URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Vaccinare la liber! De acum, bihorenii se pot vaccina fără programare, chiar și din mașină, dar nu toți se grăbesc (FOTO)

Vaccinare la liber! De acum, bihorenii se pot vaccina fără programare, chiar și din mașină, dar nu toți se grăbesc (FOTO) ÎN VITEZĂ. Deschis miercurea trecută, centrul drive-through de la ERA Park și-a dovedit eficiența: până sâmbătă, aici au fost vaccinate zilnic, în medie, 450 de persoane, cât în 5-6 centre obișnuite la un loc. Potrivit prefectului Dumitru Ţiplea, în Bihor au fost vaccinate aproximativ 100.000 de persoane, dintre care 65.000 cu schema completă, iar 35.000 cu prima doză
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Românii au toane. La începutul pandemiei mai toți se rugau să se descopere un vaccin anti-Covid. La finele anului, când a devenit disponibil, au apărut teoriile anti-vaccin, iar în primăvara acestui an nu puțini au protestat contra vaccinării obligatorii, deși aceasta e voluntară. Mai nou, un sondaj Eurobarometru de săptămâna trecută arată că 66% dintre români consideră vaccinarea calea cea mai sigură pentru revenirea la normalitate, dar 36% spun că se vor vaccina abia la toamnă, iar 23% la anul.

BIHOREANUL vă prezintă situația imunizării în Bihor, unde până acum s-a vaccinat doar 16% din populație, motiv pentru care autoritățile fac eforturi să asigure cât mai multe posibilități de a se vaccina rapid și ușor.

Valuri și etape

Campania de vaccinare a început în România în decembrie 2020, primii beneficiari fiind angajații sistemului sanitar, pentru care au existat inițial doar 10 centre în întreaga țară, cu o capacitate de administrare a cel mult 3.000 de doze pe zi.

Pe 15 ianuarie 2021 a început etapa a doua, dedicată persoanelor vulnerabile (vârstnici peste 65 de ani și bolnavi cronici) și salariaților din domenii esențiale, pentru care s-au deschis 309 centre. Vaccinarea se desfășura, însă, cu dificultate: pe de o parte beneficiarii trebuiau înscriși în platforma RoVaccinare, pe de alta nu erau suficiente doze. Rezultatul? În Bihor, pe 22 ianuarie, când funcționau doar 5 centre de vaccinare, peste 30.000 de oameni așteptau să le vină rândul doar după 21 martie.  

A treia etapă, pentru imunizarea generală a populației, a început pe 15 martie, în toiul celui de-al treilea val pandemic, cu recorduri de infectări, ocupare a ATI și decese.  

Strategie schimbată

Problema deficitului de vaccinuri a fost rezolvată la finele lunii martie, când în țară au ajuns peste 5 milioane de doze Pfizer, Moderna și Astra Zeneca. Totuși, pe fondul scepticismului și mediatizării masive a unor posibile reacții adverse după administrarea acestui din urmă ser, autoritățile s-au lovit de o problemă nouă: exista mai mult vaccin decât persoane pe liste de așteptare!

Prin urmare, strategia a fost schimbată radical: din aprilie, în marile orașe au început să fie organizate maratoane de imunizare, diverși influenceri s-au implicat în promovare, au fost amenajate centre drive-through, medicii de familie au fost cooptați în campanie, iar de sâmbăta trecută s-a renunțat complet la programare, toate centrele fiind deschise pentru vaccinare „doar cu buletinul”.

Capacitate mărită 

Diana RaczMăsurile au fost aplicate și în Bihor, unde la finele săptămânii trecute funcționau 28 de centre, inclusiv cel de tip drive-through deschis miercuri la ERA Park Oradea, fiind cooptați în campanie și 104 medici de familie, dintre care 53 vor administra efectiv serul Johnson&Johnson (o doză). „Cifrele sunt în dinamică de la o zi la alta. Unii medici s-au mișcat mai repede, având deja propriile liste cu pacienții interesați”, spune dr. Diana Racz (foto), coordonator al activității de vaccinare din partea Direcției de Sănătate Publică.

Concomitent, echipe mobile vor face vaccinare „dedicată”, în parcurile industriale ale Oradiei (pentru firme), la hotelul DoubleTree by Hilton și în Băile Felix (pentru HoReCa), precum și a persoanelor din centrele rezidențiale și imobilizate la domiciliu. „Încă din ianuarie, structurile de asistență socială ale primăriilor ne-au comunicat liste cu persoanele vulnerabile dornice să se vaccineze. Peste 800 din totalul de 1.780 de solicitări le-am primit pentru Oradea și au fost vaccinați 95%”, spune medicul.

Până la începutul săptămânii trecute primise prima doză doar 16% din populația județului, Bihorul fiind la mijlocul clasamentului național (pe locul 17), mult după „premianții” București (31%), Cluj (28%) și Timiș (22%).

Centru drive through

Modele?

În condițiile în care numărul de infectări s-a redus simțitor (săptămâna trecută fiind raportate în medie 41 de noi cazuri Covid/zi), școlile și sectorul HoReCa s-au redeschis, iar în privința spitalelor se pune din nou problema redeschiderii totale, și pentru pacienții non-Covid. Totuși, numărul angajaților vaccinați din aceste domenii rămâne necunoscut. Motivul? După încheierea vechii campanii, când salariații erau programați de angajatori, informațiile privind vaccinarea pe categorii profesionale nu mai sunt disponibile.

Despre personalul medico-sanitar din Bihor se știe doar că în primul trimestru al anului sub 35% s-a vaccinat, procentajul crescând spre 50% în spitalele Municipal, Județean și Pelican din Oradea, care au îngrijit bolnavi cu Covid.

În învățământ, Inspectoratul Școlar și Universitatea au putut ține evidențe proprii tot până la „liberalizarea” vaccinării. Conform IȘJ Bihor, doar 34% dintre cadrele didactice au fost vaccinate, deși au avut prioritate, ca „esențiali”. Un procentaj scăzut, cu atât mai greu de explicat cu cât profesorii, la fel ca medicii, ar trebui să fie oameni ai cunoașterii și modele pentru restul societății. Nici în învățământul superior situația nu e ideală: din 1.579 angajaţi ai Universităţii, se înregistraseră pe platformă doar 710 (45%), după startul vaccinării la liber fiind de presupus că s-a ajuns la o rată de imunizare spre 50%.

Mai practici

De nevoie, salariații din HoReCa sunt mai dispuși să se vaccineze, pentru a-și relua activitatea de care le depind veniturile. „Patronatele și angajații văd în vaccinare soluția pentru creșterea sentimentului de siguranță în rândul turiștilor”, spune directorul Asociației pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune, Alexandru Chira.

Primarul din Sânmartin, Cristian Laza, apreciază că până acum s-au vaccinat cam jumătate din cei 2.000 de angajați din Băile Felix și Băile 1 Mai, cei mai interesați fiind cei ai complexului President, din rândul cărora s-au imunizat circa 60%. „Mulți nu s-au vaccinat până acum pentru că n-au avut acces la platformă sau n-au vrut să aștepte cu săptămânile”, spune directorul complexului, Dumitru Fechete.

Optimism cu rezerve

Pentru a stimula vaccinarea în continuare, autoritățile au în vedere deschiderea de noi centre, inclusiv încă unul în aer liber, de tip modular, în Centrul Civic al Oradiei, la finalul acestei săptămâni. De asemenea, DSP Bihor a convenit cu OTL și cu unii retaileri difuzarea unor spoturi audio în mijloacele de transport și în magazine, și continuă imunizarea prin echipele mobile, mai ales în mediul rural. „Împreună cu Prefectura, am avut și întâlniri cu reprezentanții cultelor, pentru a sprijini și dânșii vaccinarea”, spune doctorița.

Când ar putea fi realizată acoperirea vaccinală de 60-70%, considerată necesară pentru imunizarea de masă, specialistul nu se hazardează, însă, să estimeze. „Singura certitudine e că acum se poate vaccina oricine dorește. Totuși, vin vacanțele și cred că oamenii vor dori să poată călători fără restricții”, spune, optimistă, dr. Racz. În fond, așa sunt oamenii, se lasă convinși numai dacă au ceva fie de pierdut, fie de câștigat...


TOTUL PENTRU VACCINARE

Între avantaje și discriminare

Pentru a stimula vaccinarea anti-Covid, autoritățile unor state vor să-și recompenseze ori sancționeze cetățenii. În SUA, de pildă, aceștia pot primi inclusiv marijuana, iar în Serbia se promit câte 25 euro. În schimb, Arabia Saudită a ales să interzică accesul la serviciu tuturor angajaților nevaccinați, atât din sectorul public, cât și din cel privat.

La noi, deși până săptămâna trecută abia s-au vaccinat 3,52 milioane cetățeni (mult sub ritmul pentru atingerea țintei de 10,4 milioane în septembrie), unii experți au propus deja ca vaccinarea unor categorii (medici, profesori etc.) să fie obligatorie (ca în Italia) sau retragerea beneficiilor sociale celor care refuză nemotivat vaccinarea.

Autoritățile resping, însă, ambele variante. Aflată sâmbătă la Oradea, unde a și administrat personal câteva doze, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă (foto jos), a declarat că „despre stimulente financiare nu am ajuns să discutăm la nivelul Guvernului, cred că cel mai bun stimulent este tocmai faptul că putem avea grijă unul de altul dacă ne vaccinăm”. Ea a adăugat că „nu aș discuta încă de obligativitatea vaccinării”, sperând „să nici nu fie nevoie de așa ceva și să obținem un procent mare al personalului vaccinat, așa încât obligativitatea să nu fie necesară”.

Pe de altă parte, premierul Florin Cîțu a declarat că pentru persoanele vaccinate se ia în calcul posibilitatea ca de la 1 iunie să aibă acces fără restricții în localuri, săli de spectacole și la evenimente private.

Ioana Mihăilă

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"nu toți se grăbesc"
Succesul vaccinarii totale va culmina cu vaccinarea in mersul autovehiculului, ca la avioane...
Postat 10 Mai 2021, 10:26 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON