URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Mai 2019, 17:01

„Alarmă” în Bihor: Un urs înfometat a dat iama prin gospodăriile din Budureasa, vânătorii şi jandarmii montani încearcă să-l alunge cu focuri de armă (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Alarmă" de gradul zero în sudul Bihorului! Vânătorii şi jandarmii montani din zona comunei Budureasa sunt în alertă de două săptămâni din cauza unui urs care a distrus câteva stupine şi dă iama prin coteţele cu găini, localnicii fiind îngrijoraţi pentru că animalul pare obişnuit cu prezenţa oamenilor.

Ursul, care este un exemplar tânăr, de aproximativ 4 ani, şi are în jur de 200 de kilograme, a apărut pentru prima oară în Budureasa în urmă cu două săptămâni, când a intrat într-o gospodărie şi a distrus 6 stupine, după care a dispărut pentru câteva zile.  

Marţi, însă, animalul a revenit şi a început să fie tot mai curajos, intrând nu doar în gospodăriile de la marginea satului, ci chiar şi în unele curţi din centrul localităţii, unde a spart coteţele găinilor, ca să mânânce înaripatele.

La fel ca râsul, pisica sălbatică şi lupul, ursul e specie protejată din 2017 şi nu poate fi împuşcat decât în cazuri excepţionale, cu derogare din parea ministrului Mediului, derogare pe care reprezentanţii Asociaţiei de vânătoare Cinegetica Apuseni au solicitat-o în acest caz, dar nu au primit-o. „Ni s-a spus că nişte coteţe şi găini nu sunt o justificare ca să poţi împuşca un urs. Să aşteptăm să atace un om?”, se întreabă Adrian Rus, directorul Asociaţiei care administrează pădurile din zonă.

Încercând să alunge animalul, 11 vânători şi doi jandarmi montani s-au strâns, joi, la marginea localităţii şi au tras în total 33 de focuri de armă, până când ursul, care pornise din nou spre sat, a făcut cale întoarsă. Soluţia a fost, însă, doar de moment, căci după lăsarea serii, când vânătorii au plecat, animalul a intrat într-o nouă gospodărie, mâncând găinile unui localnic.

Contactat de reporterul BIHOREANULUI, Mihai Togor, comisarul şef al Gărzii de Mediu Bihor, susţine că incidentul din Budureasa va fi analizat de o comisie specială, care va verifica în teren pagubele suferite de localnici şi, dacă se impune, se vor face demersuri pentru relocarea ursului. „Am mai avut o problemă asemănătoare, în care s-a propus recoltarea. Iar recoltarea se face numai prin derogare aprobată printr-un ordin al ministrului mediului. E o procedură care trebuie respectată. Astea sunt reglementările. Împuşcarea animalului este ultima măsură”,  zice Togor.

Până atunci, localnicii, membrii Asociaţiei Cinegetica Apuseni şi jandarmii montani vor continua să pândească ursul, sperând să-l ţină departe de sat şi să limiteze pagubele. Legislaţia actuală nu le dă paznicilor de vânătoare posibilitatea să le pună sălbăticiunilor altă hrană decât vegetală, astfel încât acestea să nu coboare în locurile locuite.

Or, de când nu pot fi vânaţi, urşii s-au înmulţit, iar la mâncare ajung doar cei puternici, cei tineri fiind alungaţi. „Cu siguranţă caută hrană. Deci vom ieşi în fiecare seară, până când se va rezolva problema”, spune directorul Cinegetica Apuseni.

Atacul din Budureasa vine la nici o lună după ce, în mini-vacanţa de 1 mai, o familie din Bihor s-a trezit cu un alt urs în curtea unei cabane de la Stâna de Vale, în apropiere de complexul Gaudeamus. Atunci, animalul, un mascul de cel mult 3 ani, îşi căuta de mâncare şi a fost filmat de proprietarii cabanei în timp ce se apropia de imobil. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Gk1
Adevărat ce zici, dar și defrișarea e o problema. Iar vânătorii trebuie sa le asigure hrană, dar nu sunt interesați, pt că dacă urșii ies din pădure, vânătorii au motive să-i împuște.
Postat 25 Mai 2019, 12:11 de Sandu1206
din pacate
ursii sunt infometati pentru ca oamenii golesc constat padurea de fructe. Ultima oara cand am fost in zona Apusenilor erau erau trimise spre Germania, cantitai industriale de fructe de padure culese de sateni din padure. Sa nu mai vorbim de ATV-uri si motocilete turate la maxim in rezervatie...
Postat 25 Mai 2019, 09:21 de Gk1
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON