Termoficare Oradea nu a mai împrumutat anul acesta certificate de carbon CET-urilor din Timişoara şi Motru, la fel ca în ultimii doi ani. USR Bihor susține că ea este cea cate a oprit afacerile societăţii orădene cu certificate verzi, prin intermediul cărora administraţia Bolojan a salvat de la faliment operatorii celor două primării liberale. Reprezentanţii Termoficare au, însă, o altă variantă...
„Oprită ”de USR Bihor...
"USR Bihor a atras atenţia, în repetate rânduri afacerii cu certificate de carbon dintre Termoficare SA şi TDR Energy, fapt care a dus într-un final la stoparea contractului înainte de termen. Deşi contractul între Termoficare SA şi TDR Energy era încheiat pe trei ani (2018, 2019, 2020) - şi prevedea şi pentru anul acesta un împrumut - acesta nu a mai fost realizat", se menţionează într-un comunicat al USR Bihor dat publicității luni.
Potrivit documentului, tranzacţiile justificate prin profitul încasat de societate la rambursarea certificatelor a implicat doar membri PNL.
"Această afacere a fost justificată orădenilor prin prisma profitului realizat şi a implicat alţi doi membri PNL: directorul Termoficare SA Oradea, Stănel Necula, şi intermediarul TDR Energy reprezentat de omul de afaceri Bogdan Teodorescu Alexandru, fost consilier judeţean PNL Vâlcea", a transmis USR Bihor.
Informaţii prin instanţă...
După cum BIHOREANUL a mai scris, USR Bihor a solicitat Termoficare documentele tranzacţiilor de pe urma cărora CET-ul orădean a înregistrat profit, dar fără a preciza suma exactă la care se ridică acesta sub rezerva unor clauze de confidenţialitate impuse de contractul încheiat cu partenerul TDR Energy.
Invitați să semneze un acord de confidențialitate pentru a putea consulta documentele, reprezentanţii URS Bihor a refuzat și au cerut instanței "desecretizarea" acestora. În prezent procesul este suspendat pe fondul stării de urgenţă impuse de pandemia de COVID-19.
"Din cele trei tranzacţii analizate a rezultat un profit total de 1.593.060 euro, sumă despre care nu vă putem informa momentan cum a fost împărţită şi în baza căror criterii, între cei doi asociaţi, Termoficare SA Oradea şi TDR Energy", se mai menţionează în comunicat.
"Anii trecuţi am avut, anul acesta, nu..."
Contactaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii Termoficare susţin că intervenţiile USR nu au nicio legătură cu faptul că societatea nu a mai împrumutat anul acesta certificate verzi altor CET-uri.
"Lucrurile sunt simple. Anii trecuţi am avut certificate pe care să le putem da împrumut, anul acesta nu. Ştiindu-se acest lucru, nici nu ne-a mai cerut nimeni certificate împrumut...", a declarat directorul comercial al Termoficare, Dan Creţu.
Potrivit directorului comercial, societatea nu doar că nu a mai dispus de certificate în exces, dar chiar s-a văzut obligată să cumpere, pentru a le depune la Registrul Unic Consolidat al Uniunii Europene până la termenul limită din 30 aprilie.
"Noi aveam de depus 240.000 de certificate. Din acestea, 190.000 de certificate trebuia să primim de la Comisia Europeană cu titlu gratuit pe schema de sprijin pentru cei care produc energie electrică în cogenerare. Datorită blocajului provocat de pandemie, tranzacţia nu s-a mai făcut şi, ca să nu fim sancţionaţi, le-am cumpărat de pe bursă", a spus Creţu.
Pentru a putea depune certificatele la timp în registru, Termoficare le-a achiziționat în mai multe tranşe, cheltuind în total 27,5 milioane lei.
"După ce vom primi cele 190.000 de certificate de la Comisia Europeană vom decide ce facem cu ele. O variantă ar fi să le vindem, iar alta să le păstrăm pentru a le putea preda anul viitor", a spus Creţu.
O schemă de ajutor
Conform Directivei Comisiei Europene 87/2003, toţi poluatorii, de la oţelării la termocentrale, sunt obligaţi ca până la sfârşitul lunii martie a fiecărui an să declare în Registrul Unic Consolidat al Uniunii Europene (EUTL) cantitatea de gaze cu efect de seră (GES) produsă în anul precedent. Apoi, până la sfârşitul lui aprilie, sunt obligaţi să restituie în registrul EUTL câte un certificat pentru fiecare tonă de CO2 emisă în atmosferă.
Astfel, sistemul stimulează firmele nepoluante, care au certificate de vânzare, şi taxează poluatorii, care trebuie să le cumpere. Companiile care nu se achită de obligaţie sunt amendate cu 100 euro pe certificat şi riscă să fie şi închise.
Cel mai bun exemplu este fosta Electrocentrale Oradea, care a fost împinsă în faliment de o amendă de 33,4 milioane euro aplicată în 2014 pentru că nu a depus la timp 334.866 certificate.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.