La Universitatea din Oradea va începe, pe 11 iulie, sesiunea de admitere de vară, care se va încheia la finalul lunii.
Rectorul Constantin Bungău a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că cele 15 facultăţi orădene au în total 1.615 locuri fără taxă la licenţă şi alte 760 la masterat. Capacitatea de şcolarizare este însă mult mai mare, Universitatea mai având disponibile 4.532 de locuri cu taxă la studii de licenţă şi alte 3.100 la masterat.
"Din cele 1.615 locuri bugetate, 15 am fost obligaţi să le alocăm suplimentar specializărilor Calculatoare, Informatică şi Tehnologia Informaţiei, specializări considerate strategice pentru România", a declarat Bungău.
La zi şi la ID
La studii de zi la licenţă, cele mai multe locuri bugetate le scoate la concurs Facultatea de Medicină şi Farmacie, 194 din totalul de 550, aceasta fiind facultatea cu cea mai mare concurenţă la admitere, în fiecare an.
Alte 163 de locuri fără taxă sunt disponibile la Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei (total 440), iar 142 sunt scoase la concurs la Facultatea de Protecţia Mediului, de altfel facultatea cu cele mai multe locuri disponibile în total, 620 la număr.
La Facultatea de Arte, din cele 142 de locuri, 72 vor fi bugetate, la Construcţii, Cadastru şi Arhitectură sunt în total 235 de locuri, din care 76 bugetate, la Drept 190 de locuri, din care 55 bugetate. Facultatea de Geografie, Turism şi Sport va scoate la concurs 595 de locuri, din care doar 91 bugetate, iar cea de Inginerie Energetică şi Management Industrial are 295 de locuri în total, din care 108 bugetate.
Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică are disponibile 310 locuri, din care 115 bugetate, cea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării are 440 de locuri, din care 89 bugetate, cea de Litere 175 de locuri din care 76 bugetate, iar cea de Ştiinţe 450 de locuri (119 bugetate).
Facultăţile de Ştiinţe Economice şi Ştiinţe Socio-Umane vor avea fiecare câte 121 de locuri fără taxă, din totarul de 550, respectiv 515. În fine, cea mai mică facultate orădeană, care de altfel are o singură specializare, cea de Teologie, scoate la concurs 60 de locuri, din care un număr uriaş, 43, sunt bugetate.
Pe lângă toate acestea, Universitatea mai scoate la concurs 60 de locuri cu taxă la învăţământ la distanţă la IMT, şi alte 200 la Ştiinţe Economice.
Masterat cu probe
La studii de masterat, cele mai multe locuri bugetate le are Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, 90 din totalul de 550. Alte 84 de locuri bugetate sunt scoase la concurs la Protecţia Mediului, unde în total sunt 500 de locuri disponibile, iar la IMT sunt disponibile 79 de locuri fără taxă, din totalul de 225.
Facultatea de Arte are în total 160 de locuri de masterat, din care 24 bugetate, cea de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură 50 de locuri, din care jumătate bugetate, cea de Drept 150 de locuri (27 bugetate), iar cea de Geografie, Turism şi Sport 350 de locuri (51 bugetate).
La IEMI sunt scoase la concurs 150 de locuri (33 bugetate), la IRISPSC 325 (48 bugetate), la Litere 150 (41 bugetate), la Ştiinţe 325 (44 bugetate), la Ştiinţe Economice 450 (79 bugetate), la Socio-Umane 250 (62 bugetate), iar la Teologie Ortodoxă 100 (19 bugetate). FMF nu va organiza concurs de admitere la masterat decât în sesiunea de toamnă.
Pentru că Ministerul Educaţiei a impus ca admiterea la masterat să se facă doar în urma unui examen, toate facultăţile orădene organizează diferite probe. "Din câte ştiu, majoritatea organizează probă de interviu", a precizat Bungău.
Indiferent că se înscriu la licenţă sau la masterat, candidaţii vor trebui să achite o taxă de 150 de lei, iar dacă vor intra, o taxă de confirmare de 100 de lei. Cuantumul acestor taxe este acelaşi ca în 2016.
Specialişti pentru viitor
Rectorul a mai amintit că, aşa cum prevăd regulamentele Universităţii din Oradea, nicio specializare nu va funcţiona din toamnă dacă nu va aduna minim 20 de studenţi, după cele două sesiuni de admitere. "Dacă este vorba de a doua specializare dintr-un domeniu, trebuie să aibă 25 de studenţi", a declarat Constantin Bungău.
Întrebat ce strategie are Universitatea faţă de specializările care nu sunt atractive, rectorul a scos din discuţie posibilitatea închiderii lor. "Atâta timp cât Senatul Universităţii din Oradea îşi asumă că în cadrul Universităţii trgebuie să funcţioneze anumite specializări, nu se pot închide", a declarat Bungău.
Acesta a subliniat că nu-şi doreşte închiderea unor specializări pentru că, odată făcut acest pas, durează prea mult repornirea lor. "Lumea crede că porneşti o specializare ca pe o cursă de avion de la Bucureşti la Oradea: constaţi că ai cerere şi introduci cursa. Dar nu e aşa: nu am cu cine să pornesc o specializare peste noapte, nu am structură".
Bungău a mai spus că universitarii au şi sarcina să gândească în perspectivă şi să pregătească specialişti care ar putea fi căutaţi pe viitor. Pentru a-şi exemplifica teoria, rectorul a dat exemplul specializării Inginerii regenerabile, care în prezent nu atrage mulţi tineri şi nici nu oferă multe perspective. Dar, a spus Bungău, pe măsură ce Oradea va avea specialişti temeinici în acest domeniu, oraşul ar putea fi atractiv şi pentru investitorii din domeniu. "Niciodată o universitate nu se pune lângă un parc industrial, ci un parc industrial vine lângă o universitate", a spus rectorul.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.