URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2016, 14:28

Universitatea din Oradea decide soarta conferenţiarului Viorica Banciu după ce se finalizează ancheta penală

Universitatea din Oradea decide soarta conferenţiarului Viorica Banciu după ce se finalizează ancheta penală foto: LinkedIn
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Arestată preventiv de Tribunalul Bihor, conferenţiarul Viorica Banciu de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane a Universităţii din Oradea are contractul de muncă suspendat, dar va fi anchetată pe linie academică abia după ce ancheta penală se va finaliza.

"I-am suspendat contractul individual de muncă şi răspundem solicitărilor organelor de anchetă de a pune la dispoziţie documente. Comisia de Etică o va cerceta însă abia la finalizarea anchetei penale", a declarat rectorul Constantin Bungău pentru BIHOREANUL.

Totodată, studenţii care o aveau ca îndrumător au fost repartizaţi altor cadre didactice din Departamentul de Ştiinţe ale Educaţiei.

Banciu a fost prinsă în flagrant, într-o acţiune a poliţiştilor DGA Bihor şi coordonată de un procuror de la Parchetul Bihor, pe 15 ianuarie, în timp ce lua şpagă de la studenţi de-ai ei cărora se oferise să le vândă lucrările pentru examenele de licenţă. Potrivit anchetatorilor, doar în ultimele luni, Banciu ar fi "vândut" 3 lucrări de licenţă, pentru care a pretins în total 800 euro şi a încasat 500 euro şi a ajuns în atenţia procurorilor în urma unui denunţ formulat de una dintre cliente. Conferenţiarul îi promisese acestuia inclusiv că va interveni pe lângă un membru al comisiei de examen, pentru ca studenta respectivă să promoveze examenul în sesiunea din vară.

Precedentul Romanul

Cazul Banciu nu este singular la Universitatea din Oradea. Pe 26 ianuarie 2014, prodecanul de atunci al Facultăţii de Medicină şi Farmacie, doctorul Constantin Romanul, a fost prins în flagrant în timp ce lua mită de la două studente ca să le promoveze la examenul de la disciplina la care el era titular ca profesor universitar.

Ancheta procurorilor a scos la iveală că Romanul dezvoltase o adevărată industrie, cunoscută şi transmisă de la o generaţie de studenţi la alta, iar procedura era simplă. Banii se puneau într-un plic şi trebuiau duşi la cabinetul medicului de la Spitalul Judeţean, în săptămâna dinaintea examenului, dimineaţa între 7.00 şi 7.30.

Tribunalul Satu Mare l-a condamnat, în luna aprilie a anului trecut, la doi ani de închisoare cu suspendare, sentinţă menţinută ulterior şi de Curtea de Apel Oradea.

Pe linie universitară, Romanul n-a mai fost anchetat, pentru că între timp s-a pensionat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
PSDland
Domnul Romanul a fost prodecanul desemnat de catre domnul Bodog să administreze facultatea de medicina, cat timp el chefuia prin Bucuresti, Nairobi si Doha?
Postat 02 Februarie 2016, 17:26 de no_name
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON