URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Februarie 2021, 14:22

USR caută subprefect pentru Bihor: Toţi membrii partidului pot să-şi depună candidatura, dar decizia se ia la Bucureşti

USR caută subprefect pentru Bihor: Toţi membrii partidului pot să-şi depună candidatura, dar decizia se ia la Bucureşti Ioan Gal (foto) a fost ales preşedintele USR PLUS Bihor, cu mandat până la fuziunea dintre cele două partide
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Contrar informaţiilor vehiculate printre membrii USR Bhor, şefii partidului susţin că viitorul subprefect al judeţului nominalizat este încă o necunoscută.

Potrivit preşedintelui Ioan Gal, care de altfel a ajuns cu mare discreţie în această funcţie, membrii USR PLUS Bihor pot să-şi depună candidatura pentru funcţia de subprefect, urmând ca, până cel târziu pe 10 februarie, trei propuneri să fie transmise la Bucureşti, unde se va decide persoana nominalizată.

Selecţie locală, decizia la centru

"Noi nu vom anunţa o persoană. Există o procedură convenită la nivel naţional, filialele judeţene care au şansa de a da un prefect sau un subprefect au posibilitatea de a da încredere pentru trei reprezentanţi, din care recomandarea este ca unul să fie o doamnă", a declarat preşedintele Gal, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul partidului.

Cele trei propuneri vor fi selectate din rândul dosarelor de candidatură pe care le vor depune membrii USR Bihor, pentru că orice membru al partidului care se consideră potrivit pentru această funcţie poate să se înscrie în cursă.

Dacă vor fi mai mult de trei candidaturi, conducerea judeţeană a USR Bihor va selecta prin vot trei persoane, pe care le va propune la rându-i la Bucureşti, unde se va lua hotărârea finală. Termenul limită pentru transmisterea "la centru" a nominalizaţilor este 10 februarie.

"Doritorii îşi vor prezenta scrisoarea de intenţie, viziunea lor, iar la nivel de birou judeţean, prin vot, vom stabili cele trei persoane", a mai spus şeful USR PLUS Bihor. Întrebat de BIHOREANUL care sunt criteriile care contează în acordarea votului, Gal a exemplificat cu "experienţa, capacitatea lor de a reprezenta cât mai bine, puterea de colaborare".

Şeful organizaţiei a fost completat de deputatul Silviu Dehelean, prezent şi el la conferinţa de presă, care a spus că viitorul subprefect trebuie şi să aibă capacitatea de a implementa în plan local programul de guvernare.

Dehelean a mai spus că "inclusiv domnul Şovarschi poate să se înscrie", referindu-se la colegul său Marius Şovarschi, despre care unii USR-işti au declarat BIHOREANULUI că este susţinut de şefii organizaţiei, mai ales de Dehelean, pentru a devenit subprefect. Fără a comenta informaţia, Gal a spus doar că poate să confirme că el nu-şi va depune candidatura.

Va urma...

Întrebaţi de BIHOREANUL ce instituţii deconcentrate vor fi conduse de USR şi cine vor fi şefii nominalizaţi, liderii organizaţiei au mai spus că nici aceste decizii nu au fost încă luate. Concret, în coaliţie nu s-ar fi stabilit lista instituţiilor unde USR va avea directorii sau directorii adjuncţi.

De asemenea, şefii USR pretind că nu au informaţii nici despre alţi secretari de stat proveniţi din organizaţie, după ce într-o asemenea funcţie a fost numită dr. Ioana Mihăilă, fost candidat USR PLUS la Primăria Oradea.

Conform celor spuse de Dehelean şi Gal, membrii organizaţiei care au vrut să ajungă secretari de stat au putut să-şi depună candidatura într-o platformă online, iar selecţia se face de miniştrii în funcţie. Aşadar, în plan local aceste numiri nu pot fi influenţate.

Alegeri în taină

Pe de altă parte, BIHOREANUL i-a cerut preşedintelui Gal să lămurească de când ocupă această funcţie, dat fiind că acest lucru nu a fost comunicat public până acum.

Răspunsul a fost că după rezultatul "dureros" de la alegerile locale, care a dus şi la demisia lui Dehelean de la conducerea organizaţiei, a fost organizată o conferinţă judeţeană, pe parcursul a două zile, iar Gal a fost singurul candidat la şefia organizaţiei. "Am mandat până la fuziunea dintre USR şi PLUS", a declarat liderul politic.

În vârstă de 52 de ani, Gal a fost ofiţer de Poliţie de frontieră, iar în prezent administrează o pensiune în Băile Felix, alături de familia soţiei lui. Anterior, a fost preşedintele USR Oradea şi USR Sânmartin, iar în toamnă a fost candidatul organizaţiei la Primăria Sânmartin.

Şi PLUS îşi caută şef

Pe de altă parte, şi PLUS Bihor îşi caută lider. După ce Ioana Mihăilă a demisionat din funcţia de preşedinte, tot în urma alegerilor locale, filiala este "în reorganizare", conform spuselor lui Andrei Acs, reprezentant al partidului prezent în aceeaşi conferinţă.

Pe 13-14 februarie, PLUS Bihor va avea o conferinţă judeţeană, la care îşi va alege conducerea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON