URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 August 2012, 10:54

Un sănătos proiect naţional

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După o campanie care s-a vrut simpatică, dar s-a cramponat în derizoriu şi s-a încheiat cu cea mai categorică înfrângere a UDMR în Oradea, se pare că vacanţa i-a priit fostului ministru al Sănătăţii, Cseke Attila, fiindu-i sănătoasă sursă de inspiraţie pentru un proiect serios şi la ordinea zilei: reabilitarea clădirilor monument din oraşele României.

Ideea anunţată săptămâna trecută de senatorul bihorean - ca autorităţile centrale, împreună cu cele locale şi cu proprietarii să devină protagoniştii unui program naţional de renovare a imobilelor din centrele oraşelor, printr-o schemă similară celei din programul de reabilitare termică a blocurilor - este pe cât de simplă pe tot atât de folositoare. E la mintea cocoşului că ar produce efecte pozitive nu doar asupra celor direct implicaţi, ci a întregii societăţi. În economie ar însemna stimularea pe termen scurt şi mediu a sectorului construcţiilor, iar pe termen mediu şi lung a turismului urban, care lipseşte în această parte de Europă aproape cu desăvârşire.

Ar putea avea, însă, şi un impact important asupra moralului naţiunii. Dacă de la intrarea în NATO şi în UE nu am mai avut niciun proiect naţional relativ uşor fezabil, un asemenea program ne-ar putea demonstra că încă mai putem avea şi atinge un obiectiv comun. Ar fi putut juca un asemenea rol catalizator construirea autostrăzilor, dar spre marea noastră pagubă niciun guvern n-a văzut lucrurile în ansamblu, astfel că toate proiectele au eşuat în penibile întreceri în care, pentru a fi populari în ochii alegătorilor direcţi, politicienii au stopat lucrările dintr-o parte a ţării pentru a face rost de banii necesari lucrărilor în zonele pe care le reprezintă. Aşa s-a ajuns ca la noi autostrăzile să lege un capăt al unui oraş de alt capăt al acelui oraş sau să servească drept şosele de centură, nu să conecteze o regiune cu o alta, o provincie de Capitală ori muntele de mare. Autostrada Bucureşti-Piteşti şi cea dintre Bucureşti şi Litoral sunt excepţii plănuite înainte de '89, iar Autostrada Transilvania, prima de după 1990 care putea lega un capăt al ţării de inima ei, a dat chix tocmai din motivul arătat.

Proiectul de reabilitare a clădirilor din centrele oraşelor (eu l-aş extinde, nu l-aş limita doar la cele cu statut de monument) ar avea darul, aşadar, nu doar să impulsioneze economia, ci şi să ridice moralul colectiv, pentru că - deşi gândit la scară naţională - ar putea fi strunit la scară locală şi şi-ar arăta rapid rezultatele. Nefiindu-i necesare fonduri colosale dintr-o singură sursă şi nefiind bazat, ca în cazul autostrăzilor, pe un singur executant de care să depindă totul, reuşita lui ar fi chiar posibilă.

Prin renovarea clădirilor, cine ştie, poate s-ar înnoi şi mentalul colectiv, iar odată cu reabilitarea oraşelor ne-am putea reabilita şi în propriii ochi. Ca naţiune ne-am aminti că încă mai suntem în stare de ceva.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Bravo Cris !
Sanatate pe care ti-o dorim si tie.
Postat 25 August 2012, 19:50 de Dihoreanul
@w. albert
sa taci, ca sunteti o mare rusine pt aceste locuri. la cate ticalosii ati facut ar trebui sa te bagi in pamant de rusine, escrocule ! ticalosii savarsite nu doar impotriva romanilor ci si a evreilor pe care gunoaiele de unguri navalitori i-au trimis la moarte, la Auschwitz si Dachau. bineinteles, jefuindu-i si pe ei de bunuri si proprietati !
Postat 24 August 2012, 03:41 de @w. albert
@albert
Din păcate pentru voi asiaticii, veţi pieri de pe lumea asta tocmai din cauza atitudinii pe care o au majoritatea consătenilor tăi. Toţi cei care au fost nevoiţi să convieţuiască cu voi, croaţi/sârbi, slovaci, ruteni şi evident românii vă dispreţuiesc din toată inima. Chiar şi austriecii (alţi prădători) vă dispreţuiesc cu toate că le-aţi fost cele mai bune slugi. TOATE clădirile din România sunt ale noastre. Mai sunt şi prin Budapesta sau prin restul stepei, şi nu doar cele făcute de Emanoil Gojdu. Cu timpul (cam în o sută de ani estimez eu) vor dispărea toate urmele pe care le-aţi zgâriat în cei 1000 de ani cât aţi stat fără chirie pe pământul românesc. Vom face parcuri (Olosig), muzee şi restaurante tematice (Cetate), saloane de masaj, etc. Eventual când vom mânca ceva unsuros, iute şi exagerat de condimentat ne vom aduce aminte cu tristeţe despre tribul acela crud de jefuitori care a înspăimântat, odată demult, Europa.....
Postat 23 August 2012, 18:31 de pistike
zau?
@wass adalbert: crezi ca daca Ardealul nu ar fi fost sub ocupatie, romanii chiar nu ar fi construit nimic? cat priveste mascarea Cetatii de ce nu te-ai opus atunci, cand a fost inconjurata de blocuri?
Postat 23 August 2012, 15:27 de TDS
3anon
prin renovarea cladirilor singurul lucru pe care ni l-am aminti ar fi ca noi la 1918 am luat tot ce-a fost odata frumos de-a gata......toata truda maghiarilor si a evreilor. ne-am aminti ca nu suntem in stare de nimic;ca singurul lucru de care am fost in stare a fost cand am demolat ,in vremea comunismului , din frumoasele edificii facute de altii si am mascat frumusete de cetate construind blocuri cu 10 etaje.aratati-mi o cladire,una singura care e simbol si apartine romanilor.n-o sa gasiti niciuna. astept replici intelectuale,nu ale taranilor de la oras,ca ei saracii sunt prea ingusti in gandire.
Postat 23 August 2012, 15:13 de wass albert
mda
ok, s-a facut corectura, "mintalul"a devenit "mentalul"
Postat 23 August 2012, 07:58 de TDS
cris nu e tampit e pupincurist
astfel de "cladiri monument", gata restabilite pe bani publici si "retrocedate" lor, sunt si in Oradea si in prin imprejurimi. Cadea, de ex. nu e departe.
Postat 23 August 2012, 01:56 de talk
Penibila abordare jurnalistică a lui Criş
Fără jenă pot afirma că nu ai înţeşes nimic sau, e posibilă şi o asemenea variantă, eşti "vopsit" cu multă "mânjeală" din partea UDMR-iştilor. Adică ... ca să nu zici că e vorba de acuzaţii "personale" ... Chiar în condiţiile în care nu au putut demonstra că au drept legal de a revendica imobile istorice, nişte fundaţii, asociaţii şi pesoane fizice chiar, au primit în proprietate nişte imobile. În acest context apar mai ales ordine bisericeşti din Ardeal, din care unele nici nu au avut propietăţi în aria teritorială a României de azi. Nu au plătit un leu măcar, ca impozite pe proprietăţile revendicate şi primite cu mare uşurinţă din parte regimurilor politice "trădătoare". Acum, mai au şi pretenţia de a şi le reabilita, moderniza sau chiar de a li se ridica valoarea istorică sau arhitecturală, pe banul nostru al tuturor. Adică, mai simplu pentru tine Criş ... am un imobil valoros deja în proprietate revendicată, dar mai şi pretind ca restul lumii să-mi suporte cheltuielile pentru zugrăvit, robinete aurii noi, acoperiş Bramac, etc, etc. Pun o întrebare totuşi ... tu Criş Adrian ... eşti tembel sau te prefaci, ca să ai "parte" indirect de un program al înşelăciunii UDMR-iste ???
Postat 22 August 2012, 19:40 de Carp III
abrudanul...
Bine că te-ai găsit tu abrudanule cu reabilitările din neuronu tău scurtcircuitat. Iarăşi faci propaganda mascată husarilor lui nevastă-ta. Ai probleme mari şi e cazul să te tratezi..... Tu oricum nu eşti în stare de nimic. Dar, dacă faci un pic mai multă garagaţie poate ajunge pe la urechile pontalăului şi te ia cumva la Bucureşti să te fac un ţuţăr mic pe la Zaharescu p-acolo..... Doamne ajută, să scăpăm de tine. Eşti varză ca-ntotdeauna şi la fel ca ţiganu ăla pesedist , ireparabil ineducabil, impardonabil.........
Postat 22 August 2012, 19:03 de pistike
la periferie e aer curat
absolut de acord,cum sa-ti intretina pe bani publici proprietatea?pai atunci unde ajungem?sa le punem burlane si aer conditionat?sau sa le reparam la unii masinile?ca ei dupa aia sa le vanda la enspemii de euro ,ca sunt ultracentrale,ce naiba e asta
Postat 22 August 2012, 16:17 de contribuabilul2
La munca nu la intins mana
Cine nu are bani sa-si renoveze cladirile proprietate personala sa nu locuiasca in centru. Sa le vanda si sa se mute la periferie sau la tara. Nu sunt de acord ca locuintele unor papagali cu nasul pe sus sa fie renovate din banii mei (ai nostri) in timp ce eu (noi) poate nu avem bani sa le renovam pe ale noastre. NU ESTE OBLIGATORIU SA LOCUIESTI IN CENTRU.
Postat 22 August 2012, 12:21 de Contribuabil
atentie
atentie, ce e aia "mintalul"colectiv? poate "mentalul"! daca scrie cseke asa, mai intelegeam!
Postat 22 August 2012, 11:56 de TDS
*
initiati un program de construire de \'drumuri expres\' si sa vedeti ce o sa li se mai ridice moralul romanilor
Postat 22 August 2012, 11:37 de 0m
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON