URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 06 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Februarie 2016, 08:10

Universitatea din Oradea, în consorţiu internaţional: Alături de alte şase universităţi, va cerceta viaţa tinerilor europeni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitarii orădeni s-au asociat cu cercetători din alte şase universităţi europene, pentru a face o cercetare în domeniul psihologiei. Rectorul orădean, prof.univ.dr. Constantin Bungău, a semnat luni parteneriatul cu University of Applied Sciences FH Upper Austria (Linz, Austria), University Cattolica del Sacro Cuore (Milano, Italia), University of Cordoba (Cordoba, Spania), University of Passau (Passau, Germania), University of Surrey (Guildford, Marea Britanie) şi Tirana University (Tirana, Albania).

Proiectul celor şapte universităţi, "Europe 2038 – Voice of the youth", a câştigat o finanţare de 150.000 de euro în programul Europe for Citizens 2014-2020. Echipa internaţională, formată din specialişti în domeniul Psihologiei, va dezvolta un chestionar pan-European care va evalua mai multe aspecte ale vieţii tinerilor, dar şi perspectivele acestora cu privire la viitorul Europei. "Vor fi culese informaţii referitoare la competenţele interpersonale şi intrapersonale pe care tinerii le au în prezent, despre prejudiciu şi justiţie socială, discriminare, agresivitate şi angajament moral. Toate acestea vor fi comparate cu viziunea tinerilor cu privire la Europa anului 2038", se arată într-un comunicat al Universităţii din Oradea.

Fiecare echipă va aplica acest chestionar unui număr minim de 250 de adolescenţi şi tineri. "Universitatea din Oradea va organiza o serie de întâlniri pentru a disemina rezultatele obţinute în rândul asociaţiilor de elevi, asociaţiilor studenţeşti, reprezentanţilor inspectoratelor şcolare, ministerului şi ai altor organizaţii de tineret. Accentul se va pune asupra acţiunilor ce vizează formarea viitorilor cetăţeni ai Europei, ca urmare a rezultatelor obţinute", se mai arată în comunicat.

În baza rezultatelor obţinute, membrii consorţiului vor scrie declaraţia "Europe 2038", care va fi prezentată Parlamentului European de o delegaţie formată din câte trei membri naţionali. "Prezentul consorţiu lărgeşte sfera internaţionalizării Universităţii din Oradea, facilitând extinderea cercetării şi a schimbului academic cu alte universităţi europene", mai arată comunicatul.

Coordonatorul proiectului în cadrul Universităţii orădene este lector univ.dr. Carmen Bora, echipa fiind formată din prof.univ.dr. Simona Trip şi doi studenţi doctoranzi, respectiv masteranzi.

Prezenţa Oradiei în acest consorţiu internaţional se datorează colaborării dintre Universitatea locală şi liderul proiectului, Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Linz. În ultimii cinci ani, cele două instituţii au avut proiecte bilaterale, schimburi Erasmus, participări la conferinţe, articole publicate în reviste de specialitate de top.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON