URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Decembrie 2020, 16:19

Vaccinarea anti-Covid în Bihor începe pe 5 ianuarie. Vezi ce trebuie să știi! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia de Sănătate Publică Bihor a anunţat ziua în care campania de vaccinare anti-Covid începe şi în judeţul nostru: 5 ianuarie 2021. Primele persoane care vor primi vaccinul sunt, conform priorităţilor stabilite în întreaga ţară prin Strategia Naţională de imunizare, angajaţii din sistemul sanitar şi din serviciile pentru intervenţii în situaţiile de urgenţă.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii miercuri de către conducerea DSP Bihor, campania de vaccinare împotriva Covid-19 va fi lansată în judeţ marţea viitoare, beneficiarii urmând să fie lucrătorii din domeniul sănătăţii şi din cel social, indiferent că activează în unităţi publice sau private.

În Bihor sunt organizate 12 centre de vaccinare a personalului sanitar din structura proprie şi a personalului medical arondat, precum şi a altor categorii de personal nominalizate în această etapă, şi anume: Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, Spitalul Clinic Căi Ferate Oradea, Spitalul Pelican Oradea, Spitalul Clinic de Urgenţă Avram Iancu Oradea, Spitalul Clinic de Recuperare Medicală din Băile Felix, spitalele municipale din Salonta, Beiuş şi Marghita, precum şi cele orăşeneşti din Ştei şi Aleşd, plus Centrul Medical de Diagnostic şi Tratament al Direcţiei Medicale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Având în vedere Procedura de lucru pentru prioritizarea personalului din domeniul sănătăţii şi social pentru vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 în etapa I de vaccinare, elaborată de către Comitetul Naţional de Coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, în Bihor, vaccinarea va fi iniţiată în ordinea priorităţilor cu: personalul care face parte din echipele de vaccinare, unităţile sanitare din faza II, spitale de suport, personalul din sistemul de medicină de urgenţă (Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi SMURD), personalul din centrele de dializă şi de transfuzii, personalul DSP şi angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana.

În etapa următoare vaccinarea se va extinde la toţi furnizorii de servicii medicale (inclusiv farmacii), personalul serviciilor sociale de tip rezidenţial şi de îngrijiri la domiciliu. În categoria personalui medical sunt incluşi şi rezidenţii, studenţii, elevii şi voluntarii care deservesc temporar unităţile medicale.

Potrivit comunicatului DSP Bihor, şi în cadrul unităţilor sanitare campania de vaccinare a personalului propriu va avea în vedere anumite criterii de prioritizare, conform procedurilor de lucru.

Până în prezent, s-a realizat catagrafierea personalului sanitar din cadrul unităţilor sanitare care doreşte să se vaccineze şi s-a demarat procedura de programare a acestora prin intermediul platformei online https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/

În funcţie de necesarul de doze de vaccin, DSP Bihor va solicita Centrului Regional de stocare arondat (de la Cluj Napoca) numărul de doze de vaccin care vor fi utilizate.

Vaccinul administrat în această etapă a campaniei de vaccinare este Comirnaty concentrat pentru dispersie injectabilă - vaccin de tip ARNm COVID-19 (cu nucleozide modificate), produs de Pfizer şi BioNTech.

Potrivit DSP Bihor, sunt în curs de desfăşurare activităţile de catagrafiere a celorlalte categorii de personal cuprinse în etapa I care doreşte să se vaccineze în conformitate cu procedura de prioritizare, instrucţiuni privitoare la programarea acestora urmând să fie comunicate ulterior prin forurile de coordonare şi asociaţiile reprezentative ale breslei.

La nivelul judeţului Bihor, campania este condusă de un grup de coordonare şi monitorizare constituit prin ordin al prefectului Dumitru Ţiplea din care fac parte dr. Anca Hnatiuc, medic primar epidemiolog la Spitalul Municipal din Oradea (coordonator al grupului), dr. Diana Racz, medic primar sănătate publică şi management, şi dr. Corina Fonoage, medic primar epidemiologie, ambele în cadrul DSP Bihor, şi Mihai Jurcă, administratorul public al municipiului Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON