URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
11 Februarie 2016, 17:02

Una spunem, alta fumăm: Alături de un inspector numit politic, ministrul Educaţiei prevesteşte depolitizarea învăţământului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În faţa unei realităţi neplăcute, şi anume că, de 7 ani încoace, toţi directorii de şcoli sunt numiţi de inspectorii şcolari generali, la rândul lor selectaţi din rândul clientele politice, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a anunţat la Oradea că pregăteşte o metodologie clară pentru organizarea concursurilor pentru directorii de şcoli.

"De 7 ani, directorii n-au participat la concursuri şi primesc doar prelungiri, ceea ce nu cred că face bine şcolilor din România şi dezvoltării lor. M-am angajat, şi o spun foarte ferm, în a pregăti o metodologie pe care o vom expune public privind organizarea concursurilor de directori şi am toată încrederea că vom şi organiza primul ciclu de concursuri", a declarat ministrul, într-o conferinţă de presă susţinută joi la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.

Curaj a vorbit şi despre inspectorii şcolari generali numiţi pe posturi în judeţele în care niciun candidat nu a promovat concursul organizat de Ministerul Educaţiei. "Atunci când am preluat postul (n.r. de ministru), era finalul unui examen pentru inspectori şcolari generali şi şase judeţe nu au reuşit să aibă selectaţi inspectorii şcolari generali. Când au venit colegii mei la mine, să-mi spună să numim provizoriu inspectori şcolari generali, le-am cerut metologia, mi-au spus că nu avem şi semnează ministrul. Le-am răspuns că nu semnez aşa ceva (...), că vreau ceva cu sens, să pot decide. Atunci au pus cinci criterii, nu spun că sunt cele mai bune, dar au fost criterii de decizie", a declarat ministrul.

Curaj a menţionat doar primul criteriu, şi anume că cel care a participat la concurs, dar nu a promovat, nu poate fi numit în funcţie de ministru, la fel cum nu trebuie numit inspectorul şcolar general care nu participă la concurs. "Lucrurile sunt simple, nu-s complicate, mi se par de bună cuviinţă", a spus ministrul.

Când reporterul BIHOREANUL i-a precizat că exact această situaţie se regăseşte în Bihor, unde, în septembrie 2015, fostul ministru al Educaţiei Sorin Cîmpeanu l-a numit pe funcţie pe Alin Novac-Iuhas deşi acesta a picat la concurs, Curaj i-a găsit lui Novac scuze.

"Dânsul a preluat cu două luni înainte de concurs. N-a venit de bine, a venit pentru că au fost probleme şi a venit cu mandatul să încerce să stabilizeze nişte lucruri şi îl felicit că a stabilizat. E greu să faci şi munca aceasta şi să vii şi la concurs. Din acest motiv, şi numai din acest motiv, am acceptat această prelungire", a declarat Curaj. Ministrul a mai spus că îşi doreşte să scoată iar la concurs funcţia de şef al IŞJ Bihor, cât de curând.

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, Curaj a anunţat că Ministerul Educaţiei a dat aviz negativ proiectului de lege care prevede desfiinţarea inspectoratelor şcolare şi care a trecut tacit de Camera Deputaţilor. "Prea multă centralizare nu este potrivită", a explicat ministrul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON