URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 10 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
18 Decembrie 2012, 13:38

La fundul sacului: Universitatea caută o bancă de la care să împrumute bani pentru proiecte

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Cu 18 milioane de lei blocaţi în proiectele cu finanţare internaţională, proiecte de tip POSDRU şi HU-RO, Universitatea din Oradea caută o bancă la care să-şi deschidă o linie de finanţare.

"Statul are datorii de 18 milioane de lei către Universitate, bani ce ar trebui rambursaţi prin proiecte. Din acest motiv şi pentru că se apropie finalul de an, iar o parte din aceste proiecte trebuie plătite, ca ulterior să se poată face rambursarea, Consiliul de Administraţie a trimis Senatului o solicitare pentru deschiderea unei linii de finanţare", a explicat, marţi, pentru BIHOREANUL, Ioan Constantin Ţarcă, membru în comisia de Buget-Finanţe a Senatului universitar.

Conducerea executivă a Universităţii a cerut, astfel, acordul pentru contractarea liniei de finanţare, garantarea ei cu un imobil din proprietatea privată a Universităţii şi împuternicirea rectorului în vederea instituirii ipotecii şi a semnării actelor necesare contractării liniei de finanţare.

Senatorii au aprobat, luni, în ultima şedinţă din acest an, toate aceste solicitări. "Limita maximă a liniei de finanţare este de 5 milioane de lei. Asta nu înseamnă, însă, că neapărat toţi banii vor fi folosiţi", a precizat Ţarcă. Întrucât împrumutul nu se poate lua pentru finanţarea proiectelor, ci doar pentru cheltuieli curente, banii împrumutaţi vor fi folosiţi pentru plata salariilor ori a utilităţilor, astfel încât resursele financiare proprii ale instituţiei să poată fi direcţionate către proiecte.

„Nu ne putem permite să blocăm cercetarea. Cu certitudine în conturile Universităţii vor intra în această perioadă venituri din diverse surse, însă este dificil să estimăm ordinul de mărime al acestora. Pentru a nu ne găsi în imposibilitatea de a plăti sumele prevăzute pentru proiectele aflate în curs de finalizare sau cu termen de raportare în această lună, am decis să contractăm linia de finanţare respectivă", le-a spus rectorul Constantin Bungău senatorilor, conform unui comunicat de presă al instituţiei. Totodată, Bungău i-a asigurat pe senatori că banii împrumutaţi vor fi cheltuiţi "cu maximă chibzuinţă şi în limita necesarului".

În aceste zile, conducerea Universităţii din Oradea caută banca la care să deschidă linia de finanţare. O astfel de tentativă a mai existat, dar nicio bancă nu şi-a dorit să împrumute Universitatea, care garanta creditul doar cu creanţe. Acum, însă, instituţia dă drept gaj clădirea Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Piaţa 1 Decembrie nr. 10 şi, din câte se pare, o instituţie bancară ar fi interesată de creditare.

Ideea deschiderii unei linii de finanţare a apărut la Universitatea din Oradea încă din primăvara acestui an, după ce finanţarea de la bugetul de stat a scăzut simţitor în urma clasificării universităţilor, iar rambursările din proiectele europene au început să fie tot mai mult întârziate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
MINCAM
CLADIREA!!!!!!!!!!!
Postat 19 Decembrie 2012, 01:47 de ADINA
unde nu-i cap...
care-s proiectele lui peste ale ”universitarilor” oradeni? Uitati-va mai bine cine-s cercetatorii, ce realizari practice si stiintifice au, cate Isi-uri au si mai ales cati bani aduc pentru universitate si cati pentru ei din aceste proiecte. Practic Univesristatea se indatoreaza ca sa poata plati salariile suplimentare pe care diversi indivizi le scot din asa zisele proiecte. Universitatea se alege cu datoriile. Culmea e ca Barney nici nu face parte dintre marii beneficiari. El ramane marele papagal. Despre senat si ce voteaza el no comment.
Postat 18 Decembrie 2012, 19:33 de Dr Haus
Cumpăr clădire bună de dat apoi în chirie Universităţii Oradea
De ce nu se vinde direct pe piaţă clădirea aia bună de garanţie ? Ordinul Mizercordienilor abia aşteaptă să câştige licitaţia în faţa "germenilor" Micula.
Postat 18 Decembrie 2012, 19:15 de Carp III
Mai ho !
Trebuie să fi tâmpit să împrumuţi bani pentru cofinanţarea proprie a unor proiecte cu finanţare principală în regim european (internaţional), în contextul în care nici un proiect al Universităţii Orădene nu e direcţionat pe crşterea valorii adăugate. Adică pleci de la punctul A care se cuantifică la o valoare "..." şi vrei să ajungi la punctul B, conform proiectului respectiv, care are în fapt o valoare mai mică la final decât pasul iniţial. Vai de profesorii (de economie spre exemplu), care nu au noţiuni elementare în acest sens, dar şi vai de banca care va "muşca" la această tâmpenie. Nu aveau decât să gândească riscurile de pornire ale unui proiect şi cele de terminare, dar nu ... ei au crezut că sunt încă pe vremea lui Maghiar, care "cerşea" şi primea de la bugetul de stat după cum se încorda mintea lui dacă era nevoie. Asta a fost şi nu va mai fi.
Postat 18 Decembrie 2012, 19:12 de Carp III
majorari ale indemnizatiilor de conducere
Stiati ca senatul a aprobat majorari ale indemnizatiilor de conducere? Pentru acestea s-au gasit bani?
Postat 18 Decembrie 2012, 15:14 de POPESCU CONSTANTA
dac-as fi pentru o zi rector...
Nu v-ati gandit sa vindeti mai departe diplome? E o sursa sigura de venit si nu trebuie ipotecata cladirea! Evident sa vindeti pe baza de chitanta, nu asa ca acuma "la negru" fara urme!
Postat 18 Decembrie 2012, 14:11 de giovani becali
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON