URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
24 Martie 2023, 15:19

Un tânăr în pericol de moarte din cauza unei boli cardiace, operat cu succes și minim-invaziv la Spitalul Județean din Oradea

Un tânăr în pericol de moarte din cauza unei boli cardiace, operat cu succes și minim-invaziv la Spitalul Județean din Oradea foto: Spitalul Județean Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un tânăr de 21 de ani suferind de stenoză aortică din naștere și aflat în risc de moarte subită cardiacă a fost supus unei intervenții chirurgicale prin care medicii Spitalului Județean din Oradea i-au înlocuit cu o proteză o valvă aortică.

„Pacientul, care s-a deplasat din alt județ pentru intervenție, fusese diagnosticat încă din copilărie cu stenoză aortică congenitală (n.r. – o afecțiune manifestată prin îngustarea valvei aortice a inimii, așa încât aceasta nu se deschide complet, ceea ce reduce fluxul de sânge din inimă către aortă, principala arteră sanguină), cu valvă aortică bicuspidă (n.r. – în mod normal aceasta trebuind să fie tricuspidă). Pacientul era în categoria de risc pentru moarte subită cardiacă, așadar s-a dispus înlocuirea valvulară aortică cu proteză valvulară în circulație extracorporală”, a informat, vineri, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean din Oradea, Lisa Crăiuț.

Reprezentanta spitalului arată că intervenția a fost efectuată prin abord minim-invaziv, așadar, comparativ cu pacienții operați prin metode chirurgicale clasice, incizia a fost semnificativ mai mică și stabilitatea toracică îmbunătățită.

„Tot datorită faptului că intervenția a fost minim-invazivă, recuperarea post-operatorie va fi redusă de la 6-8 săptămâni la 3-4 săptămâni. Intervenția a decurs bine, iar în momentul de față, pacientul este în stare stabilă”, mai precizează Spitalul Județean.

Intervenția a avut loc luni, 20 martie, și a fost realizată de o echipă multidisciplinară formată din cadre medicale de la secțiile de Chirurgie Cardiovasculară, Vasculară și Toracică, ATI și Cardiologie, precum și de la compartimentul de Cardiologie Intervențională și de la Unitatea de Transfuzie Sanguină, echipa fiind coordonată de către Dr. Erno Jerzicska.

De precizat că finanțarea intervenției (circa 20.000 lei) a fost asigurată prin Programul Național de Boli Cardiovasculare, cu participarea CAS Bihor și a Spitalului Județea, unde, de altfel, se desfășoară frecvent intervenții chirurgicale cardiovasculare minim-invazive.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON