URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
17 Octombrie 2018, 21:13

Voiai să-ți scoți credit? Veste proastă: BNR a introdus limite drastice de îndatorare!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Veşti proaste pentru românii care intenţionau să îşi scoată credite. Banca Naţională a României pune frâne la credite, limitând drastic, gradul de îndatorare, printr-un regulament votat miercuri de Consiliul de Administraţie.

Potrivit zf.ro, până acum au fost bănci care au dat credite folosind un grad de îndatorare şi de până la 70%. Or, potrivit deciziei adoptate miercuri, în cazul împrumuturilor în lei, gradul maxim de îndatorare va fi de 40%, în timp ce pentru creditele în valută va fi de 20%, atât pentru creditele ipotecare, cât şi pentru cele de consum!

Pentru primul credit ipotecar contractat se acordă un bonus de 5%, gradul maxim de îndatorare majorându-se cu 5 puncte procentuale.

În ultimul an au fost vehiculate diverse variante privind limi­tarea gradului de îndatorare. Practic, prin decizia luată, BNR limitează gra­du­l de îndatorare al populaţiei la un ni­vel mult mai scăzut, după modelul de pla­fonare practicat înainte de 2007, când Ro­­mânia nu aderase la UE, mai arată ZF.ro.

Potrivit Digi24.ro, noile grade de îndatorare stabilite miercuri de BNR pentru persoanele fizice au ca scop evitarea unui nou val de credite neperformante, spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Pe de altă parte, spune el, a fost redusă birocraţia, iar oamenii vor şti exact câţi bani pot împrumuta, în funcţie de venitul lor net.

"Există o preocupare pentru a evita orice supraîndatorare a populaţiei, pentru că am văzut ce necazuri aduce, mai ales în cazul creditelor mici, pentru că în vechiul sistem de creditare am avut necazuri cu creditele mici, când au fost atât de multe restanţe, încât nivel de credite neperformante a ajuns până la 30% din total. Acum e sub 10%, chiar sub 8%. A fost redus nivelul creditelor neperformante substanţial, dar nu vrem să mai ajungem la aşa ceva", a spus Adrian Vasilescu.

"Din această cauză s-au luat câteva măsuri. În primul rând, limita de creditare, de îndatorare e de 40% din venitul net şi ăsta e singurul criteriu - venit net. Dispar cheltuielile de subzistenţă, care se reduceau, dispar ajustările privind veniturile, dispar şocurile privind cursul de schimb, rata dobânzii, venitul disponibil. Rămâne un singur criteriu, venitul net", a explicat el.

În opinia sa, "se simplifică foarte mult sistemul de creditare, iar birocraţia e înlăturată aproape în totalitate, în aşa fel încât orice om care vrea un credit îşi poate face singur socotelile, ştie care este venitul net, ştie că nu poate depăşi 40%".

Astfel, "la un venit net de 3.000 de lei, înainte puteai să ai o rată de până la 1.413 lei, acum s-a redus la 1.200 lei. La un venit de 5.000 lei era 1.996 lei, acum a urcat la 2.000, dar numai la creditele in lei. La creditele în valută, limita de îndatorare nu poate depăşi 20%. Asta înseamnă că există preocuparea de a descuraja creditarea în valută, în special pentru cei care nu sunt plătiţi în valută", a mai spus Vasilescu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON