URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2016, 13:00

Cercetat sub control judiciar de DNA, Vasile Blaga a demisionat de la conducerea PNL

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Copreşedintele PNL Vasile Blaga a fost plasat, miercuri, sub control judiciar de procurorii DNA Ploieşti unde a fost audiat vreme de două ore într-un dosar care vizează direcţionarea unor contracte de achiziţie publică către firme care ar fi "cotizat" apoi în contul PDL. Bihoreanul e acuzat că a rulat sute de mii de euro "bani negri".

Coleg cu "Pinalti"

Potrivit unui comunicat al DNA, în dosarul respectiv, procurorii DNA au dispus începrea urmăririi penale faţă Vasile Blaga la data faptelor secretar general al PDL şi senator, pe care îl anchetează pentru trafic de influenţă.

În acelaşi dosar sunt anchetaţi, totodată, Gheorghe Ştefan, la data comiterii faptelor vicepreşedinte PDL şi primar al municipiului Piatra Neamţ, pentru trafic de influenţă şi folosirea influenţei funcţiei de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi Horaţiu Bruno Berdilă, reprezentant al unei societăţi comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă

Procurorii susţin că, la nivelul anului 2009, în cadrul formaţiunii politice aflate la guvernare "a existat  o înţelegere vădită între persoane cu funcţii de conducere şi anume secretarul general Blaga Vasile şi vicepreşedintele Ştefan Gheorghe, în sensul obţinerii de bani pentru partid".

Potrivit înţelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniştrilor desemnaţi politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naţionale şi instituţiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziţie publică către firme dispuse să "cotizeze" pentru formaţiunea politică din care cei doi făceau parte.

"În acest sens, suspectul Ştefan Gheorghe, în calitate de vicepreşedinte al partidului aflat la guvernare, şi-a folosit în mod direct influenţa deţinută în mediul politic şi a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o  anumită  persoană", se arată în informarea DNA.

Respectivul, odată ce a primit girul lui Ştefan şi al lui Blaga, a fost dispus să contribuie - indirect - la finanţarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferenţială a unor contracte de achiziţie publică către diverse societăţi indicate.

Bani pentru partid, licitaţii trucate

"În perioada 2011 – 2012, suspectul Ştefan Gheorghe l-a informat pe suspectul Blaga Vasile asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii naţionale din domeniul energiei se urmărea obţinerea de bani pentru partid. Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie naţională – prin licitaţii trucate – cu firma suspectului Berdilă Horaţiu Bruno, acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor", spune DNA.

Astfel, în perioada 2011 – 2012, Ştefan  i-ar fi condiţionat persoanei numite prin influenţa sa, că va fi menţinută în funcţia de conducere la compania naţională din energie numai dacă vor fi atribuite societăţii reprezentate de Berdilă contracte de achiziţii servicii şi produse IT.

În paralel, Ştefan i-ar fi promis lui Berdilă că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câştige licitaţiile publice organizate, iar în schimb, ar fi pretins şi primit un procentaj cuprins între 10 şi 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat. Valoarea sumelor încasate de Ştefan, pentru sine şi pentru formaţiunea politică din care făcea parte, se ridică la  aproximativ 25.000.000 lei.

"Primirea în mod repetat de către suspectul Blaga Vasile, în perioada 2011 – 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum şi de la suspectul Ştefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a căror provenienţă avea cunoştinţă, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfinţirea înţelegerii anterioare", se mai arată în comunicatul DNA. 

A demisionat!

Vasile Blaga a anunţat, miercuri, că îşi dă demisia de la conducerea PNL, potrivit unui comunicat al partidului.

"În urma acuzaţiilor care mi s-au adus astăzi, îmi voi dovedi nevinovăţia în faţa instituţiilor abilitate. Eu însumi sunt garantul respectării Statutului PNL şi a tuturor deciziilor partidului. Nu pot să cer colegilor mei să respecte criteriile de integritate, iar eu să nu o fac. Ca atare, voi acţiona în consecinţă şi îmi depun demisia din funcţia de co-preşedinte al Partidului Naţional Liberal şi din cea de şef de campanie pentru alegerile parlamentare din acest an", arată Vasile Blaga în comunicat.

Bihoreanul a anunţat şi că nu va mai candida pentru un nou mandat de senator la alegerile din toamnă. "În zilele următoare va avea loc o reuniune a conducerii partidului în care se va stabili cea mai bună variantă de urmat în contextul demisiei domnului Vasile Blaga", a precizat PNL.

Să se schimbe legea

Pe de altă parte, miercuri după amiază, la sediul DNA Ploieşti, a ajuns şi Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării, fiind audiată, în calitate de martor, în acelaşi dosar. "Având în vedere că sunt întrebată de vreo doi ani de zile despre campaniile electorale, mă gândesc că pot fi întrebaţi şi cei care au condus campanii electorale", le-a spus ea, la intrare, jurnaliştilor.

La ieşirea din sediul DNA, Udrea a declarat presei că soluţia pentru problema finanţării campaniilor electorale nu este cercetarea de catre procurori, ci să existe reglementări la nivel legislativ.

"Toate partidele se finanţează la fel. (...) Cred că soluţia nu este să cercetăm pe unul sau pe altul cum s-a finanţat o campanie electorală, ci să o reglementăm la nivelul legislativ, ca lucrurile să nu se mai intample", a declarat Udrea, răspunzând unor întrebări.

În context, aceasta a arătat că finanţarea partidelor a căpătat un caracter ilegal din cauza faptului că se impunea o sumă limitată de cheltuit. "Finanţărie partidelor au devenit ilegale în parte pentru că aveai o sumă limitată pe care aveai voie să o cheltuieşti şi atunci, pentru a nu depăşi acea sumă, fiecare partid făcea şi plăţi neînregistrate. De aici a venit toată ilegalitatea finanţării partidelor", a explicat Udrea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@pinonel
MMT este firma de suflet a doamei Bursaşiu şi a domnului Roateş din dosarul cu Kiss, de pe vremea începuturilor cu Moldovan de la Construct Mod care a câştigat contractul pentru un tronson din DN 76, pe al cărui fiu Blaga l-a impus pe listele PNL Cluj. Reabilitarea mobilierului secretarului probabil făcea parte din "organizarea" de şantier.
Postat 28 Septembrie 2016, 19:10 de eutanasiu
Nu DACĂ ci CÂND !
Nu era problema DACA, problema era CAND! Parca spunea acum cativa ani ca si-a cumparat un apartament cu 600.000 euroi in Bucuresti, cu bani de la un bun prieten din armata si din faculta. Aia 600 de miare n-or fi din astia 700 de miare? Ca prea pute, spre prostirea prostilor...
Postat 28 Septembrie 2016, 17:56 de User anonimizat
Perfect..
DNA zice ca a palmat 700 000 euro din banii adunati pentru partid!Se aud catusele, cintecul toamne e fain!KWIohanis face curatenie....ce frumos!Cine urmeaza?????????????
Postat 28 Septembrie 2016, 17:33 de grigore
?!
Dupa ,,modelul" aplicat lui blaga, n-ar trebui luate la mana cheltuielile cu referendumurile de mai an?! Citisem ceva despre implicarea unei firme, mic mobilier trans (mmt) platita de doua ori pt. aceiasi treaba (sau pt. niciuna)... Ce ziceti, d-le procuror Ciprian-Florentin MAN, va ,,bagati"?!
Postat 28 Septembrie 2016, 16:55 de pinonel
ha ha ha !
"Bihoreanul e acuzat că a rulat sute de mii de euro bani negri" - Doamne ajuta-va ! :D
Postat 28 Septembrie 2016, 16:40 de AgentulTermic
asa, si??????????
si cu firma de paza AXA care face paza la autostrazi???????????
Postat 28 Septembrie 2016, 14:28 de FLORIN64
Unul pentru toţi, fiecare pentru sine!
Bolojan e "blestemat" să fie şef de campanie. Dacă nu, nu!
Postat 28 Septembrie 2016, 13:19 de eutanasiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON