URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Octombrie 2021, 20:39

Victorie civică la Sântandrei: Localnicii au blocat definitiv, în instanţă, construcţia unui incinerator de animale în comună

Victorie civică la Sântandrei: Localnicii au blocat definitiv, în instanţă, construcţia unui incinerator de animale în comună Imagine de la protestul organizat de localnicii din Sântandrei, în 2019, împotriva poluării provocate de grupul Nutrientul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Veste bună pentru localnicii din Sântandrei care, în vara anului 2019, au protestat în stradă împotriva poluării provocate de fermele din grupul Nutrientul în comuna lor: judecătorii Curţii de Apel Oradea au decis anularea autorizaţiei eliberate de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) firmei Ecoprovet, din acelaşi grup, pentru construcţia unui incinerator de animale, hotărârea fiind definitivă.

Asociaţia "Sântandrei Metropolitan Area" (SMA) a anunţat miercuri, printr-un comunicat de presă, că a reuşit să blocheze această investiţie pe raza comunei. "Blocat iniţial în instanţă, incineratorul de animale pe care S.C. Ecoprovet S.R.L. intenţiona să-l deschidă în comună a fost interzis prin soluţie definitivă în data de 22 octombrie 2021, de Curtea de Apel Oradea, în urma recursului făcut de pârâţi", se arată în comunicat.

Protest anti-poluare

De câţiva ani, ONG-ul din Sântandrei a pornit un "război" împotriva poluării provocate de fermele de porci şi pui ale grupului Nutrientul, iar acest proces a început în după ce, în 2019, APM Bihor a eliberat firmei Ecoprovet o autorizaţie de mediu pentru construirea unui incinerator de animale în satul Palota din comună, cu o capacitate de ardere de două tone de material organic pe zi. Incineratorul făcea parte din complexul zootehnic pe care grupul Nutrientul îl deţine în zonă.

Asociaţia SMA a organizat atunci un protest, la care s-au strâns peste 300 de semnături împotriva investiţiei, dar a depus şi un memoriu tehnic la APM, cu probleme identificate în documentaţia Ecoprovet.

Concret, localnicii au contestat distanţa prea mică faţă de zonele rezidenţiale, de doar 750 m, şi faptul că APM Bihor nu a cerut un studiu de impact asupra sănătăţii populaţiei ţinând cont de întreg complexul zootehnic, ci doar unul pentru incinerator. Or, a arătat SMA, fermele şi incineratorul laolaltă poluează semnificativ aerul, solul şi apa din zonă, chiar dacă individual ar putea părea inofensive pentru sănătatea oamenilor.

"Dreptul la sănătate nu este un moft"

În primăvară, Tribunalul Bihor a dat dreptate ONG-ului, anulând autorizaţia de mediu eliberată de APM pentru incinerator. Atât instituţia, cât şi Ecoprovet au contestat sentinţa, dar acum, Curtea de Apel Oradea a respins recursurile ca fiind nefondate şi a menţinut ca definitivă hotărârea Tribunalului.

"Ne bucură foarte mult decizia Curţii de Apel, care oferă speranţă localnicilor, oricum chinuiţi de mirosurile neplăcute de la fermele de animale din zonă. Dreptul la sănătate nu este un moft. Am apărat dreptul la sănătate al comunităţii noastre cu toata energia, dar mai ales cu toate cunoştinţele generate de pregatirea mea profesională. Mii de familii s-au mutat la Sântandrei, tocmai pentru a respira aer curat. Vocea cetăţenilor trebuie să se facă auzită, aşa că vom continua să luptăm pentru un mediu curat şi o comunitate sănătoasă. Mulţumim pentru determinare şi profesionalism, avocatului Cristian Rusu, care a fost alături de noi în tot acest demers. Ne bucurăm că împărtăşim aceleaşi valori în ceea ce priveşte calitatea vieţii, sănătatea şi mediul", a declarat Carmen Lezeu, preşedintele Asociaţiei Sântandrei Metropolitan Area, de profesie inginer chimist.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Acest grup mic de protestatari îi apără și pe orădenii de pe direcția vântului dominant.
Nu există protest mai mare sau mai mic, care să apere în fond nu numai drepturile celor prezenți, dar și a tuturor pe o temă sau alta, ca să nu apară niște măscărici (ca "poiu" spre exemplu) care să bată câmpii doar ca să se bage-n seamă fără rost. Cum acest protest a fost absolut pașnic, nu era nicicum de aștepta să apară conflicte spontane care să pună în pericol pe cineva. Iar copiii în acest caz au fost simbolul unui viitor în care mediul va fi mult mai apreciat ca subiect.
Postat 28 Octombrie 2021, 08:09 de KP
Penibil
Sa îți pui copiii în fata, la proteste. Cat de limitat poți fi? Și când spui că pentru viitorul lor protestezi, pentru viitorul lor poți face mult mai multe, nu sa ii pui in poza la ziar. Slăbuț Dorule, slăbuț.
Postat 27 Octombrie 2021, 21:54 de poiu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON