URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iulie 2011, 13:47

Fondurile de vânătoare ale Bihorului, date plocon unor afacerişti controversaţi

Fondurile de vânătoare ale Bihorului, date plocon unor afacerişti controversaţi TROFEU. Gestionarea fondurilor de vânătoare este o afacere bănoasă. Străinii plătesc, de pildă, pe trofeul unui mistreţ aproape 1.000 euro. O ştie şi controversatul om de afaceri Dorel Ungur (foto), şi asociatul său Ovidiu Bărgău, care au "împuşcat" cele mai valoroase fonduri cinegetice din judeţ. Că a fost blat ce mai contează...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Atribuirea terenurilor de vânătoare din Bihor s-a lăsat cu un scandal de proporţii după ce s-a descoperit că reprezentanţii unor organizaţii de profil, controlate de milionarii judeţului, s-au folosit de falsuri grosolane pentru a putea gestiona fauna.

Cea mai flagrantă mânărie îi are ca protagonişti pe afaceristul salontan Dorel Ungur şi pe fostul şef al Direcţiei Silvice, Ovidiu Bărgău, capii Asociaţiei Crişana Hunting, care au pus mâna pe patru asemenea fonduri de vânătoare. Sutele de mii de euro care se pot câştiga anual în urma partidelor cinegetice i-au făcut să "umfle" pe hârtie terenurile luate în administrare, să inventeze asociaţi cu proprietăţi fictive şi chiar să "învie" morţi care să le dea dreptul de a vâna pe terenurile lor.

Liber la vânat

Până anul trecut, fondurile de vânătoare erau atribuite organizaţiilor afiliate Romsilva şi Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AGVPS) din România. Din 2010, însă, printr-un Ordin al Ministrului Mediului şi Pădurilor ce modifica Legea 407/2006 privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic, s-a dat mână liberă la împărţirea lor.

Ordinul prevede că proprietarii de terenuri, persoane fizice sau juridice, precum şi administraţiile locale, pot constitui asociaţii de proprietari şi de vânătoare dacă fac dovada că au în proprietate terenuri reprezentând peste 50% din suprafaţa unui fond de vânătoare, sau pot concesiona terenurile unei asociaţii de vânătoare private şi pot propune Ministerului ca respectiva organizaţie să le administreze fondul cinegetic.

Deceniul şi contractul

Asociaţia de vânătoare poate obţine, în acest fel, dreptul de gestionare a faunei cinegetice fără licitaţie, pe 10 ani, în schimbul unei taxe anuale de doar 5.000 euro. Suma e derizorie având în vedere că banii se pot recupera la o singură partidă organizată pentru străini. Aceştia plătesc o taxă de 300 euro numai pentru a vâna, alţi 50 euro pentru fiecare cartuş tras care nu a nimerit prada, iar ca să ia acasă coarnele unui cerb, de pildă, trebuie să achite peste 8.000 euro. În cazul mistreţilor un trofeu poate ajunge chiar şi la 20.000 euro.

Fiind, deci, o afacere bănoasă, greii din lumea afacerilor sau din administraţie au înfiinţat peste noapte asociaţii de vânătoare, pornind un adevărat război pentru a obţine acceptul proprietarilor de terenuri şi, în acest fel, să "împuşte" pe cele mai bune fonduri din judeţ.

Decizia aparţine, însă, Ministerului Mediului şi Pădurilor care, la începutul anului, a înfiinţat Comisia de Atribuire Directă a Dreptului de Gestionare a Faunei Cinegetice, însărcinată să verifice dosarele întocmite de asociaţiile interesate. Dosarele trebuiau predate până în martie, iar verificarea şi soluţionarea contestaţiilor s-au întins până în iunie, când s-au întocmit şi listele finale cu noii gestionari.

Deputatul şi contrabandistul

În Bihor, din cele 69 de fonduri, 32 au fost atribuite unor asociaţii controlate de oameni de afaceri. Printre acestea se numără Asociaţia Cinegetică Apuseni Beiuş, care a obţinut fondurile 58 Sohodol şi 69 Valea Drăganului. Din ea fac parte doi controversaţi exportatori de fructe de pădure şi de ciuperci uscate, Dorel Magda (zis Leanu) dar şi Marinel Tal, fostul administrator al AVPS Beiuş.

Cei doi sunt cunoscuţi nu doar ca potentaţi locali, ci şi pentru scandalurile în care au fost implicaţi de-a lungul anilor. Atât Tal, reclamat în mai multe rânduri pentru agresiuni, cât şi Leanu, care a avut mai multe dosare penale pentru braconaj şi infracţiuni rutiere, fiind chiar trimis în judecată anul trecut, după ce a fost prins băut la volanul bolidului personal şi a refuzat testarea pentru stabilirea alcoolemiei.

08 Nicolae Nistor.jpgDeputatul PSD Ioan Roman, fost primar al comunei Cefa, şi-a înfiinţat Asociaţia Pro Hunting, împreună cu Lorin Nistor, fiul unui alt afacerist controversat, Nicolae Nistor (foto), patronul Pro Acva Cefa, şi cu Claudiu Pantea, fiul pesedistului salontan Ilie Pantea, reţinut săptămâna trecută pentru afaceri cu băuturi contrafăcute.

Asociaţia celor trei a obţinut în administrare fondul 26 Păuşa în condiţii cel puţin ciudate. Potrivit actelor depuse, Pro Hunting are în administrare 51,18% din terenurile de pe fondul de vânătoare, în timp ce Asociaţia Cervus Elaphus, al cărei dosar a fost respins, a prezentat documente cum că deţine 50,14% din acelaşi fond. Deşi Cervus Elaphus a sesizat aberaţia şi a cerut reverificarea documentelor, inspectorii ministeriali au respins sesizarea ca nefondată.

Au dispărut listele

"Nici măcar nu s-au uitat pe contestaţii, n-au verificat dosarele, n-au făcut nimic. Sunt convins că atribuirile s-au făcut preferenţial", acuză şi Sorban Levente, primarul comunei Lugaşu de Jos şi preşedintele Asociaţiei Partium, care a pierdut fondul 48 Cuieşd. Reprezentanţii asociaţiei au strâns semnături de la proprietarii a 72% din terenurile aflate pe raza fondului dar, spre surprinderea edilului, au primit răspuns negativ, iar fondul a revenit vechiului administrator, AVPS Aleşd. "Culmea, am fost refuzaţi pe motiv că nu avem dovada că  deţinem în concesiune suprafaţa necesară", spune Sorban.

Bărbatul a aflat explicaţia reală abia când dosarul pe care l-a depus la Minister a ajuns la Curtea de Apel Oradea, unde se judecă procesul intentat pentru anularea deciziei Comisiei: din dosar dispăruseră zeci de pagini cu semnăturile proprietarilor de terenuri. "Am lucrat corect, am strâns semnăturile din uşă în uşă, mai bine de un an. Alţii şi-au făcut dosarul într-o săptămână, doar ei ştiu cum, şi au obţinut patru fonduri, nu unul", se plânge primarul, continuând: "Sunt afacerişti, poliţişti, procurori, judecători membri în AVPS. Mai mult ca sigur că au făcut intervenţii".

Campioni în... falsuri

08 Ovidiu Bargau_1.jpgCând vorbea de cei care au pus mâna pe patru fonduri, primarul făcea trimitere la Asociaţia Crişana Hunting, patronată de milionarul salontan Dorel Ungur şi fostul şef al Direcţiei Silvice, Ovidiu Bărgău (foto), proprietarul primei crescătorii de zimbri din ţară şi vechi colaborator al lui Ion Ţiriac. Cei doi au pus mâna pe fondurile 39 Cighid, 33 Arpăşel, 30 Peri şi 31 Goronişte, deşi pe listele proprietarilor de terenuri care ar fi acceptat să le dea în administrare apar semnături în fals. De asemenea, apar suprafeţe umflate de sute de ori, dar şi semnăturile a 1.000 de persoane decedate!

"Pe listele lui Ungur şi Bărgău sunt zeci de localnici din Mădăras care declară că nu s-au înscris în Asociaţia Crişana Hunting, dar şi morţi. Până şi terenurile societăţii mele, cumpărate în 2003, figurează ca fiind în administrarea asociaţiei lor, sub numele foştilor proprietari", spune afaceristul Nicolae Nistor, care voia fondul 30 Peri prin Asociaţia Fazanul de Aur, administrată împreună cu fostul şef al AVPS Salonta, Marius Cociubei.

Situaţia e trasă la indigo şi în cazul fondului Goronişte. "Pe listă apare firma Saboro, cu 365 hectare, deşi a vândut terenurile încă în 2007. Apoi apar semnăturile unor oameni care nu aveau cum să-şi dea consimţământul deoarece sunt decedate, inclusiv cele ale părinţilor primarului din Tulca, Ioan Bulzan", arată Mihai Sferle, şeful Asociaţiei Artemis Cociuba Mare.

În bătaia... Parchetului

Nistor şi Sferle au sesizat falsurile la Comisia ministerială, dar şi la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV), care trebuia să verifice dosarele depuse de asociaţii. Alături, au fost transmise un tabel cu 40 de proprietari înscrişi abuziv pe listele Crişana Hunting, declaraţiile scrise ale acestora, dar şi dovada faptului că pe listele lui Ungur şi Bărgău sunt semnăturile unor persoane care şi-au vândut terenurile, fără ca noii proprietari să le înscrie în asociaţia cu pricina.

Măsuri, însă, nu s-au luat. Mai mult, în urmă cu două săptămâni, asociaţia a şi semnat contractul de concesiune pentru fondurile luate în administrare. "Am fost sesizaţi că există persoane decedate înscrise pe liste, dar nu e în atribuţia noastră să verificăm aceste aspecte. Noi verificăm doar dacă terenurile se suprapun cu fondurile solicitate", se apără şeful ITRSV, Dacian Iova. Ca atare, Nistor şi Sferle au depus plângeri penale la Parchetul Salonta, cerând identificarea celor care au falsificat semnăturile de pe liste, precum şi anchetarea reprezentanţilor organizaţiei pentru uz de fals şi înşelăciune.

Contactat de BIHOREANUL, Dorel Ungur susţine că acuzaţiile concurenţilor săi sunt doar poveşti vânătoreşti. "Sunt răutăţi. Suntem trei asociaţii care ne-am reclamat reciproc. Aşa e într-o competiţie", spune afaceristul, convins că procurorii nu vor găsi ce să-i impute. "Nu există nicio faptă penală în ce s-a făcut. Au apărut morţi, că asociaţiile de proprietari nu şi-au reînnoit listele membrilor, unii nu şi-au făcut succesiunea, dar asta nu ni se poate imputa nouă", susţine Ungur, care nu poate explica, totuşi, cum au semnat morţii pe lista celor care îi dau acceptul să le gestioneze proprietăţile. Astea da poveşti vânătoreşti...


TAXAŢI
Distracţie scumpă

Tariful pe care un vânător trebuie să-l achite la o partidă cinegetică diferă de la o asociaţie la alta, dar şi de cetăţenie. Pentru împuşcarea unui cerb, românii plătesc între 250-2.500 lei, un cerb lopătar se taxează cu 130-190 lei, iar capra neagră cu 230-1.050 de lei. Dacă vânătorul a rănit un animal, dar nu l-a recuperat, mai plăteşte 250 lei.

Vânătorii străini achită pentru un cerb până la 8.800 euro, pentru un căprior între 225-2.900 euro, iar pentru un mistreţ 250-750 euro. Un foc greşit costă 50 euro, iar doborârea unui urs între 5.000-7.000 euro. Un lup costă 400-500 euro, iar un iepure 25 euro.

Tarifele sunt, însă, mult mai mari dacă trofeele sunt valoroase. Dacă au ratat ţinta şi nu reuşesc decât să rănească animalul, străinii sunt obligaţi să plătească 25 euro pentru un cerb lopătar şi 300 pentru un urs. În plus, străinii nu pot lua decât trofeul, carnea fiind valorificată de asociaţia de vânători, de pildă cu 2.000 lei în cazul unui cerb.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
gggg
deputatu p...
Postat 02 Decembrie 2012, 01:23 de dddddd
Vedete de Beius
Aveti perfecta dreptate.Ei cred ca daca au bani si arme de mii de euro,se pot numi si vinatori.In filiala Beius sint citeva vedete de genul asta,dar stati linistiti,cit am umblat cu ei in teren,dupa focurile trase de ei asupra vinatului,n-a mincat prea multi carne de vinat.Daca au arme si armuri de mii de euro,ei cred ca se pot numi si vinatori.Se insala amarnic.
Postat 07 August 2011, 14:20 de Dutu
vanatori !!!
toti "flacai" beiusului sunt vanatori.multi nu deosebesc tapul de cerb,potarnichea de fazan etc.toti au echipamente de razboi nu de vanatoare.animalu nu mai are nici o sansa il impusti de la 1km.unde este respectul fata de vanatoare?nu le ajunge ca fac legea in oras o mai fac si in paduri!!!asta e.traim in romania si ne mandrim cu ce avem!!!!
Postat 04 August 2011, 11:47 de eu
AJVPS=C.A.P
Dar de Ajvps nu scrieti nimik? Unde credeti ca se cuibaresc mei mai multi cocalari ai judetului si bastani politici si cu functii mari de bugetari? Credeti ca cei nu fac influente sa ia ajvps fonduri de vanatoare pe naspa? La beius este Clanul Ile Sorin,Birau si altii. Ei fac legea in Beius ca niste patroni privati. Fratele secretarului Ile Aurel,mare primar de tarcaia merge cand vrea la vanatoare fara autorizatie ca doar el este mai presus de lege. Nu va mai imbatati cu apa rece dragi cititori ca si articolul asta este comandat de AJVPS ca doar sunt in preajma licitatiilor care se organizeaza luna aceasta si doar asa isi pot face lobii niste comunisti ca cei de mai sus.Ori cum eu le urez succes la vanatoare.
Postat 21 Iulie 2011, 13:58 de vanatoarul
DUMNEZEU NU DOARME
La fel sa intimplat si cu dosarul depus la minister de catre asociatia Codrii Rosiei pentru atribuitea directa pt. fondul Rosia,au fost sustrase file din dosar cu suprafetele,cu complicitatea marelui sef de ocol Ferko,un apropiat celora din minister,si brigadierul acestuia de la ocol Stefanica.Cum va explicati ca de la ITRSV ORADEA dosarul ptrimeste aviz favorabil,cu suprafetele in regula si la minister nu mai ies suprafetele.O sa vedem in instanta.Mai inainte s-au mai tirziu furaciunile ies la iveala.
Postat 19 Iulie 2011, 13:04 de cristi
ha, ha, ha, ha
comunisti asta au invatata tinerii sa fure ca sa i bage la racoare sa nu fie problema ca ei fura dublu si banul public si pensie marita de 10 ori, auzi sisteme sociale: invatamant, sanatate aspiratoare de banii publici si privatul nicaieri decat cei care fac videoo chat dar nu stim cata evaziune porta in spate:)) da trafic de carne si uite asa .... traisca coumismul platit cu sange in 89! daca s ar anste copii nu ar fi o problema dar an de an pensii nu stiu de unde ve ti primi ca sanatate oricum nu aveti:)))
Postat 18 Iulie 2011, 19:18 de wooooooow
ha, ha, ha, ha
comunisti asta au invatata tinerii sa fure ca sa i bage la racoare sa nu fie problema ca ei fura dublu si banul public si penis marita de 10 ori, auzi sisteme sociale: invatamant, sanatate aspiratoare de banii publici si privatul nicaieri decat cei care fac videoo chat dar nu stim cata evaziune portt in spate:)) traisca coumismul platit cu sange in 89! daca s ar anste copii nu ar fi o problema dar an de an pensii nu stiu de unde ve ti primi ca sanatate oricum nu aveti:)))
Postat 18 Iulie 2011, 19:17 de wooooooow
hotii
mergeti in satu Luncasprie sa vedeti ce case au idiotii aia de padurari ,mai toti au o vila in Oradea PE NUMELE NEAMURILOR intrebati de Licuta de Ioanea dubilului care in doua luni a taiat atita cires dupa revolutie ca si-a cumparat o vila la litoral cu 15 camere pe care o inchiriaza de Piata care da anual 5000 e la director a zecea parte din cistig
Postat 17 Iulie 2011, 18:59 de codau
exact faceti plangere penala
eu am invatat din aceste articole un singur lucru: fac plangere penala si gata am data de lucru avocatilor, parchetului si uite asa se platesc taxe:)) pe cuvant in asemenea sistem social nu putem avea pretenii la sanatate, la invatamant ca totul e o aiureala intentionata, ast e grav! plangem ca altii fac banii dar nu vedem ca se deterioreaza an de an totul, nu vedem ca banii publici sunt investiti unde nu trebuie si privatul il blocam, atunci de unde vreti salarii? Plangerea penala e viitorul pentru orice.
Postat 16 Iulie 2011, 13:34 de anonim
Mai bine v-ati vedea de treaba voastra cu rautatile hotilor
Astea sunt rautati de-a lui Cociubei omul lui Ilie Botis , Cociubei un braconier si un spagar marunt le e ciuda pt ca au vrut ei 2 din fonduri dar nu-i duce capul sa faca documentatia necesara pt ele si de la asta e tot .
Postat 16 Iulie 2011, 12:06 de anonim
Articol de Porc!
Baietii din Beius chiar promoveaza zona Tarii Beiusului si ii felicit pentru fondul de vanatoare luat... erau cei mai indreptatiti sa il ia, de ce sa il fi luat Ungurii sau Miticii?, nu vad de ce nu ii lasi sa-si vada de treaba si te bagi tu cu articolul tau de Porc.
Postat 16 Iulie 2011, 11:21 de Cornel
vai si amar!
Doamne! ma crucesc atunci cand citesc comentariile unora dintre voi!!!!!!!! cum sa se urmareasca, mai, vinderea terenurilor de vanatoare ungurilor!?!?!?!!:( un pic de minte oameni buni! cum sa-i lasam sa ne ia tot???? milionarii judetului sa faca bani din pietre( atunci isi vor dem. calitatile manageriale), nu sa ne ia si pamantul de sub picioare! pai unde credeti, oameni buni, c-o sa vaneze copiii nostri!?!?!?!?!!?!? pe fondurile lor private?!?!?!?!? pai poti sa te apropii de taxele lor!?!?!?!?!? sa mearga sa cumpere Iadul si sa faca bani din foc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! imi pare rau, dar multi oameni isi folosesc capul doar ca sa nu ii ploua in gat!!! :-S
Postat 15 Iulie 2011, 15:54 de Ioan Sih
Sandu
Sa nu il traga Claudiu si tat-su pe Roxin dupa ei :)))))))
Postat 15 Iulie 2011, 11:53 de raul
aviz infractorilor
Mai, dar chiar ca Roxin asta v-o trage la toti. Cum de nu l-ati putut speria sau cumpara? Nici chiar Cap Mare sau Bot de Cal , n-au reusit?
Postat 15 Iulie 2011, 09:20 de terminatorul
:))
Claudiu contrabanda cu bauturi? Mai Roxine nu te bate Dumnezeu o data si pt ce ii faci nevestei, soacrei tale si pt ce le faci si oamenilor din Salonta ?
Postat 15 Iulie 2011, 00:21 de :))
legal daca se iau toate semnaturile depuse
nu fac referire doar la acest caz e clar ca exista si uz de fals in conditiile prezentate, oamenii nu sunt obligati sa semneze decat in fata notarului, in rest nu va dati semnatura oriunde,asta trebuie sa fie un pas imporatnt privind semnatura pusa undeva, bataie de cap pentru cei care vor cerceta va dura si 10 ani, vai si amar ce civilizatie traim.
Postat 14 Iulie 2011, 16:35 de e clar
cum nu sunt legalizate semnaturile?
"Am lucrat corect, am strâns semnăturile din uşă în uşă, mai bine de un an. Alţii şi-au făcut dosarul într-o săptămână, doar ei ştiu cum, şi au obţinut patru fonduri, nu unul", semnaturile nu au fost autentificate de un notar, e posibil ca azi sa se inatmple asa ceva, idem o asociatie de locatari/proprieatri trebuie data in fata notarului el este reprezentatnul legal care raspunde de semnatura, nu altii, asta e o gafa imensa in partea judecatoriei, inacceptabil in baza unui tabel dai un drept, sa fim seriosi tota vina o are sistemul .Atentie la semnaturile date pe pagina in alb, nu dati fara antet, pot fi folosite in alte scopuri, unde sunt semnaturile?
Postat 14 Iulie 2011, 15:37 de aurica
birocratia bat o vina
asta e sistemul te incurca nu te descurca :)))
Postat 14 Iulie 2011, 15:23 de ha, ha, ha
pacat ca l ati implicat si Bargau in acesta poveste nu merita
si daca ar prelua unguri fondurile tot cu el ar colabora, da e o distractie foarte selecta si sanatoasa, comparativ cu altii care se duc in strainatate si fac swiming si se drogheaza cu banii nostri , felicitari pentru ca duc mai departe aceasta traditie! Voi nu ati observat ca totii functionari inalti merg in strainatate, nu investesc in turismul romanesc, macra avem oamenii care mai fac ceva pentru tara.
Postat 14 Iulie 2011, 15:09 de dan capitan de plai
voi ce vreti de fapt :
sa desfinatati si vantoare in BIHOR sau ca nu ati apucat voi feliile, sincer bravoo lor sa duca mai departea acesta activiatate ca a atars si atrage investitori, cand era vantoarea la Balc eru famili fericite, cate donatii afacut TIRIAC si ce a primit in schimb de la parazitii sociali ai BIHORULUL dar de la TV huliti dar astia nu fac TRAFIC de carne umane, nu preleveaza organe umane, nu vand copii deci nu inteleg de unde TUPEUL vostru de smecheri, atata puteti! deci sa vedeti CURVIA nu merge, vanatoare nu merge, politica nu merge dar ce e in BIHOR : ortodoxism, catolicism, si alte religii si noi majoriatea traim de azi pe maine, ce ne oferiti VOI? concret ce ne oferiti, goooniti pe totii si da ti le voi paine la oamnei, lasatai ungurii sa prea fondurile de vanatoare eu cred ca asta se si uramreste, la modul cum ati scris e clar se vrea reimpartirea feliei.Totii care vor sa faca ceva ii huliti, de ce?
Postat 14 Iulie 2011, 14:50 de bravooo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON