URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Februarie 2022, 13:31

Spune-ți părerea! Regulamentele privind bugetarea participativă și finanțarea ONG-urilor din Oradea au intrat în dezbatere publică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Regulamentele privind bugetarea participativă privind selectarea și implementarea proiectelor propuse de orădeni, precum și cel privind finanțarea ONG-urilor au intrat joi în dezbatere publică.

Cel mult 100.000 lei pe proiect!

Printre multe altele, regulamentul privind bugetarea participativă supus în dezbatere publică pe portalul Primăriei Oradea va limita la 1,5 milioane lei bugetul programului pentru bugetare participativă și la 100.000 lei finanțarea care poate fi obținută pentru un proiect.

Municipalitatea a luat această decizie după ce la precedentele ediții finanțarea generoasă a făcut ca orădenii să propună și să voteze proiecte de amploare a căror implementare durează ani de zile.

„Eliminăm din acest regulament aspecte care au îngreunat sau afectat etape anterioare. De exemplu, proiecte complexe care au fost depuse de orădeni, care aveau nevoie de studii de fezabilitate, de DALI-uri, proiecte tehnice sau de licitații, ceea ce făcea ca perioada de implementare să fie destul de îndelungată”, a declarat primarul Florin Birta, joi, într-o conferință de presă.

Spre exemplu, proiectul privind amenajarea unei piste pentru biciclete de-a lungul Crișului Repede s-a blocat în zona de siguranță a Uzinei de Apă, iar cel privind construcția unei parcări pentru Spitalul Județean în procedurile de expropriere a terenului și expertizele privind siguranța versantului.

„Veniți cu microproiecte!”

Primarul Oradiei a declarat că municipalitatea se așteaptă de la orădeni să propună microproiecte la nivel de „scară, bloc, stradă, cel mult cartier”.

Birta a dat chiar și unele exemple. „Un orădean care iese din scara de bloc și vede spațiul verde aferent blocului neîntreținut și are nevoie să-l îngrijească sau să-l mențină. Eu zic că o sumă de 20.000 de euro este suficientă. La o școală, pictarea sau zugrăvirea unui perete exterior care să se limiteze la această sumă, montarea unei mese de ping-pong, a unor bănci într-un parc, sunt foarte multe proiecte care pot fi depuse”, a spus Birta.

Ca un element de noutate în viitoarea etapă de bugetare participativă vor putea vota, pe lângă orădeni, și locuitorii municipiului care doar muncesc sau învață în Oradea.

Selecția proiectelor se va desfășura în două etape. Prima etapă va fi de vot online, iar cea de-a doua etapă de vot în urnă în cadrul dezbaterilor publice care vor fi organizate cu orădenii pe cartiere. Orădenii vor putea vota în cadrul ambelor sesiuni.

Bani pentru ONG-uri

Tot joi, Primăria a mai introdus în dezbatere publică proiectul regulamentului privind finanțarea organizațiilor neguvernamentale după ce programul a fost sistat începând cu anul 2016.

Anul acesta, municipalitatea vrea să pună la dispoziția ONG-urilor 300.000 lei, sumă din care 100.000 lei va fi rezervată organizațiilor de tineret.

„Este un regulament nou pe care-l lansăm astăzi, unul mult mai simplificat. De la cereri, la documentație și raportări, totul se va putea face online. Vom avea o documentație simplă, dar cu verificări ale bazelor de date ale altor instituții: Registrul Comerțului, ANAF, impozite și taxe”, a spus Birta.

Relevanța și puterea financiară

Proiectele depuse de ONG-uri vor fi departajate în baza unui punctaj de cel mult 100 puncte. În acest context, juriul va puncta cu câte 30 de puncte relevanța proiectului și puterea financiară a inițiatorului.

„Relevanța înseamnă să ai un proiect care să fie în colaborare cu proiectul și cu programul de elemente publice al municipiului Oradea, evitarea dublării sau suprapunerii cu alte inițiative, tradiția și notorietatea evenimentului”, a spus Birta.

Puterea financiară se referă la procentul din bugetul proiectului pe care și-l asumă inițiatorul. „Ne dorim parteneri puternici, cu grad mare de autofinanțare și cu evenimente care să aibă o anumită amploare. Cu cât gradul de cofinanțare a partenerilor va fi mai mare, cu atât vor fi mai multe puncte pentru a primi sumele solicitate”, a mai declarat Birta.

Cu implicarea societății civile

Ca un element de noutate, proiectele vor fi punctate de un juriu format din trei persoane din care una provenind din cadrul municipalității, iar două din rândul societății civile. Orădenii care doresc să facă parte din juriu își pot depune CV-urile la Primărie. „Dacă un membru al ONG-ului face parte din comisie, acea organizație nu va mai putea depune cereri de finanțare”, a precizat Birta.

Ambele regulamente au fost afișate la rubrica Dezbateri publice de pe portalul Primăriei. Orădenii pot face propuneri pe marginea lor și pe adresa de email primărie@oradea.ro, prin Poștă pe adresa Piața Unirii 1 sau direct la Centrul de Relații cu Publicul din incinta Primăriei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON