de .
PT DAN
mai dan, tu ala de lucrezi la patron, esti tu asa destept, dar tu probabil esti unul de lucreaza la patron, care iti da 800 de lei pe acte si restul la negru. dar na, tu si patronul tau sunteti corecti, puri, mai sfinti ca papa. Pt funny, probabil ca tu esti un frumos de crapa oglinda si un destept deti bubuie capul ala. faptul ca evaluezi un om dupa moaca spune totul despre tine. frumosule
Postat 22 Martie 2012, 19:22 de alex
plimbaretul
tirle a plecat la bruxelles cu dana, camelia, delia, naomi si alti fratiori pe banii publici. dezmat de un miliard de lei vechi facut de pocaiti, in timp ce angajatii cj au salarii de 2 -300 de lei.
Postat 22 Martie 2012, 19:13 de nelu
Din doua una: ori prost ori foarte prost
Voloseniuc nu a facut o declaratie riscanta ci una de-a dreptul penibila, prin care arata ca timp de 4 ani nu a invatat si nu a inteles nimic, pe banii nostri de altfel, dovedind ca este timpit si total lipsit de profesionmalism. Aduce cu mentorul lui, gibonul. Se vede ca au venit amindoi de PNL Alesd, lasind acea organizatie pe o cale fireasca.
Postat 22 Martie 2012, 19:11 de Carp III
brrrr
Cum se face ca toate partidele afiseaza numai moace de tarani prosti Sa-i voteze maica lor
Postat 22 Martie 2012, 18:38 de funny
Alte aspecte
Oare cum s-a putut intampla ca reprezentantii Curtii de Conturi n-au gasit nimic in neregula in anul 2009,de pilda ? Sau atunci citeau legati la ochi? Apoi: ordonatorii de credit ,dintre care pe Radu Tirle pica magareata,au semnat pentru sumele astea-lunar-fara sa-i traga cineva de maneca sau sa-i ameninte cu pistolul.Obiceiul asta persista,probabil,de pe vremea lui Alexandru Kiss. Practica asta de fidelizare a angajatilor pe bani de la buget s-a dovedit,de fapt,o tepuire (si) a angajatilor.Si,bine-nteles,nerecunoasterea erorilor din partea celor care le-au comis este sport national,daca nu chiar un hobby...Dl.Voloseniuc putea mult mai devreme sa informeze,dar n-a facut-o.
Postat 22 Martie 2012, 16:45 de Sun Tzi
RASPUNS
art.259 din Codul muncii. Cum vreti sa conduceti o tara sau un judet daca ori nu cunoasteti legea ori incercati permanent s-a fentati???
Postat 22 Martie 2012, 15:26 de JURIST
!!!
Ce oameni ne conduc ma! Voloseniuc-un monument de prostie. Auzi declaratie de vicepresedinte al un Consiliu Judetean! Popa il asmute pe Voloseniuc impotriva lui Tarle cu niste rahaturi! Popa, tu cu ce te lauzi dupa aproape 10 ani in politica romaneasca??? Drumul national Oradea spre Stei, e la fel ca acum 20 de ani! Ce bani ai adus in judet? Ce ai facut pentru judetul asta??? Cine te voteaza? Betivii cu care iti petreci noptile? Beni Rus care te lasa sa castigi la poker( un fel de mita sub acoperire?)? Bonica sau
Postat 22 Martie 2012, 15:12 de BIHOREAN
@ jurist
Dl. jurist care articol din codul muncii iti spune tie ca paguba se recupereaza in 36 de luni ? Faci valuri ?
Postat 22 Martie 2012, 15:07 de Sandu
PROSTIA NU SE VINDECA
Bai idiotule de Voloseniuc ce esti!!! Codul Muncii impune ca in termen de 36 de luni sa se recupereze paguba!!! Din moment ce legea dispune, ce rost mai avea s-o faca si Curta de Conturi!???
Postat 22 Martie 2012, 14:56 de JURIST
Mai lasa-ne cu bugetarii
Si ziceti-le odata la toti astia de prin administratie ca orice ati face nu mai sunt bani si gata....nu mai tot bateti capu oamenilor cu prostii. Uite: money.ro/rasete-despre-salarii_1217591.html
Postat 22 Martie 2012, 14:33 de Dan
Mai lasa-ne cu bugetarii
Deja is satul de scandalul asta cu bugetarii. Ok..votam USL ca PDL cred ca e raul mai mare, dar vino frate cu masuri de drepata: CUM O SA AJUTI MEDIUL DE AFACERI LOCAL? CUM O SA ATRAGI INVESTITORI? CE INVESTITII IN INFRASTRUCTURA SI SERVICIILE ORASULUI VEI FACE TU SI POPA??? Sau lasati iar totul pe Bolojan??? PROFITORILOR!!!!!!!!!
Postat 22 Martie 2012, 14:30 de Dan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON