URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 06 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Iulie 2020, 10:49

Victorie în instanţă. Concediat de Foncea şi de Bolojan, medicul Ovidiu Laurean Pop s-ar putea întoarce la Spitalul Municipal din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ovidiu Laurean Pop, fostul şef al Serviciului de Anatomie Patologică din Spitalul Municipal Gavril Curteanu, concediat în 2018, după ce respectivul serviciu şi postul lui de medic au fost desfiinţate, s-ar putea întoarce în spital. Curtea de Apel Oradea a anulat definitiv dispoziţia primarului prin care i s-a desfiinţat postul de medic, iar între timp Serviciul de Anatomie Patologică a reapărut în organigrama spitalului...

Atât desfiinţarea Serviciului de Anatomie patologică, cât şi concedierea medicului şef Ovidiu Laurean Pop au fost gândite de fostul manager al unităţii, Dacian Foncea, care acuza blocaje şi întârzieri în prelucrarea analizelor medicale, "împietând grav asupra interesului superior al pacientului pe care spitalul este ţinut să îl deservească". Totodată, fostul manager prezenta şi argumente de ordin financiar.

Prin dispoziţie 

Consiliul medical al spitalului a propus, pe 19 iulie 2018, restructurarea şi reorganizarea Serviciului de Anatomie Patologică prin desfiinţarea sa şi menţinerea ca entităţi structurale distincte a două compartimente: Prosectura şi Compartimentul de Histopatologie.

Pe 27 iulie 2018, prin dispoziţia primarului, organigrama unităţii a şi fost modificată, iar postul de medic şef, deţinut de Pop, a fost desfiinţat. Ulterior, tot ca o măsură de reducere a cheltuielilor, conducerea spitalului a decis să desfiinţeze şi postul de medic primar anatomie patologică cu jumătate de normă deţinut de Ovidiu Laurean Pop. Astfel, după ce decizia a fost confirmată şi printr-o dispoziţie a primarului, medicul şi-a pierdut postul, primind o decizie de concediere. 

Pop s-a adresat, însă, instanţelor de judecată, deschizând mai multe procese, atât pentru anularea dispoziţiei de desfiinţare a postului de medic, cât şi pentru anularea deciziei de desfiinţare a funcţiei de şef secţie. De asemenea, într-un alt proces, a cerut anularea deciziei de concediere.

Prima acţiune în instanţă - cea privind desfiinţarea postului de medic al lui Laurean Pop - a fost câştigată definitiv vinerea trecută.

"Nelegale şi abuzive"

Potrivit hotărârii Tribunalului Bihor, menţinute acum şi de Curtea de Apel Oradea, prin desfiinţarea Serviciului de Anatomie Patologică şi a postului de medic şef deţinut de Laurean Pop, cheltuielile spitalului nu au scăzut, ci, dimpotrivă, au crescut. Spitalul economisea cei 9.130 lei reprezentând sporul de şef secţie plătit lui Pop, dar în acelaşi timp plătea lunar 165.000 lei Spitalului Judeţean care a preluat toate activităţile Serviciului de Anatomie Patologică.  

În plus, cu toate că postul de medic primar de anatomie patologică cu jumătate de normă deţinut de Pop a fost desfiinţat cu justificarea reducerii cheltuielilor, instanţa a constatat că în aceeaşi perioadă la Spitalul Municipal au fost transferaţi un medic primar anatomie patologică, cu normă întreagă, şi 3 biologi.

"Este adevărat că e atributul şi dreptul exclusiv al instituţiei ca în măsura în care există lacune în funcţionarea anumitor servicii aferente actului medical prestat să întreprindă demersurile necesare pentru a reglementa situaţia (...), însă aceste măsuri trebuie să fie în primul rând legale, fundamentate, şi nu abuzive. Or, toate acţiunile intreprinse după emiterea dispoziţiei primarului 1710/01.10.2018, prin care s-a desfiinţat postul de medic primar anatomie patologică deţinut de reclamantul Ovidiu Laurean Pop, denotă faptul că desfiinţarea acestuia a fost nu doar nelegală, ci şi arbitrară şi fără fundament", se precizează în hotărârea judecătorească.

Contactat de BIHOREANUL, medicul Ovidiu Laurean Pop a refuzat să facă declaraţii până la lămurirea definitivă a litigiilor de muncă aflate pe rolul instanţelor. "Aştept să primesc soluţia motivată a acestei decizii, însă mai sunt câteva acţiuni în instanţă şi, ca atare, încă nu doresc să fac declaraţii", a declarat Pop.

La loc comanda

După cum arată directoarea Spitalului Municipal Gavril Curteanu, Maria Silaghi, medicul îşi va putea relua activitatea doar după ce instanţele vor anula decizia de concediere. "Sunt mai multe procese care sunt legate de această cauză. Acum, instanţele au decis să se anuleze dispoziţia primarului prin care s-a desfiinţat postul de medic primar anatomo-patolog cu jumătate de normă. Decizia de concediere este încă în vigoare", spune Silaghi.

Pe de altă parte, după cum a explicat managerul, spitalul a făcut demersuri, iar din luna ianuarie a acestui an Serviciul de Anatomie Patologică al unităţii a fost reînfiinţat. "S-au făcut toate demersurile pentru obţinerea autorizaţiilor. Spitalul are o secţie de Chirurgie Oncologică, iar Serviciul de Anatomie Patologică de la Spitalul Clinic Judeţean nu făcea faţă volumului mare de teste care trebuiau făcute", a mai spus managerul Spitalului Municipal.

"Pelican" sub acoperire

Ovidiu Laurean Pop a fost manager al Spitalului Municipal din Oradea în perioada 2010-2013, fiind revocat din funcţie în urma unei decizii a Consiliului de Administraţie, deoarece era în conflict de interese şi în incompatibilitate, după ce BIHOREANUL a dezvăluit că, în acelaşi timp, era şi pe statele de plată ale spitalului privat Pelican, fapt interzis de Legea 95/2006, a sănătăţii, care permite managerilor de spitale publice să fie concomitent doar cadre didactice. Mai mult, în calitate de manager al spitalului public, Laurean Pop a încheiat cu spitalul privat contracte defavorabile unităţii publice (de exemplu pentru transportarea unor probe de sânge la tarife peste ale firmelor de taximetrie).

Ulterior demiterii sale din noiembrie 2013, Pop a fost acuzat, în 2018, că în calitate de şef al Serviciului de Anatomie Patologică, a cumpărat de la o firmă, fără aprobarea Consiliului de Administraţie al Spitalului Municipal, reactivi de laborator în cantităţi excesive, iar ulterior i-a vândut aceluiaşi spital privat Pelican, la acea vreme managerul Dacian Foncea afirmând că prejudiciul era de 150.000 lei. Cazul a a făcut obiectul a două anchete penale pornite de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea şi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, pentru suspiciuni de abuz în serviciu şi delapidare, ambele fiind clasate pe considerentul că faptele reclamate nu există. 

Pe de altă parte, în decembrie 2019, când Ovidiu Laurean Pop era membru în Consiliul de Administraţie al Spitalului Municipal (în urma unei decizii a fostului ministru al Sănătăţii Florian Bodog), Agenţia Naţională de Integritate a constatat că era în conflict de interese deoarece, în această calitate de membru CA, s-a pronunţat cu privire la desfiinţarea postului de şef al Serviciului de Anatomie Patologică, pe care îl ocupa. Raportul de constatare al ANI a fost contestat, însă, de Pop, la Curtea de Apel Oradea, procesul, declanşat în luna ianuarie a acestui an, nefiind, încă, soluţionat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON