URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 02 OCTOMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Și a venit ziua meciului cel mare. Așa cum era de așteptat, bihorenilor le-au tremurat picioarele în meciul cu băieții antrenați de Gigi Becali. Pe undeva, este explicabil. După ce joci derby-ul cu Șomcuta Mare, unde, la ei acasă, meciul întârzie o jumătate de oră pentru a putea scoate gâștele de pe gazon, când după meciul cu FCSB te așteaptă acasă un examen greu cu băieții din Periam, sigur că nu dai totul pentru o competiție totuși secundară, precum Cupa României...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Se cunosc circa 3.500 de specii de şerpi, din care mai puţin de o zecime sunt specii veninoase. La noi, singurul şarpe veninos este vipera cu corn, a cărei muşcătură este gravă şi se recunoaşte după cele două urme lăsate de colţii şarpelui şi care la scurt timp sunt înconjurate de o coroană de mici vezicule.
02 Februarie 2016, 08:10

Universitatea din Oradea, în consorţiu internaţional: Alături de alte şase universităţi, va cerceta viaţa tinerilor europeni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitarii orădeni s-au asociat cu cercetători din alte şase universităţi europene, pentru a face o cercetare în domeniul psihologiei. Rectorul orădean, prof.univ.dr. Constantin Bungău, a semnat luni parteneriatul cu University of Applied Sciences FH Upper Austria (Linz, Austria), University Cattolica del Sacro Cuore (Milano, Italia), University of Cordoba (Cordoba, Spania), University of Passau (Passau, Germania), University of Surrey (Guildford, Marea Britanie) şi Tirana University (Tirana, Albania).

Proiectul celor şapte universităţi, "Europe 2038 – Voice of the youth", a câştigat o finanţare de 150.000 de euro în programul Europe for Citizens 2014-2020. Echipa internaţională, formată din specialişti în domeniul Psihologiei, va dezvolta un chestionar pan-European care va evalua mai multe aspecte ale vieţii tinerilor, dar şi perspectivele acestora cu privire la viitorul Europei. "Vor fi culese informaţii referitoare la competenţele interpersonale şi intrapersonale pe care tinerii le au în prezent, despre prejudiciu şi justiţie socială, discriminare, agresivitate şi angajament moral. Toate acestea vor fi comparate cu viziunea tinerilor cu privire la Europa anului 2038", se arată într-un comunicat al Universităţii din Oradea.

Fiecare echipă va aplica acest chestionar unui număr minim de 250 de adolescenţi şi tineri. "Universitatea din Oradea va organiza o serie de întâlniri pentru a disemina rezultatele obţinute în rândul asociaţiilor de elevi, asociaţiilor studenţeşti, reprezentanţilor inspectoratelor şcolare, ministerului şi ai altor organizaţii de tineret. Accentul se va pune asupra acţiunilor ce vizează formarea viitorilor cetăţeni ai Europei, ca urmare a rezultatelor obţinute", se mai arată în comunicat.

În baza rezultatelor obţinute, membrii consorţiului vor scrie declaraţia "Europe 2038", care va fi prezentată Parlamentului European de o delegaţie formată din câte trei membri naţionali. "Prezentul consorţiu lărgeşte sfera internaţionalizării Universităţii din Oradea, facilitând extinderea cercetării şi a schimbului academic cu alte universităţi europene", mai arată comunicatul.

Coordonatorul proiectului în cadrul Universităţii orădene este lector univ.dr. Carmen Bora, echipa fiind formată din prof.univ.dr. Simona Trip şi doi studenţi doctoranzi, respectiv masteranzi.

Prezenţa Oradiei în acest consorţiu internaţional se datorează colaborării dintre Universitatea locală şi liderul proiectului, Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Linz. În ultimii cinci ani, cele două instituţii au avut proiecte bilaterale, schimburi Erasmus, participări la conferinţe, articole publicate în reviste de specialitate de top.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6864 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON