URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 04 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
24 Martie 2023, 15:19

Un tânăr în pericol de moarte din cauza unei boli cardiace, operat cu succes și minim-invaziv la Spitalul Județean din Oradea

Un tânăr în pericol de moarte din cauza unei boli cardiace, operat cu succes și minim-invaziv la Spitalul Județean din Oradea foto: Spitalul Județean Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un tânăr de 21 de ani suferind de stenoză aortică din naștere și aflat în risc de moarte subită cardiacă a fost supus unei intervenții chirurgicale prin care medicii Spitalului Județean din Oradea i-au înlocuit cu o proteză o valvă aortică.

„Pacientul, care s-a deplasat din alt județ pentru intervenție, fusese diagnosticat încă din copilărie cu stenoză aortică congenitală (n.r. – o afecțiune manifestată prin îngustarea valvei aortice a inimii, așa încât aceasta nu se deschide complet, ceea ce reduce fluxul de sânge din inimă către aortă, principala arteră sanguină), cu valvă aortică bicuspidă (n.r. – în mod normal aceasta trebuind să fie tricuspidă). Pacientul era în categoria de risc pentru moarte subită cardiacă, așadar s-a dispus înlocuirea valvulară aortică cu proteză valvulară în circulație extracorporală”, a informat, vineri, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean din Oradea, Lisa Crăiuț.

Reprezentanta spitalului arată că intervenția a fost efectuată prin abord minim-invaziv, așadar, comparativ cu pacienții operați prin metode chirurgicale clasice, incizia a fost semnificativ mai mică și stabilitatea toracică îmbunătățită.

„Tot datorită faptului că intervenția a fost minim-invazivă, recuperarea post-operatorie va fi redusă de la 6-8 săptămâni la 3-4 săptămâni. Intervenția a decurs bine, iar în momentul de față, pacientul este în stare stabilă”, mai precizează Spitalul Județean.

Intervenția a avut loc luni, 20 martie, și a fost realizată de o echipă multidisciplinară formată din cadre medicale de la secțiile de Chirurgie Cardiovasculară, Vasculară și Toracică, ATI și Cardiologie, precum și de la compartimentul de Cardiologie Intervențională și de la Unitatea de Transfuzie Sanguină, echipa fiind coordonată de către Dr. Erno Jerzicska.

De precizat că finanțarea intervenției (circa 20.000 lei) a fost asigurată prin Programul Național de Boli Cardiovasculare, cu participarea CAS Bihor și a Spitalului Județea, unde, de altfel, se desfășoară frecvent intervenții chirurgicale cardiovasculare minim-invazive.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON