URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 16 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La un meci de baschet în care se joacă finala campionatului, cu trofeul pe masă, abia de strângem 5.000 de spectatori în Oradea Arena. La întrecerile de polo, e lucru mare dacă se duc 500 de privitori. Dar la un meci de liga a III-a de fotbal se bulucesc 10.000 de spectatori și, sunt convins, numărul ar fi fost mai mare dacă lipsa locurilor de parcare și condițiile precare de pe stadion nu i-ar fi țintuit în fotolii pe mulți alți suporteri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
La ora acestor comentarii, urnele au vorbit, după o campanie pe care unii candidați au dus-o intens, în ciuda redusei probabilități ca challengerii să-i detroneze pe deținătorii celor două funcții cheie ale administrației din Bihor, de președinte al Consiliului Județean și de primar al Oradiei. Pentru că războiul electoral a fost decis într-o singură bătălie, dar și pentru că tandemul Ilie Bolojan - Florin Birta a avut ce etala alegătorilor, perdanții au avut din start șanse modeste, ceea ce, în parte, le și scuză rezultatele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La momentul apariției acestui material, campania electorală pentru alegerile locale se va fi încheiat deja, iar localitățile României vor avea noi conduceri alese în urma alegerilor din 9 iunie 2023. Modul în care guvernanții noștri au procedat în ultimele luni în mimata „luptă” contra jocurilor de noroc la sate va produce, însă, consecințe pe termen lung și va putea afecta serios bugetul statului...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea sindromului de burnout se poate face de către fiecare dintre noi dacă în cadrul muncii considerăm că există condiții care ne pot predispune la stres. Dacă vă simțiți suprasolicitați și aveți impresia că nu mai puteți face față condițiilor de muncă, este bine să faceți o listă cu responsabilitățile și sarcinile de serviciu în ordinea priorităților, stabilind astfel ceea ce efectiv puteți realiza...
22 Mai 2024, 12:22

Vânătoare de frumuseți: Cei curioși să descopere orașul altfel sunt chemați la Oradea City Hunt

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea City Hunt. Așa se numesc noile tururi menite să pună în valoare monumentele, palatele și alte frumuseți din centrul Oradiei, într-un mod atipic. 

Este vorba despre „vânători” de comori arhitecturale, înzestrate nu doar cu frumusețe, ci și cu povești, pe care participanții le vor descoperi dacă rezolvă unele ghicitori și trec de câteva provocări. Toată experiența este gratuită, fiind deschisă și localnicilor, și turiștilor... 

Oradea... altfel 

Programul este organizat, în premieră în această vară, de Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (Visit Oradea) în parteneriat cu firma Spark Communication, care oferă, printre altele, experiențe de treasure hunt și teambuilding pentru companii. 

„Oradea City Hunt este un proiect care se adresează tuturor celor interesați să descopere și să cunoască Oradea mai îndeaproape, să afle lucruri mai puțin cunoscute din arhitectura și istoria obiectivelor turistice, într-o manieră inedită și interactivă”, transmite Visit Oradea.

Astfel de tururi interactive se organizează deseori și în străinătate, explică Cristian Câmpan (foto), administratorul Spark Communication. „Credem că Oradea poate fi descoperită și altfel, mai dinamic, decât în clasicele tururi cu ghizi”, spune el. 

Ghici ghicitoarea mea!

Conceptul Oradea City Hunt a fost conturat în jurul principalelor obiective din zona centrală și al poveștilor acestora. „Vânătorii” vor parcurge circa 4 kilometri, iar turul va dura cam 3 ore, timp în care se vor desfășura provocările și, la fiecare oprire, participanții vor afla de la ghizi detalii - unele mai puțin cunoscute - despre obiectivul din fața lor. 

„Sunt în total 13 stagii. La fiecare nou punct se ajunge prin intermediul unor ghicitori. Într-o eră a digitalizării, noi ne-am axat pe metode clasice, așa că fiecare grup primește un plic personalizat cu Oradea City Hunt, iar acolo sunt indicii privind următorul obiectiv, sub formă de ghicitori. Evident, găsirea răspunsurilor e mai ușoară pentru orădeni și ceva mai dificilă pentru turiști”, spune Cristian Câmpan. Exercițiul va continua la fiecare popas.

Tur cu provocări

De asemenea, pe parcursul aventurii, exploratorii vor trebui să treacă și de câteva provocări, cum ar fi, bunăoară, să recreeze pentru o fotografie scena din celebra pictură „The Creation of Adam” de pe tavanul Capelei Sixtine. Într-un alt punct din Oradea City Hunt, ei ar putea fi provocați să cuprindă într-o singură fotografie 4 anotimpuri. Așadar, participanților li se va pune la încercare creativitatea. 

Traseul propus de organizatori cuprinde mai multe locuri reprezentative pentru Oradea și pentru moștenirea ei Art Nouveau. Astfel, „vânătorii” vor ajunge, de pildă, în Piața Unirii, cu al ei celebru Palat Vulturul Negru, la Casa Darvas-La Roche, devenită muzeu Art Nouveau, dar vor descoperi și spectaculoasele palate de pe Calea Republicii: Apollo, Moskovits Miksa și Stern. 

Totodată, turul atinge Piața Ferdinand, ce găzduiește și Teatrul de Stat, strada Vasile Alecsandri ori Sinagoga Neologă Sion. 

Duminica în oraș

Întreg proiectul Oradea City Hunt le este oferit gratuit orădenilor și turiștilor curioși. Tururile ar urma să se desfășoare în diminețile următoarelor șase duminici, pe 26 mai, 2 iunie, 9 iunie, 16 iunie, 23 iunie și 30 iunie.

Tururile se vor ține în limba română, sau, la cerere, în limba engleză, ele fiind oferite de membrii echipei Spark Communication. Cei care vor să participe trebuie să se înscrie în prealabil online, urmând un link disponibil pe pagina de Facebook a evenimentului Oradea City Hunt. 

Vor putea fi maximum 40 de participanți într-o duminică, iar aceștia vor fi împărțiți în două grupe, dar nu va exista vreo competiție între ele. Menirea proiectului este aceea de a-i face pe orădeni și pe turiști să descopere comorile orașului într-o „vânătoare” plăcută, captivantă și chiar amuzantă...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP aka mama Omida
In Oradea se respectă planul de urbanism, capul tău gol nu are un plan. Edilii ăștia sunt cei mai buni, și gestionează foarte bine banul public.
Postat 23 Mai 2024, 12:32 de Sandu2100
Asta-i Oradea construită pe vremea străbunicilor.
Adică nici 10% din populație și teritoriu. Oradea adevărată, a zilelor noastre, este cea a șantierelor inutile care, în proporție de peste 70% nu respectă în mod legal Planul Urbanistic General de care își bat joc în mod constant edilii. Acești "neterminați" ar fi, în orice țară europeană la care ne raportăm cu atâta aplomb, aruncați direct în pușcărie ... pentru că ei confundă atributul gestionării banului public cu cel al oportunității propriului buzunar.
Postat 23 Mai 2024, 08:35 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.606 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON