URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Noiembrie 2012, 08:13

Urechism sau ticăloşie?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În prima zi a campaniei electorale, Agenţia Naţională de Integritate a "inculpat" un lot de patru miniştri. Sunt aproape sigur că nici unul nu-i fată mare, dar motivarea verdictelor cum că respectivii ba ar fi incompatibili cu funcţiile, ba nu-şi pot justifica o parte din averi mă face să mă indignez încă o dată în legătură cu corectitudinea şi precizia instituţiilor care controlează "sistemul".

Mă voi referi doar la cazuri pe care, cât de cât, le ştiu. Pe ministrul Dezvoltării, Eduard Hellvig, care o vreme s-a învârtit şi pe la Oradea, ANI îl acuză, între altele, că deşi e membru al Guvernului, ar fi concomitent şi director la firma Sintezis Birotica. Or, Hellvig nu mai lucrează pentru aceasta din 2005 (!), ceea ce a şi dovedit cu înscrisuri emise de Sintezis, dar şi cu acte de la Fisc că nu a încasat de la firmă niciun leu de 7 ani.

În aceeaşi zi, dar mai silenţios, ANI anunţa că l-a dibuit ca incompatibil şi pe un PDL-ist provincial, bihoreanul Sorin Buhaş, care concomitent cu şefia Direcţiei de Sport Bihor ar fi exercitat şi demnitatea de consilier local în Oşorhei. O simplă verificare a presei locale a demonstrat, însă, că şi în acest caz abuzul l-a comis ANI. Căci omul, chiar dacă a fost director coordonator la Direcţie în 2009, nu avea atunci statut de funcţionar, ci de personal contractual. Abia în 2010, când Sportul a fost comasat cu Tineretul, iar poziţia de director a fost asimilată celei de funcţionar, Buhaş putea deveni incompatibil. Dar n-a fost, fiindcă în aceeaşi zi în care a depus jurământul ca funcţionar public a demisionat din "parlamentul" comunal.

La fel ca Hellvig, Buhaş a anunţat că dă în judecată ANI, pentru că i-a prejudiciat imaginea, inducând percepţia că ar fi un trepăduş ahtiat după funcţii şi, deci, după bani nemunciţi, căruia nu îi pasă de lege.

ANI şi-a construit gloria pe alte două victime, mult mai "grase": actorul Mircea Diaconu (PNL) a fost găsit vinovat că era senator şi director de teatru, iar Brânduşa Novac (PDL) că a fost deputat şi director la Circul Globus. Las la o parte că fiecare a contribuit la dezvoltarea celor două instituţii, precum şi detaliul că nici una din ele nu e subordonată Parlamentului, şi mă întreb doar dacă Diaconu şi Novac au furat ceva sau au făcut trafic de influenţă? Din câte recunoaşte chiar şi ANI, nu. Şi atunci care-i problema?

Ce mă revoltă cel mai tare e că acuze de acest soi insidios, unsuros, vin din partea unei Agenţii conduse de un ins care, parvenit în funcţie, a cumpărat imediat trei vile, cică de la propriii părinţi, împrumutându-se cu 300.000 euro de la naşii cărora urma să le restituie câte 7.000 euro lunar. Cum salariul îi e de 2.000 euro, când a fost prins de presă a susţinut că, de fapt, la achitarea datoriilor către naşi îl ajută, cine credeţi, tocmai părinţii pe care i-a plătit pentru vile. De încredere demnitar, nu?

La întrebarea din titlu sunt tentat să cred că ambele variante de răspuns sunt la fel de corecte, cu o menţiune: halal integritate!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
4 dintr-o lovitura
Si cand trebuia ANI sa iasa cu comiunicatele despre cei patru ? Dupa alegeri cand era prea tarziu ? In sifidele aste patru sta USL ? Ca nu sunt prea importante ca persoane !
Postat 17 Noiembrie 2012, 11:28 de prof.dr. Trăşculescu
crisule, fara ,,sau" !
E si asta un penal ticalos, nimic deoasebit, unul din multele mii ! Puslamaua asta a fost a fost ,,angajata" la javra aia de dan mahalache, sper sa-l urmeze cat de curand !
Postat 15 Noiembrie 2012, 09:10 de altul
Unu care munceste cinstit si traieste modest
La parnaie cu toti infractorii !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sper s-i vad pe toti la parnaie, chiar daca nu azi sau maine, SUNT SIGUR CA IN MAXIM 5-10 ANI TOTI VOR AJUNGE ACOLO. Asta in cel mai bun caz si sa speram ca institutiile statului vor functiona si nu se va ajunge la anarhie si ca acesti hoti vor fi linsati de catre cei multi si inselati.
Postat 14 Noiembrie 2012, 16:55 de Dan
atunci i-am spalat pe toti coruptii
Raspunsul este: "si urechism si ticalosie", atunci cand negi evidenta, atunci cand te prevalezi de proceduri si de argumente de forma la fel cum face aici autorul acestui articol. "Urechism" se numeste interpretarea mereu in favoarea demnitarului a activitatii gasite incompatibila, ticalosie se numeste gasirea de scuze puerile pentru toate incalcarile legii facute de politruci. Legea e clara, oamenii acestia sunt incompatibili, dar haita politica nu poate accepta sa traiasca din salar, deoarece au mituit ca sa promoveze si acum "culeg" cu doua maini cat pot de mult. "Ticalosie" este faptul ca toti acesti semi-analfabeti care au ajuns politicieni, desfasoara doua, trei sau chiar mai multe activitati in domenii neasteptat de diferite, asta in conditiile in care activitatea lor politica ar fi suficienta sa le umple tot timpul. Dar ca o dovada a faptului ca sunt niste "ticalosi-urechisti", nu merg la munca lor politica devenind celebri pentru absenteismul de 90%, iar pe la celelalte slujbe oricum nu pun piciorul si nimeni nu-i verifica. Atunci ce fac acesti "ticalosi" toata ziua, daca la Parlament nu apar si le sinecurile lor nu trebuie sa faca nimic? Trafic de influenta, coruptie...
Postat 14 Noiembrie 2012, 10:51 de Adi Cris Negru
@abruan
Da de ce nu te înscrii tu la voi la partid, să fii şi tu cu actele-n regulă ?Propagandist oficial..... Pînă atunci ciocu' mic USLică......
Postat 14 Noiembrie 2012, 09:29 de panfil
AMIN
La fel a procedat ANI in cazul Luciei Hossu Longin! Acel SRL pe care l-a infiintat nu a avut in fapt nici o activitate, cu atat mai mult nu a avut contracte cu TVR-ul. Ba mai mult, se pare ca a si fost suspendat la un moment dat. Sigur HELLVIG este nevinovat cu privire la aspectele sesizate de ANI. Daca eu ;personal am sa-i reprosez ceva lui Hellvig este faptul ca a ales sa lucreze cu "semi-catastrofe"profesionale si ca incearca sa-i ajute pe unii prieteni de mare IMPACT ai acestor "semicatastrofe"sa acceseze, ilegal, fonduri europene. Dar nici asta INCA NU A FACUT-O si este de sperat sa nici nu o faca. AMIN!
Postat 14 Noiembrie 2012, 09:23 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON