URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Mai 2020, 18:38

USR Bihor susține că a oprit afacerile cu certificate verzi ale Termoficare Oradea. Societatea Primăriei pretinde altceva

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Termoficare Oradea nu a mai împrumutat anul acesta certificate de carbon CET-urilor din Timişoara şi Motru, la fel ca în ultimii doi ani. USR Bihor susține că ea este cea cate a oprit afacerile societăţii orădene cu certificate verzi, prin intermediul cărora administraţia Bolojan a salvat de la faliment operatorii celor două primării liberale. Reprezentanţii Termoficare au, însă, o altă variantă...

„Oprită ”de USR Bihor...

"USR Bihor a atras atenţia, în repetate rânduri afacerii cu certificate de carbon dintre Termoficare SA şi TDR Energy, fapt care a dus într-un final la stoparea contractului înainte de termen. Deşi contractul între Termoficare SA şi TDR Energy era încheiat pe trei ani (2018, 2019, 2020) - şi prevedea şi pentru anul acesta un împrumut - acesta nu a mai fost realizat", se menţionează într-un comunicat al USR Bihor dat publicității luni.

Potrivit documentului, tranzacţiile justificate prin profitul încasat de societate la rambursarea certificatelor a implicat doar membri PNL.

"Această afacere a fost justificată orădenilor prin prisma profitului realizat şi a implicat alţi doi membri PNL: directorul Termoficare SA Oradea, Stănel Necula, şi intermediarul TDR Energy reprezentat de omul de afaceri Bogdan Teodorescu Alexandru, fost consilier judeţean PNL Vâlcea", a transmis USR Bihor.

Informaţii prin instanţă...

După cum BIHOREANUL a mai scris, USR Bihor a solicitat Termoficare documentele tranzacţiilor de pe urma cărora CET-ul orădean a înregistrat profit, dar fără a preciza suma exactă la care se ridică acesta sub rezerva unor clauze de confidenţialitate impuse de contractul încheiat cu partenerul TDR Energy.

Invitați să semneze un acord de confidențialitate pentru a putea consulta documentele, reprezentanţii URS Bihor a refuzat și au cerut instanței "desecretizarea" acestora. În prezent procesul este suspendat pe fondul stării de urgenţă impuse de pandemia de COVID-19.

"Din cele trei tranzacţii analizate a rezultat un profit total de 1.593.060 euro, sumă despre care nu vă putem informa momentan cum a fost împărţită şi în baza căror criterii, între cei doi asociaţi, Termoficare SA Oradea şi TDR Energy", se mai menţionează în comunicat.

"Anii trecuţi am avut, anul acesta, nu..."

Contactaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii Termoficare susţin că intervenţiile USR nu au nicio legătură cu faptul că societatea nu a mai împrumutat anul acesta certificate verzi altor CET-uri.

"Lucrurile sunt simple. Anii trecuţi am avut certificate pe care să le putem da împrumut, anul acesta nu. Ştiindu-se acest lucru, nici nu ne-a mai cerut nimeni certificate împrumut...", a declarat directorul comercial al Termoficare, Dan Creţu.

Potrivit directorului comercial, societatea nu doar că nu a mai dispus de certificate în exces, dar chiar s-a văzut obligată să cumpere, pentru a le depune la Registrul Unic Consolidat al Uniunii Europene până la termenul limită din 30 aprilie.

"Noi aveam de depus 240.000 de certificate. Din acestea, 190.000 de certificate trebuia să primim de la Comisia Europeană cu titlu gratuit pe schema de sprijin pentru cei care produc energie electrică în cogenerare. Datorită blocajului provocat de pandemie, tranzacţia nu s-a mai făcut şi, ca să nu fim sancţionaţi, le-am cumpărat de pe bursă", a spus Creţu.

Pentru a putea depune certificatele la timp în registru, Termoficare le-a achiziționat în mai multe tranşe, cheltuind în total 27,5 milioane lei.

"După ce vom primi cele 190.000 de certificate de la Comisia Europeană vom decide ce facem cu ele. O variantă ar fi să le vindem, iar alta să le păstrăm pentru a le putea preda anul viitor", a spus Creţu.

O schemă de ajutor

Conform Directivei Comisiei Europene 87/2003, toţi poluatorii, de la oţelării la termocentrale, sunt obligaţi ca până la sfârşitul lunii martie a fiecărui an să declare în Registrul Unic Consolidat al Uniunii Europene (EUTL) cantitatea de gaze cu efect de seră (GES) produsă în anul precedent. Apoi, până la sfârşitul lui aprilie, sunt obligaţi să restituie în registrul EUTL câte un certificat pentru fiecare tonă de CO2 emisă în atmosferă.

Astfel, sistemul stimulează firmele nepoluante, care au certificate de vânzare, şi taxează poluatorii, care trebuie să le cumpere. Companiile care nu se achită de obligaţie sunt amendate cu 100 euro pe certificat şi riscă să fie şi închise.

Cel mai bun exemplu este fosta Electrocentrale Oradea, care a fost împinsă în faliment de o amendă de 33,4 milioane euro aplicată în 2014 pentru că nu a depus la timp 334.866 certificate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
in traducere: USR se lauda ca au oprit Termoficare Oradea sa faca profit cinstit si au dorit sa puna bete in roate salvarii sistemului de incalzire din Valcea si Timisoara.
Sper ca si presa din Valcea si Timisoara sa scrie ca USR prefera ca sa falimenteze CETurile locale. Si ca oradenii sa inteleaga ca daca se scumpeste caldura, USR a preferat ca CET Oradea sa aiba venituri anexe mai mici. In fine, sfat pentru CET Oradea, pastrati certificatele alea verzi 1 an si vindeti-le cu intarziere, ca sa aveti in caz de urgenta. Faceti afacerea iarasi daca e profitabila si nu riscanta, dar dupa ce pastrati rezerve.
Postat 12 Mai 2020, 00:50 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON