URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Aprilie 2022, 13:01

USR Bihor a convins Primăria Oradea să modifice regulamentul de bugetare participativă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Regulamentul de bugetare participativă a fost adoptat săptămâna trecută de Consiliul Local Oradea cu o parte dintre modificările propuse de vicepreşedintele USR Bihor, Mihai Şvab.

"Amendamentele au fost mai numeroase"

Potrivit unui comunicat al USR Bihor, în forma finală a regulamentului, adoptată săptămâna trecută, joi, de Consiliul Local Oradea, au fost cuprinse şi câteva dintre amendamentele propuse de vicepreşedintele filialei, Mihai Şvab.

După cum BIHOREANUL a mai scris, printre acestea se numără introducerea pragului minim de vârstă de 16 ani a participanţilor la procesul de bugetare participativă, dreptul de a participa la procedură chiar dacă votantul are doar flotant sau doar munceşte ori învaţă în Oradea, publicarea pe platforma de bugetare participativă a proiectelor invalidate şi a motivelor care au stat la baza invalidării lor, comasarea proiectelor identice prin dialog cu iniţiatorii lor, informarea prealabilă a iniţiatorilor în cazul îmbunătăţirilor sau optimizărilor propuse de comisia de analiză şi validare a proiectelor şi altele.

"Amendamentele pe care le-am propus au fost însă mai numeroase, unele dintre ele fiind de natură să modifice substanţial regulamentul propus pentru dezbaterea publică, în sensul îmbunătăţirii acestuia. Acestea însă nu au fost incluse în forma finală", a arătat Mihai Şvab.

Spre exemplu, USR-istul a propus ca din comisia de analiză a proiectelor să facă parte, pe lângă cei doi reprezentanţi ai societăţii civile şi reprezentantul municipalităţii, încă doi delegaţi ai orădenilor, unul al asociaţiilor de proprietari şi unul al mediului universitar. Lucru care nu s-a întâmplat.

(Re)folosiţi platforma online!

Mihai Şvab a ţinut să precizeze că municipalitatea poate economisi banii alocaţi pentru pregătirea unei platforme online pentru dezbaterea proiectelor, aşa cum a anunţat, şi să o folosească din nou pe cea de la ediţia precedentă.

"Atragem atenţia că deja există o platformă online pentru implementarea procesului de bugetare participativă din cadrul ediţiilor trecute (www.activ.oradea.ro), iar derularea unei noi achiziţii, aşa cum îşi doreşte administraţia locală, nu îşi mai are rostul", a susţinut Şvab.

Acesta a mai arătat că "banii pentru o astfel de investiţie ar putea foarte bine să fie folosiţi într-un proiect din cadrul bugetării participative".

Una cer orădenii, alta se întâmplă...

USR Bihor a atras atenţia că a militat încă din 2017 pentru introducerea bugetului participativ pe agenda municipalităţii orădene. Demersurile au fost reluate în 2018, ultimul an în care orădenii au mai putut propune proiecte spre finanţare din bugetul local.

"De atunci şi până în prezent acest tip de instrument nu a mai fost pus la dispoziţia locuitorilor din Oradea. Mai mult decât atât, din cele 20 de proiecte câştigătoare din cele peste 100 propuse în acei doi ani foarte puţine au fost realizate, iar multe dintre ele au fost abandonate", se menţionează în comunicatul USR Bihor.

Potrivit comunicatorilor formaţiunii, municipalitatea nu doar că nu a implementat proiectele propuse de orădeni, dar a şi acţionat împotriva propunerilor transmise de aceştia.

"Administraţia locală a găsit de cuviinţă chiar să facă alte lucruri exact în zonele în care cetăţenii au dorit ceva pentru comunitatea lor. Spre exemplu, în Parcul Tineretului, unde s-a propus construirea unui loc de joacă, terenul a fost concesionat pentru construirea unei biserici", a transmis USR.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
rau destul ca primaria a acceptat proastele propuneri
dar asa stim cine e adevaratul vinovat daca se dovedeste un esec editia de anul asta, precum ne asteptam. Sa si-o asume.
Postat 08 Aprilie 2022, 19:31 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON