URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Martie 2020, 13:00

Va avea și Oradea Untold-ul ei?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

APTOR-ul ne-a dat o veste pe care o aşteptam din 1113, anul primei atestări documentare a urbei. Anul acesta, Primăria investeşte 435.000 de euro într-un festival de muzică, ceva melanj de indie pop, jazz şi electronică.

La aflarea veştii au început comentariile: mai bine de banii ăia s-ar asfalta o stradă, de preferinţă strada mea. Decât o asfaltare, mai bine s-ar renova o şcoală generală. Lăsaţi şcoala aşa cum e, nu vedeţi că nu avem locuri de parcare la Spitalul Judeţean? Iar parcări, iar betoane, ar riposta ecologiştii? Întotdeauna se vor găsi cel puţin zece locuri mai bune unde să băgăm un milion de euro (cât e bugetul total al evenimentului).

Dacă până acum, cu mici excepţii, am urmărit pas cu pas traiectoria evenimentelor făcute iniţial în Cluj, acum e momentul să facem, dacă nu altceva, măcar altcumva. Este de domeniul evidenţei că nu vom putea ajunge la un festival de întinderea şi amploarea Untold-ului. Ne lipsesc 100 de mii de studenţi, firme puternice şi o populaţie lipsită de complexe provinciale. Ar fi o mare risipă financiară cu rezultate  îndoielnice.

Până acum APTOR-ul, prin evenimentele organizate, s-a străduit să împace categorii cât mai mari de orădeni. De la iubitori de rock la cei de muzică clasică, de la cei care se bat pe picioare pe muzică populară la inşi care înfulecă orice la Street Food, de la fanatici ai vremilor medievale la concetăţenii care resimt acut lipsa unor vedete aduse de la Budapesta.

Noul festival pare mult mai liniştit, cu cinci mii de participanţi, cu spectacole care se încheie la miezul nopţii, adică ceva potrivit pentru temperamentul orădenilor. E clar că nu ne vom umple de bani cu acest festival, poate nici nu va avea o viaţă prea lungă, dar e sigur că oraşul nici nu va mirosi ca o uriaşă hazna, cum se mai întâmplă pe la Cluj sau Munchen.

Organizatorii spun că se aşteaptă la o participare masivă din partea segmentului de vârstă 20-40 de ani. Le dau o veste proastă! Am să particip la festival chiar dacă prin asta am să le "stric", şi am folosit un termen blând, media de vârstă. Şi n-ar fi exclus ca, în timp, participanţii să aibă alt profil decât cel imaginat acum, iar, în loc de reclame la bere şi tării, sponsorii principali să fie sanatoriul de la Balvanyos şi apele minerale Malnaş şi Hebe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Liga I, Liga II, Liga III
Ca unul care am stat in Cluj vreo sase ani, pot sa spun ca Oradea e in aceiasi liga cu Aradul si cu Satu Mare. Daca s-ar fi unit cu Sanmartinul altfel ar fi stat lucrurile. S-ar fi taiat, insa, cu lama toti udemeristii, pepemetistii si Ianos cu aripa lui din PSD (destul de putini la numar, insa, gargaragii "big time").
Postat 08 Martie 2020, 16:42 de 1011010
.
n-am zis ca nu e o diferenta intre noi si ei, doar mi s-a parut ciudat fiindca partea cu 100k de studenti doar boc o promova la un moment dat (informatie falsa de altfel), si e ridicol ca inclusiv jurnalistii sa puna botul la chestii de genul fara sa verifice daca o informatie e adevarata sau nu
Postat 07 Martie 2020, 14:45 de leclick
leclick
Nu trebuie să te uiți pe cifre să vezi diferența, ajunge să testezi Clujul, un oraș viu spre deosebire de noi.
Postat 07 Martie 2020, 14:14 de oradeaveche
?!
nu inteleg obsesia asta a bihoreanului cu numarul de studenti din cluj: 100.000. cred ca is o gramada de articole cu aceeasi informatie. problema e: de unde ati scos numarul asta? a avut clujul vreodata 100k de studenti? ati gasit voi vreodata o informatie de genul? e greu sa dati un search pe google ca sa vedeti ca au defapt vreo 60k? mi se pare ca e asemanatoare cu gargara lui boc: o sa facem metrou, o sa facem centura, o sa facem aquapark, avem juma de milion de locuitori, etc.
Postat 07 Martie 2020, 14:07 de leclick
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON