URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Decembrie 2022, 13:04

Viktor Orbán, mesaj pentru „prieteni”: „România ar trebui să fie inclusă în Schengen” (FOTO)

Viktor Orbán, mesaj pentru „prieteni”: „România ar trebui să fie inclusă în Schengen” (FOTO) Inquam Photos / George Călin
Viktor Orbán, mesaj pentru „prieteni”: „România ar trebui să fie inclusă în Schengen” (FOTO) Inquam Photos / George Călin
Viktor Orbán, mesaj pentru „prieteni”: „România ar trebui să fie inclusă în Schengen” (FOTO) Inquam Photos / George Călin
Viktor Orbán, mesaj pentru „prieteni”: „România ar trebui să fie inclusă în Schengen” (FOTO) Inquam Photos / Octav Ganea
Viktor Orbán, mesaj pentru „prieteni”: „România ar trebui să fie inclusă în Schengen” (FOTO) Inquam Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Președintele României, Klaus Iohannis, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul Ungariei, Viktor Orbán, precum și lideri din Azerbaidjan și Georgia, s-au întâlnit sâmbătă la București pentru a semna un acord istoric de realizare a unui cablu submarin care să transporte energie electrică prin Marea Neagră.

Cu această ocazie, premierul maghiar a avut un mesaj pentru „prietenii din România”, acela că merită să fie în Schengen și că Ungaria va susține acest demers.

Cablu submarin de peste 1.000 km

Potrivit Administrației Prezidențiale, la Palatul Cotroceni, în prezența președintelui României, Klaus Iohannis, și a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ceremonia semnării Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi.

Acordul a fost semnat de președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibashvili, prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, și prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán.

Scopul parteneriatului este construirea unui cablu submarin care să transporte energie electrică prin Marea Neagră dinspre Azerbaidjan și Georgia înspre România și Ungaria. Cablul va fi realizat în șase ani, va ajunge până în România și va avea o lungime de 1.195 km, din care 1.100 km submarin și 95 km terestru, notează europalibera.org. 

Inquam Photos / George Călin

O investiție... rock'n'roll

„Având în vedere contextul actual de securitate din cauza agresiunii militare împotriva Ucrainei trebuie să cooperăm mai bine şi să dăm dovadă de mai multă solidaritate pentru a aborda obstacolele actuale”, a spus, cu această ocazie, Klaus Iohannis. 

Și Viktor Orbán a lăudat inițiativa. „Noi, în Ungaria, suntem mândri că putem să participăm la o astfel de investiţie unică, strategică, pentru că este din ce în ce mai important să fim inovativi şi să găsim soluţii inovatoare. Ne pregătim acum să construim cel mai lung cablu de transport al energiei submarin. Dacă aş fi cu 30 de ani mai tânăr, aş spune că este ca un rock'n'roll să construieşti un astfel de cablu pe sub mare”, a arătat Viktor Orbán, potrivit euronews.ro. 

„Prietenii din România”

Cu aceeași ocazie, premierul Ungariei le-a transmis românilor un mesaj. „Am venit la Bucureşti după opt ani şi văd dezvoltarea care a avut loc în aceşti ani şi vreau să-mi felicit prietenii din România, iar această dezvoltare justifică parteneriatul şi intrarea României în Schengen”, a spus Viktor Orbán, potrivit Spotmedia.ro.

Liderul de la Budapesta a mai declarat că îi asigură pe "prietenii din România" că pot conta pe susținerea Ungariei în acest sens: „Decizia noastră a fost greşită în cadrul UE şi această decizie greşită trebuie corectată. România ar trebui să fie inclusă în Schengen cât mai curând. Vreau să-mi asigur prietenii din România căt pot conta pe noi, pe Ungaria, în acest subiect”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Prieten?!
Asta e prieten cu romanii cum e mâța cu cainele!
Postat 18 Decembrie 2022, 12:02 de pinonel
De ce?
Ca să scadă presiune migrației prin Ungaria către Austria. Nu e cazul ... să rămână culoarul actual Turcia, Grecia, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Austria, Germania. România nu are nevoie încă de import masiv de migranți nedecontați de către Uniunea Europeană.
Postat 17 Decembrie 2022, 13:29 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON