URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Decembrie 2012, 15:48

USL-iştii, la final de campanie: Am vorbit despre noi şi despre ce vrem să facem, nu despre alţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

„În această campanie am strâns mâna multor mii de orădeni", a spus deputatul Sonia Drăghici, într-o conferinţă de presă desfăşurată joi, pe întuneric, la sediul PSD Oradea, unde a „picat" curentul chiar de la început, şi pe care a susţinut-o împreună cu candidaţii USL din colegiul 8 Deputăţie, Ioan Cupşa, din colegiul 4 Senat, Florian Bodog, şi cu primarul Ilie Bolojan.

„În urma întâlnirilor cu orădenii, am remarcat că există un mare potenţial de aşteptare, dar şi de încredere", a adăugat Drăghici, spunând că problemele care îi preocupă cel mai mult pe orădeni sunt locurile de muncă, nivelul de trai, accesul la sănătate, costul întreţinerii locuinţei şi nivelul fiscalităţii. „USL va face ca toate aceste preocupări să-şi găsească ecoul în programul de guvernare", a mai zis Drăghici.

Mesajul transmis de ea orădenilor a fost ca aceştia să se prezinte la vot, pentru că „prezenţa la vot va legitima Parlamentul şi va oferi legitimitate Guvernului".

Simplificarea legislaţiei

Mult mai punctual a fost consilierul Ioan Cupşa, de profesie avocat, care a spus că problema majoră, a lipsei locurilor de muncă decent plătite, poate fi soluţionată prin atragerea de investitori străini şi stimularea investitorilor români şi prin creşterea ratei de accesare a fondurilor europene, motiv pentru care trebuie îmbunătăţită legislaţia privind infrastructura de afaceri, care este prea greoaie, precum şi cea privind achiziţiile publice, care permite risipa şi corupţia.

În acest sens, Cupşa a dat ca exemplu de bune practici Primăria Oradea, amintind că anul trecut municipalitatea a derulat 359 de proceduri de achiziţionare a unor bunuri şi servicii, din care doar 7 au fost contestate, în final nicio contestaţie nefiind admisă, ceea ce demonstrează că s-a lucrat legal. Ca urmare, a amintit Cupşa, în Oradea „preţurile de achiziţie au scăzut la 60% din cele  estimate: în loc de 2 străzi am reabilitat 3 străzi, cu aceiaşi bani şi cu aceiaşi oameni". Concluzia: secretul unei bune administrări nu poate fi decât „consecventa aplicare a legii, fie ea şi imperfectă".

Cupşa a spus că, de asemenea, va activa în Camera Deputaţilor şi pentru schimbarea Legii Educaţiei, care „în cel mai bun caz poate fi considerată o hachiţă a lui Funeriu, dar pe care eu o consider antinaţională". Concret, liberalul a spus că vrea mutarea clasei pregătitoare „acolo unde îi este locul", adică la grădiniţă, şi a clasei IX-a la liceu.

Totodată, Cupşa a spus că vrea şi un sistem de recompensare a cadrelor didactice merituoase, pentru că în prezent una din cele mai mari probleme în educaţie este lipsa motivaţiei, dar şi că doreşte revenirea la examenele de admitere în licee şi în şcolile profesionale. „Nu reinventăm mersul pe jos, dar experienţa a demonstrat că lucrurile au funcţionat mai bine când au existat examene de admitere", a argumentat Cupşa.

„Cei mai eficienţi parlamentari"

La rându-i, pesedistul Florian Bodog a spus că în ceea ce îl priveşte „campania a fost aşa cum ne-am dorit, fără atacuri la persoană, cu respectarea unor norme de civilizaţie şi de bun-simţ, pentru că noi, candidaţii USL, am vorbit despre noi şi despre ce vrem să facem şi despre ce am făcut, nu despre alţii".

Bodog a îndemnat şi el orădenii să se prezinte la vot duminică, pentru că „Parlamentul are rolul esenţial într-o democraţie, chiar dacă, cu siguranţă, sunt multe lucruri care se pot îmbunătăţi atât îm modul în care ne alegem parlamentarii, cât şi în modul în care aceştia îşi desfăşoară activitatea".

„Nu toţi politicienii sunt o apă şi-un pământ. În ce ne priveşte pe noi, fiecare am putut dovedi că am fost eficienţi în funcţiile pe care le-am avut până acum, şi ne angajăm să fim cei mai eficienţi parlamentari pe care i-a avut vreodată Oradea", a spus Bodog.

„E vremea să construim"

Ultimul cuvânt în conferinţa de presă, ca dealtfel şi în campanie, l-a avut primarul Ilie Bolojan, care a explicat că s-a implicat pentru sprijinirea candidaţilor USL din două motive: pe de o parte pentru că există proiecte ale oraşului care pot fi aplicate numai cu ajutor de la Bucureşti, iar pe de alta deoarece candidaţii USL au dovedit şi până acum că au sprijinit aceste proiecte, atât în Consiliul Local (cazul Floricăi Cherecheş şi al lui Ioan Cupşa), cât şi în funcţiile din Capitală (Florian Bodog şi Sonia Drăghici).

„Ne-am adresat la două categorii de cetăţeni. Prima este formată din cei care se uită la OTV şi care probabil pot vota PPDD, din etnicii maghiari, care pot vota cu UDMR şi PPMT, şi din cei cărora le-a plăcut guvernarea PDL, şi care pot vota ARD. Cealaltă categorie este a orădenilor care ne-au votat pe noi astă-vară, pe de o parte, şi a celor care spun că nu vor merge la vot", a spus Bolojan, insistând apoi cu privire la aceştia din urmă.

„A sta acasă şi a spune că eşti scârbit de politică este de fapt un vot indirect pentru partidele care sub o formă sau alta vor fi instrumentele preşedintelui Traian Băsescu în viitorul Parlament. Dar merită ca aceşti oameni să dea 10 minute ca să meargă duminică la vot, pentru că dacă nu votează dânşii, vor decide alţii în locul dânşilor", a spus Bolojan, explicând că în acest caz ar putea ajunge în Parlament nu cel care câştigă alegerile într-un colegiu, ci candidaţii clasaţi pe locurile 2, 3 sau 4.

„Le mulţumesc anticipat orădenilor care vor înţelege acest lucru", a mai spus primarul, adăugând apoi mulţumiri şi pentru cei care au contribuit la campania USL Oradea, „donatori, voluntari, membri ai PNL şi PSD, echipele de sprijin ale fiecărui candidat, care au organizat în această lună sute de întâlniri cu cetăţenii din Oradea".

Primarul a mai spus că după alegeri, dacă USL va câştiga scrutinul şi va forma Guvernul,  „nu va curge lapte şi miere, dar dacă fiecare vom face lucrurile care trebuie făcute acolo unde este ne va fi tuturor mai bine".

„Ei au făcut ceva?"

În final, întrebat cum reacţionează la spusele liderilor PDL, care cu puţin timp înainte afirmaseră că USL se pregăteşte de „fraudarea alegerilor", Bolojan a fost laconic: „Doamna alarmistă sau Adelina Coste poate să facă proba afirmaţiei? Nu cred că are rost să comentăm".

De asemenea, întrebat cum răspunde susţinerii preşedintelui PDL Bihor, Gavrilă Ghilea, care tot joi s-a angajat că va susţine proiectele oraşului, Bolojan a replicat tot cu o întrebare: „Întrebaţi-i pe aceşti domni ce au făcut ei. În afară să spună că noi avem coarne, au făcut ceva când au fost pe funcţii?".

Ultima adresare a primarului a vizat şi presa orădeană, îndemnându-i pe jurnalişti să nu se limiteze la a consemna vorbele politicienilor, ci să le prezinte şi faptele. „Dacă vreţi să ne ajutaţi pe noi, politicienii, ridicaţi şi dumneavoastră standardele. Ne veţi obliga să muncim mai bine şi să ne respectăm unii pe alţii. Altfel, vom apărea mereu prin ziare cu feţele noastre palide, iar în urma noastră nu vom lăsa nimic. Ioc! Este o chestiune de salubritate publică", a spus Bolojan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
În loc de cei 4 muşchetari
Dar candidaţii ăia trebuie duşi de mână de primar ? Ei singuri se pierd în vorbe ? Şi atunci ce o să facă în parlament ? O să meargă şi Bolojan cu ei la capitală, ca să le spună cum şi ce trebuie să voteze ? El e garantul de serviciu ? Jenant !?!
Postat 07 Decembrie 2012, 18:54 de prof.dr. Trăşculescu
Votăm să plecaţi toţi
Am văzut Tarzan ce ai făcut până acum ... te-ai împăunat cu proiecte începute de alţii dar care s-au finalizat cu tine, ai făcut zeci de sensuri giratorii tembele şi care, în mare parte, trebuie desfiinţate, ai scos Oradea de pe harta lumii zicând că trăim într-un oraş mai curat aşa ... etc, etc, etc.
Postat 07 Decembrie 2012, 18:49 de Carp III
HAI
Hai USL, multumim domnului Bodog, a facut multe in aceasta campanie pentru oradeni, si suntem siguri ca va mai face in continuare ,acesta fiind doar inceputul ! Multumim si celorlalti, oameni sinceri si cu calitati care cu siguranta nu vor fi o dezamagire ca RESTU :)
Postat 07 Decembrie 2012, 16:17 de G.
jeguri penale !
am pierdut MOSTENIREA GOJDU din centrul BUDAPESTEI semnat in 2005 de MRU-Ungureanu, se poate asa ceva !!! EMANUIL GOJU a fost un renumit avocat al ROMANIEI care a facut pentru romani o fundatie ca sa studieze cu bursa tineri romani in centru BUDAPESTEI !!
Postat 07 Decembrie 2012, 10:18 de penibilitati create
Ii plangi de mila lui Iordache ?
Le plangi de mila lui Iordache si Cocos ca nu vor mai umfla cu 100% valorile contractelor? Si daca taiem cu 30% investitiile si le facem corect suntem peste ca ceea ce poate fi realizat fata de PDL/ARD . Asa ca lasa demagogia pentru sedintele de partid. Daca veti mai avea cu cine sa le tineti.
Postat 07 Decembrie 2012, 07:29 de @AAA
?!?!?
Eu am o intrebare pt cei care voteaza cu USL! Care este programul USL? Raspuns:tai investitiile si cresti salariile la bugetari. Si voi ziceti ca sunteti oameni care gandesc.......hhh. Sincer...ne meritam soarta.
Postat 06 Decembrie 2012, 22:17 de AAA
USL e chiar ok
Programele USL sunt chiar fff decente si realiste pentru cine sta sa le gandeasca. Restul scandal si ipocrizie Bravo USL !
Postat 06 Decembrie 2012, 19:28 de Oradea
Votat USL
CAndidatii USL sunt de departe cei mai buni. Cu cine sa votez ? Cu Mocanu :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) . Hai Bodog !!! Votat USL !!!!!
Postat 06 Decembrie 2012, 19:27 de Vladimir
ALŢI MINCINOŞI
Niciodaţă nu vom înceta să ne încredem în mincinoşi. Avem o frică ancestrală de a spune omului în faţă că ne minte şi ne înşală şi aşa au ajuns mulţi milionari în euro sau dolari sau în cazul de faţă parlamentari. Suntem prea răbdători ca popor iar expresia: "CE PUTEM NOI FACE!" ne defineşte logica primitivă redusă la chintesenţă de balada Mioriţa. Moralitatea, de exemplu, "stimabilei" SONIA MARIA DRĂGHICI poate fi cu succes studiată de către specialişti pentru a descoperi în final că această trăsătură de caracter lipseşte cu desăvârşire personajului. Dar ce mai contează când se exprimă atât de frumos şi fraiereşte ascultătorii. SILĂ este cuvântul cel mai bun pentru a vă caracteriza. Mi-aş fi dorit să am pe cine vota.
Postat 06 Decembrie 2012, 19:01 de ALEXANDRU
@Oradean
Programul de guvernare USL? Care-i acela? Ce draq au facut de cand au venit la guvernare? Eu am impresia ca singurul program de guvernare al lor este sa-l detroneze pe Base. Si atunci te intreb, daca anul viitor Base oricum nu mai poate candida, care va fi atunci programul de guvernare? Pentru toti astia cu creierii spalati de Antene, desteptati-va mai ca nu sunt unii mai buni ca altii. Toti sunt o apa si un pamant, ceea ce le doresc lor din suflet (partea cu pamantul).
Postat 06 Decembrie 2012, 19:01 de @@@
USL
Votati USL!!
Postat 06 Decembrie 2012, 18:26 de USL
Bolo e miezu
io las pe alta data votul meu pt ADR, poate peste cativa ani, 4 - 8 - multi ani, cine stie , eu oricum nu am votat cu pierzatori niciodata si pe Oradea nu stiu daca pdlistii fac 5% anu asta . Intr-un cuvant HAIUSL :)
Postat 06 Decembrie 2012, 18:13 de castigator
ca votez USL
doar nu o sa votez UDMR , ARD si PPDD !!!!! ce am inebunit, PDL sa justifice furaciunea si schimbati legile proaste facute de hoti si tradatori de tara care va ucid copii dupa bunul plac, amin !
Postat 06 Decembrie 2012, 18:00 de normal
a
Bodog, un bun candidat.
Postat 06 Decembrie 2012, 17:58 de Ion
@Alt oradean
Mang şi Bot nu candidează, iar Pentru Filip candidează în alt judeţ :)
Postat 06 Decembrie 2012, 17:57 de Karcsi
USL, singurii cu program
USL-ul e singura factiune care are un program de guvernare. Ceilalti ii acuza in continuu, dar nu au argumente pentru care sa votezi altfel, numai de ce sa nu votezi USL. Daca nu mi se cere votul numai de catre USL, atunci il dau acolo.
Postat 06 Decembrie 2012, 17:39 de Flo
USL
chiar si-au dat interesul in aceasta campanie ....in schimb nu pot sa zic acelasi lucru si despre celelalte partide politice....sunt cei mai buni nu
Postat 06 Decembrie 2012, 17:38 de Sofia
@alt oradea
Voteaza-i pe candidatii prezentati si daca nu-i gasesti anuleaza votul si astepta urmatoarea sansa!!Peste 4 ani !!!
Postat 06 Decembrie 2012, 17:36 de tero
@oradean
Printre cei mai "acceptabili" candidati ai USL-ului pe plan local se numara si P.Filip,Bot si Mang(copy-paste) ????
Postat 06 Decembrie 2012, 17:22 de Alt oradean
Sustin USL
Avand in vedere faptul ca formatiunea politica USL are cei mai acceptabili candidati ii voi vota! Totodata am incredere in programul de guvernare al USL-istilor pentru ca, de ce sa nu o recunoastem, sunt singurii care au facut ceva pentru populatie de cand guverneaza... Sunt singurii care au un program de guvernare decent, corect si aplicabil in acelasi timp... Nu fabuleaza cu promisiuni intangibile, promisiuni cu care altii ne-au prostit si ne-au castigat votul! Sunt 100% PRO USL si constient in acelasi timp ca orice vot acordat unei alte formatiuni politice este unul pro basescian.... Hai USL!!!
Postat 06 Decembrie 2012, 16:15 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON