URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Aprilie 2024, 15:55

„Visul american la două piane”. Recital cu lucrări de Leonard Bernstein, Edvard Grieg și Sabin Păutza, la Filarmonica Oradea

„Visul american la două piane”. Recital cu lucrări de Leonard Bernstein, Edvard Grieg și Sabin Păutza, la Filarmonica Oradea sursa foto: www.gracejeeeunoh.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Filarmonica de Stat Oradea va găzdui marți, 9 aprilie, un recital inedit, susținut de doi pianiști, Grace Jee Eun Oh, originară din Coreea de Sud, și Dragoș Cantea.

Evenimentul este intitulat „Visul american la două piane”, iar programul cuprinde lucrări de Leonard Bernstein, Edvard Grieg și Sabin Păutza.

„Două piese reprezintă pietrele de temelie ale concertului orădean, fiind scrise chiar pe continentul de peste Atlantic: «Dansuri simfonice» din West Side Story de Leonard Bernstein și «Fantezie pe teme din opera Porgy și Bess de George Gershwin», scrisă de Percy Grainger. Programul este completat de lucrări scrise în spiritul național al diferitelor țări din Europa, accentuând astfel bogăția de culturi aflate pe bătrânul teritoriu: «Dansuri norvegiene nr. 1 și 2» de Edvard Grieg, «Joc din Banat & Divertimento nr. 3 – Charleston» de Sabin Păutza și «Tico-Tico no fubá» de Zequinha de Abreu”, transmit gazdele.

Recitalul va începe la ora 19 și va fi deosebit prin prezența celor două piane pe scena Filarmonicii. „Acest lucru este posibil datorită Sound Creation, prin care instituția de cultură orădeană a primit un pian marca Bösendorfer”, precizează reprezentanții instituției.

Despre „Joc din Banat” și „Divertimento Nr. 3 -Charleston”, creații ale compozitorului român Sabin Păuța, care a studiat la București, dar mai târziu, în 1984, s-a stabilit în Statele Unite ale Americii, Filarmonica Oradea subliniază că „sunt două lucrări care îmbină originea lui Păuța cu drumul pe care l-a dus viața în plină maturitate”.

„Fiind născut în Reșița, a crescut cu folclorul și sonoritățile specifice Banatului, care se reflectă în Joc din Banat. Încă din adolescență a ascultat la discurile de patefon piese de jazz din America, deprinzând deja din acea perioadă caracterul muzicii americane. Cunoștințele sale cu privire la muzica americană s-au îmbogățit pe tot parcursul vieții, iar în mod intens din anul 1984, atunci când s-a stabilit în Statele Unite. Prin urmare Divertimento nr. 3 – Charleston scoate la iveală elementele muzicii americane”, arată gazdele.

Despre pianista serii, Grace Jee Eun Oh, se transmite că s-a născut în Coreea de Sud, dar și-a descoperit vocația spre muzică în Marea Britanie, studiind la Wells Cathedral School cu Hilary Coates-Elton. Studiile de licență le-a absolvit la Royal Academy of Music din Londra, iar masterul la Guildhall School of Music & Drama, în anul 2017.

Din anul 2018 s-a stabilit în Scandinavia, după ce a aprofundat studiile la prestigioasa Academie de Muzică Norvegiană, unde a lucrat cu Håvard Gimse și Marianna Shirinyan. A absolvit și un master în Teoria Muzicii, pentru a-și lărgi orizonturile. Datorită unor burse obținute în 2015, Grace s-a bucurat de oportunitatea de a cânta în săli prestigioase, așa cum sunt London’s St. Martin-in-the-Fields, Milton Court și Barbican Centre și la festivaluri precum Bloomsbury Festival, Cheltenham Festival, Oslo Kammermusikkfestivalen și altele.

„Pianista promovează compozitorii contemporani, fiind implicată în diferite proiecte cu acest specific. În tot acest timp, Grace susține recitaluri camerale în Marea Britanie, Norvegia, Suedia, Belgia, România, Elveția, Canada, Statele Unite ale Americii și Coreea de Sud”, mai arată reprezentanții Filarmonicii orădene.

Pianistul Dragoș Cantea a studiat la Iași cu profesoara Ioana Stănescu pe o perioadă de aproape două decenii. Astăzi colaborează cu majoritatea filarmonicilor din România, dar și din țări precum Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Canada, Finlanda, Norvegia, Austria, Germania sau Italia. Din anul 2019 a fost lector-invitat la Universitatea de Științe Aplicate din Finlanda, predând pian, muzică de cameră și antreprenoriat creativ. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON