URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Noiembrie 2012, 12:54

Universitatea din Oradea, evaluată de un grup de profesori din străinătate

Legea Educaţiei Naţionale obligă toate universităţile româneşti să fie evaluate de un organism din exteriorul României, motiv pentru care Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), organism guvernamental, a demarat un proiect naţional prin care finanţează aceste evaluări. Universitatea din Oradea a fost inclusă în proiect, urmând să primească vizita evaluatorilor străini între 6 şi 7 decembrie. "Dacă nu am fi făcut evaluarea în cadrul proiectului, ne-ar fi costat aproximativ 150.000 de euro", a explicat pentru BIHOREANUL Ştefan Nagy, directorul Departamentului pentru Asigurarea Calităţii din cadrul Universităţii orădene.

Evaluarea va fi făcută de un grup de profesori membri ai Asociaţiei Universităţilor Europene, unii dintre ei chiar foşti rectori ai unor universităţi europene. "În cadrul evaluării, se vizează procesele care definesc activitatea Universităţii: managementul, procesele de bază, adică educaţie şi cercetare ştiinţifică, şi procesele suport, precum resursele umane", a mai spus Nagy.

În vizita pe care o vor face la începutul lunii decembrie, evaluatorii vor verifica, practic, ce au citit deja în documentele de autoevaluare ale Universităţii, pentru a se asigura că toate acele informaţii sunt corecte. Vor avea întâlniri cu rectorul, cu grupul de autoevaluare al Universităţii din Oradea şi cu reprezentanţii facultăţilor de Ştiinţe Economice, Inginerie Managerială şi Tehnologică, Ştiinţe Socio-Umane şi Litere. Evaluatorii se vor întâlni inclusiv cu studenţi ai acestor facultăţi, pentru a avea o imagine completă asupra modului în care funcţionează.

Grupul de evaluare va mai face o a doua vizită, cel mai probabil la sfârşitul lunii februarie, iar apoi va scrie un raport final. "Această evaluare nu are scopul de a ierarhiza ori clasifica universităţile, ci are rolul de a oferi o opinie de expert independent, exterior, asupra stării instituţiei. Ne vor scoate în evidenţă problemele şi vor face propuneri de îmbunătăţire", a precizat Nagy.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Heh
Pun pariu că subit vor dispărea câinii vagabonzi din Universitate, vizitatorilor li se va face un tur onorific în care vor fi omise cu stil toate neregulile din programă iar când va veni vorba de haosul ce domneşte de la secretariate şi până la deciziile absurde ale decanilor şi rectorilor corpul de ”bun-venit” se va face că plouă şi va atrage atenţia asupra aleilor proaspăt-măturate. Vă bateţi joc de studenţi.
Postat 20 Noiembrie 2012, 15:12 de John
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON