URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
20 Februarie 2016, 18:33

Verde la bani mărunţi: În 2015, Primăria a investit aproape 3 milioane lei în întreţinerea şi amenajarea spaţiilor verzi

Verde la bani mărunţi: În 2015, Primăria a investit aproape 3 milioane lei în întreţinerea şi amenajarea spaţiilor verzi PE BANII CLUJENILOR. Locurile de joacă, terenurile de sport şi aleile parcului din strada Octavian Goga au fost amenajate de Eco Bihor cu o parte din banii încasaţi de la Primăria Cluj, care timp de trei luni şi-a adus deşeurile la depozitul orădean
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bilanţul verde al Oradiei pe anul 2015 arată că municipalitatea a investit 2,9 milioane lei în amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi din oraş, alte scuaruri şi zone de recreere în aer liber fiind amenajate şi de diferite firme, în baza unui parteneriat cu Primăria.

În schimb, bilanţul plantărilor din oraş a fost negativ anul trecut, când s-au tăiat 616 arbori şi toaletat 4.700, fiind sădiţi doar 342 puieţi.

Pe banii privaţilor

Potrivit raportului prezentat de Direcţia Tehnică a Primăriei, în Oradea s-au amenajat anul trecut zone verzi în suprafaţă de 23.635 metri pătraţi, cu un cost total de 26.867 lei. Majoritatea acestor lucrări s-au făcut în cartierele de blocuri, pe străzi ca Lăpuşului, Cazaban, Dragoş Vodă, Moldovei ori Ştefan cel Mare.

Noi spaţii verzi au fost amenajate şi pe cheltuiala unor firme private, care au încheiat acorduri de colaborare cu Primăria, primind în schimb dreptul să-şi amplaseze în aceste zone o reclamă. Cele mai mari lucrări de acest gen a făcut Lotus Center, care a amenajat 6.200 mp de spaţiu verde pe zona întubată a pârâului Adona, şi Eco Bihor, care a amenajat un parc nou de 6.670 mp în strada Octavian Goga şi o zonă verde de 900 mp în Piaţa Cetăţii.

Copaci pe minus

Tot anul trecut, Primăria a plătit 945.000 lei pentru întreţinerea parcurilor. Cele mai mari sume au fost alocate, fireşte, pentru parcurile cele mai mari: 1 Decembrie (180.000 lei), Salca (156.000 lei) şi I.C. Brătianu (145.000 lei). În plus, municipalitatea a lansat comenzi de amenajare a mai multor spaţii verzi ori scuaruri, în baza contractelor încheiate cu diferite firme pentru cele patru sectoare verzi ale oraşului, cheltuind 1,2 milioane lei pentru aceste lucrări.

Bilanţul municipalităţii iese pe minus când vine vorba de raportul tăierilor şi plantărilor de copaci. În timp ce anul trecut au fost plantaţi doar 342 arbori, au fost doborâţi 616 şi alţi 4.712 toaletaţi, lucrările costând 570.584 lei.

Îngrijorător este că vandalizarea corpurilor de iluminat a costat oraşul nu mai puţin de 616.000 lei, aproape dublu faţă de 2014. Bani care ar fi putut fi folosiţi pentru îmbunătăţiri, nu pentru reparaţii…

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON