URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
18 Decembrie 2012, 13:38

La fundul sacului: Universitatea caută o bancă de la care să împrumute bani pentru proiecte

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Cu 18 milioane de lei blocaţi în proiectele cu finanţare internaţională, proiecte de tip POSDRU şi HU-RO, Universitatea din Oradea caută o bancă la care să-şi deschidă o linie de finanţare.

"Statul are datorii de 18 milioane de lei către Universitate, bani ce ar trebui rambursaţi prin proiecte. Din acest motiv şi pentru că se apropie finalul de an, iar o parte din aceste proiecte trebuie plătite, ca ulterior să se poată face rambursarea, Consiliul de Administraţie a trimis Senatului o solicitare pentru deschiderea unei linii de finanţare", a explicat, marţi, pentru BIHOREANUL, Ioan Constantin Ţarcă, membru în comisia de Buget-Finanţe a Senatului universitar.

Conducerea executivă a Universităţii a cerut, astfel, acordul pentru contractarea liniei de finanţare, garantarea ei cu un imobil din proprietatea privată a Universităţii şi împuternicirea rectorului în vederea instituirii ipotecii şi a semnării actelor necesare contractării liniei de finanţare.

Senatorii au aprobat, luni, în ultima şedinţă din acest an, toate aceste solicitări. "Limita maximă a liniei de finanţare este de 5 milioane de lei. Asta nu înseamnă, însă, că neapărat toţi banii vor fi folosiţi", a precizat Ţarcă. Întrucât împrumutul nu se poate lua pentru finanţarea proiectelor, ci doar pentru cheltuieli curente, banii împrumutaţi vor fi folosiţi pentru plata salariilor ori a utilităţilor, astfel încât resursele financiare proprii ale instituţiei să poată fi direcţionate către proiecte.

„Nu ne putem permite să blocăm cercetarea. Cu certitudine în conturile Universităţii vor intra în această perioadă venituri din diverse surse, însă este dificil să estimăm ordinul de mărime al acestora. Pentru a nu ne găsi în imposibilitatea de a plăti sumele prevăzute pentru proiectele aflate în curs de finalizare sau cu termen de raportare în această lună, am decis să contractăm linia de finanţare respectivă", le-a spus rectorul Constantin Bungău senatorilor, conform unui comunicat de presă al instituţiei. Totodată, Bungău i-a asigurat pe senatori că banii împrumutaţi vor fi cheltuiţi "cu maximă chibzuinţă şi în limita necesarului".

În aceste zile, conducerea Universităţii din Oradea caută banca la care să deschidă linia de finanţare. O astfel de tentativă a mai existat, dar nicio bancă nu şi-a dorit să împrumute Universitatea, care garanta creditul doar cu creanţe. Acum, însă, instituţia dă drept gaj clădirea Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Piaţa 1 Decembrie nr. 10 şi, din câte se pare, o instituţie bancară ar fi interesată de creditare.

Ideea deschiderii unei linii de finanţare a apărut la Universitatea din Oradea încă din primăvara acestui an, după ce finanţarea de la bugetul de stat a scăzut simţitor în urma clasificării universităţilor, iar rambursările din proiectele europene au început să fie tot mai mult întârziate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
MINCAM
CLADIREA!!!!!!!!!!!
Postat 19 Decembrie 2012, 01:47 de ADINA
unde nu-i cap...
care-s proiectele lui peste ale ”universitarilor” oradeni? Uitati-va mai bine cine-s cercetatorii, ce realizari practice si stiintifice au, cate Isi-uri au si mai ales cati bani aduc pentru universitate si cati pentru ei din aceste proiecte. Practic Univesristatea se indatoreaza ca sa poata plati salariile suplimentare pe care diversi indivizi le scot din asa zisele proiecte. Universitatea se alege cu datoriile. Culmea e ca Barney nici nu face parte dintre marii beneficiari. El ramane marele papagal. Despre senat si ce voteaza el no comment.
Postat 18 Decembrie 2012, 19:33 de Dr Haus
Cumpăr clădire bună de dat apoi în chirie Universităţii Oradea
De ce nu se vinde direct pe piaţă clădirea aia bună de garanţie ? Ordinul Mizercordienilor abia aşteaptă să câştige licitaţia în faţa "germenilor" Micula.
Postat 18 Decembrie 2012, 19:15 de Carp III
Mai ho !
Trebuie să fi tâmpit să împrumuţi bani pentru cofinanţarea proprie a unor proiecte cu finanţare principală în regim european (internaţional), în contextul în care nici un proiect al Universităţii Orădene nu e direcţionat pe crşterea valorii adăugate. Adică pleci de la punctul A care se cuantifică la o valoare "..." şi vrei să ajungi la punctul B, conform proiectului respectiv, care are în fapt o valoare mai mică la final decât pasul iniţial. Vai de profesorii (de economie spre exemplu), care nu au noţiuni elementare în acest sens, dar şi vai de banca care va "muşca" la această tâmpenie. Nu aveau decât să gândească riscurile de pornire ale unui proiect şi cele de terminare, dar nu ... ei au crezut că sunt încă pe vremea lui Maghiar, care "cerşea" şi primea de la bugetul de stat după cum se încorda mintea lui dacă era nevoie. Asta a fost şi nu va mai fi.
Postat 18 Decembrie 2012, 19:12 de Carp III
majorari ale indemnizatiilor de conducere
Stiati ca senatul a aprobat majorari ale indemnizatiilor de conducere? Pentru acestea s-au gasit bani?
Postat 18 Decembrie 2012, 15:14 de POPESCU CONSTANTA
dac-as fi pentru o zi rector...
Nu v-ati gandit sa vindeti mai departe diplome? E o sursa sigura de venit si nu trebuie ipotecata cladirea! Evident sa vindeti pe baza de chitanta, nu asa ca acuma "la negru" fara urme!
Postat 18 Decembrie 2012, 14:11 de giovani becali
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON