URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iulie 2014, 11:04

Verdict în procesul celor mai prolifici contrabandişti de ţigări din Bihor: 32 de ani de închisoare pentru un tun de 3,5 milioane de lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De 8 ani de dezbateri şi două luni de deliberări au avut nevoie judecătorii de la Tribunalul Bihor ca să stabilească verdictul într-unul din procesele deschise pe numele celei mai prolifice reţele de contrabandişti cu ţigări coordonate de cunoscutul interlop orădean Romeo Păcurar şi de tatăl său, Gheorghe.

Dosarul priveşte fapte comise de reţeaua lui Păcurar în perioada 2002-2004, când contrabandiştii cumpărau ţigări ajunse în ţară din China, Ucraina, ori le luau din fostele magazine duty-free de la graniţa de vest, pe care apoi le expediau spre revânzare în Austria, la preţuri de patru ori mai mari.

Sumele aflate în joc erau imense, contrabandiştii reuşind să scoată din ţară ţigări în valoare de peste 3 milioane de euro, ascunse în piese de mobilier sau cherestea, pentru care doar paguba cauzată bugetului de stat se ridică la 3,5 milioane de lei.

Procesul, declanşat în 2006, s-a derulat în două etape. Prima oară a ajuns la capăt în 2012, când Tribunalul Bihor a pronunţat verdictul pentru inculpaţii care şi-au recunoscut faptele încă de la început, printre aceştia numărându-se şi afaceristul orădean Dorin Gherghev, patronul crematoriului uman de pe Calea Borşului, finanţator şi coordonator al transporturilor de ţigări, care s-a ales cu 1 an şi 8 luni de închisoare cu suspendare.

Pentru ceilalţi contrabandişti, procesul s-a reluat şi a continuat până pe 29 aprilie în acest an, când instanţa a anunţat încheierea dezbaterilor. Sentinţa s-a pronunţat, însă, abia după două luni, pe 15 iulie.

De această dată, doar trei dintre inculpaţi au beneficiat de pedepse cu suspendare: salontanul Emil Gheorghe Hulber şi Ioan Tiberiu Cristea, simpli executanţi în ierarhia reţelei, au fost condamnaţi la câte 3 ani de închisoare cu suspendare, în timp ce "colegul" lor, Ioan Marin Belea, a primit 2 ani de închisoare cu suspendare.

În rest, judecătorii au dispus pedepse privative de libertate. Romeo Păcurar, "creierul" afacerii, şi "locotenentul său", Ovidiu Cantor, trebuie să stea după gratii câte 7 ani şi 6 luni, alături de Gheorghe Păcurar, responsabil cu camuflarea ţigărilor în TIR-uri şi reinvestirea profitului în terenuri şi maşini, care a primit 5 ani cu executare.

Feke Şerban, unul dintre responsabilii cu achiziţionarea ţigărilor, a încasat 4 ani cu executare, în timp ce Ioan Tamaş, patronul firmei austriece unde ajungeau transporturile cu ţigări, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare.

Surpriza o constituie jurnalistul Nicolae Pop, şi el inculpat în dosar, după ce procurorii au descoperit că, prin intermediul uneia dintre firmele sale, Maine Production, reţeaua de contrabandişti a scos din ţară cel puţin două transporturi cu ţigări de contrabandă, ascunse între lemne de foc şi dozatoare de apă. Pop a negat acuzaţiile ani de zile, însă anul trecut a dat-o la întors, recunoscându-şi vinovăţia, sperând să-şi îmbuneze judecătorii. N-a reuşit, se pare, din moment magistraţii l-au condamnat la 3 ani de închisoare cu executare.

Potrivit sentinţei, judecătorii au dispus confiscarea de la Romeo Păcurar a sumei de 114.000 lei şi de la Gheorghe Păcurar confiscarea sumei de 10.537 lei. Tot de la cei doi, dar şi de la Feke Şerban s-a dispus confiscarea a încă 50.000 de euro. Cheltuielile judiciare la care au fost condamnaţi membri grupării se ridică, în total, la peste 50.000 de lei.

Instanţa a lăsat nesoluţionată latura civilă a dosarului, care priveşte pretenţiile Ministerului Finanţelor Publice de la membrii grupării, şi anume cei aproape 3.500.000 de lei reprezentând taxele neachitate aferente ţigărilor.

Pe de altă parte, instanţa a respins solicitarea ANAF, privind obligarea inculpaţilor din dosar la plata sumei de 1,2 milioane lei, taxe aferente celor 18.384 cartuşe ţigarete marca Sovereign care au fost confiscate de la ei în Austria şi a sumei de 495.632,6 lei reprezentând taxele celor 6.961 cartuşe ţigarete mărcile Superkings şi Sovereign capturate din depozitul folosit de SC Shonin Trade SRL Oradea

Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel, în termen de 10 zile de la comunicare, iar avocatul Ioan Sava, apărătorul jurnalistului, a şi anunţat că va uza de această posibilitate. "Mi se pare o sentinţă cel puţin nedreaptă. Pop şi-a recunoscut faptele şi a fost condamnat la închisoare cu executare, în timp ce un alt inculpat din acelaşi dosar, care nu şi-a recunoscut faptele nici în ultima clipă, a scăpat cu închisoare cu suspendare", a explicat Sava.

Contrabandiştii condamnaţi acum la Tribunalul Bihor sunt doar o parte din cei care au acţionat sub comanda fraţilor Romeo şi Călin Păcurar. Potrivit procurorilor DIICOT, care au făcut ancheta dosarele acestora, reţeaua celor doi fraţi a fost mult mai extinsă şi a reuşit să scoată din ţară peste 50 de transporturi cu ţigări, în valoare de peste 10 milioane de euro iar la un moment dat şi-au făcut propria fabrică de ţigări care a lucrat în clandestinitate în Ungaria.

Citiţi despre cum lucra cea mai prolifică grupare de contrabandişti cu ţigări din vestul ţării în articolul: "Tobacco Man"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
nici surpriza
din cate se stie si prietena oficila a lu' nicu pop e procuror, deci mai are un aparator pe langa avocatul ala depashit :) mai bine se reprezenta singur :) ca e mai deshtept ca sava si scapa cel mult cu o suspendare si ceva despagubiri morale si pt calomnie :)
Postat 21 Iulie 2014, 13:37 de STUPIZE
PENTRU DNA: SA NU POMENIM DE LEMNUL FURAT SI LICITATIILE ARANJATE DE PETDRAG SRL !
CA SA NU POMENIM DE MODUL IN CARE PETDRAG SRL ISI ARANJEAA LICITATIILE CU SEFUL DE OCOL.SUDRIGIU! ACESTA II PREGATESTE DINAINTEA LICITATIEI PARTIDA O DECLARA 500 DE METRI SI II SPONE SA LICITEZE CATE DE CATE 30-50 DE TREPTE! DE 5 ORI PRETUL PIETEI! APOI II REZOLVA CU PADURARII SI 2000 DE METRI CA DOAR ACTE DE UNDE LE ARE ISI REZOLVA DE LA FIRMELE PE CARE LE ARE PE TIGANII DIN VASCAU ! FOARTE INTERESANT DE VERIFICAT SI FILIERA ACEASTA SI NISTE FILTRE FACUTE LA MASINILE LUI PETDRAG! SA VEDETI CA 80% DIN LEMN E FURAT! CUM ALTFEL POATE LICTA TOT 30/50 DE TREPTE?? NICI SCHWEIGHOFFER NU LICITEAZA ATATEA TREPTE!!!
Postat 18 Iulie 2014, 12:01 de tamplarul revnie
CEL MAI MARE EVAZIONIST DIN MAFIA LEMNULUI INCA IN LIBERTATE ?
ORICE LEMNAR DIN BIHOR STIE CA CEL MAI MARE FURNIZOR DE AVIZE FALSE ESTE PATRONUL DE LA SC PETDRAG SRL CAMPANI FOST POLITIST. ORICE HOT DACA ARE NEVOIE DE UN AVIZ FALS MERG LA PETDRAG SI IL REZOLVA EL DE LA FIRMELE LUI! DE CE SE PERMITE SA SE LUCREZE ASA? DE CE DNA NU II ARESTEAZA PE TOTI DIN FILIERA LUI??? POLITISTI, PADURARI PANA LA SEFUL DE OCOL TOTI ISI IAU FELIA DE LA PETDRAG ! DNA SA II ARESTEZE PE TOTI !!!
Postat 18 Iulie 2014, 11:30 de tamplarul
DNA SA VERIFICE SI CONTRABANDA DE LEMN FACUTA DE FOSTUL POLITIST DE LA PETDRAG SRL
SC PETDRAG SRL A FURNIZAT AVIZE PENTRU LEMN FURAT DIN PARC NATURAL PADIS. ACTELE FALSE PENTRU LEMNUL FURAT SUNT PREDATE POLITIEI. ASTA CONFORM ARTICOLULUI BIHOREANUL DE LA ACEA DATA. DE CE POLITIA ECONOMICA NU FACE NIMIC? DNA SA VERIFICE DE CE SE ACOPERA POLITISTII INTRE EI ! TOATA LUMEA STIE CA PETDRAG SRL ESTE FIRMA UNUI FOST POLITIST ! ESTE PRINS IN FLAGRANT CU ACTE CONFISCATE DIN REZERVATIE NATURALA CU POZE APARUTE IN ZIARE SI TOTUSI NU ESTE ARESTAT ! DOAR DNA MAI POATE FACE CEVA PENTRU CA TOTI CEILALTI II ACOPERA FURTURILE !
Postat 18 Iulie 2014, 11:26 de Campanesc
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON