URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Ianuarie 2023, 11:29

Un orădean, membru într-o echipă care a făcut o descoperire importantă privind viețuirea unei specii de crocodili în România

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O echipă de paleontologi din Cluj-Napoca, Oradea și Sibiu au demonstrat, pentru prima oară, că pe teritoriul României au trăit crocodili din grupul gavialilor, iubitori de temperaturi calde și de pește.

Anunțul a fost făcut de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, care a colaborat cu Muzeul Țării Crișurilor Oradea și Muzeul Brukenthal din Sibiu, echipa de cercetători fiind formată din Vlad A. Codrea, Venczel Márton și Nicolae Trif.

Venczel Márton (foto stânga) este cercetător al Muzeului Țării Crișurilor din Oradea și, alături de colegii săi, a analizat dinți colectați în urmă cu peste un secol din rocile comunei Turnu Roșu, din Sibiu. Rezultatele, publicate într-o revistă de specialitate a Universității din Oradea, North Western Journal of Zoology, arată că în România de azi au trăit crocodili gaviali, care se pot vedea și azi în sudul și sud-estul Asiei.

„Materialul (n.r. analizat) constă în dinți izolați, iar specia n-a putut să fie identificată pe baza acestor resturi, doar grupul, cel al gavialilor. Reprezentanții actuali sunt gavialii din Asia de S-E, o specie care se hrănea cu pești”, a declarat Márton, marți, pentru BIHOREANUL. Crocodilii gaviali au boturile alungite și înguste, dotate cu o multitudine de dinți în șirurile dentare, specializate pentru hrana lor specifică, peștele.

Pe vremea când trăiau pe teritoriul de azi al României, adică acum 34-48 de milioane de ani, condițiile climatice erau complet diferite de cele de azi.

„Clima în perioada respectivă era mult mai caldă, erau condiții tropicale, și se presupune că au migrat către zona noastră. Pe vremea respectivă, Carpații erau în curs de formare și, în aceste condiții, au putut ajunge. După scăderea temperaturilor medii anuale, grupul dispare, n-a mai rezistat”, a mai spus Márton.

În acele timpuri, ape calde și puțin adânci ale Oceanului Tethys scăldau proaspăt ridicații munți care astăzi revin Făgărașului, arată și UBB.

Universitatea a mai transmis că fosilele de crocodili descoperite în sudul Transilvaniei au o importanță deosebită din două motive: pe de o parte dovedesc prezența unui grup nou de vertebrate fosile în România, iar pe de alta permit presupunerea unei migrații dinspre nord-vestul Africii spre ținuturile noastre.

„Cercetările amintite permit a se presupune că provin dintr-un strămoș apropiat de Maroccosuchus, crocodil cunoscut din zona vestică a Oceanului Tethys. Dispariția acestor crocodili din România în timpurile care au urmat depunerii rocilor de la Turnu Roșu a fost cauzată probabil de schimbările climatice petrecute la limita dintre Eocen și Oligocen, când putem discuta despre o mare criză climatică, care a determinat instalarea primelor calote glaciare în Antarctica. Este cât se poate de limpede că cercetarea fosilelor în România are încă multe aspecte, deocamdată neștiute, de dezvăluit”, a mai transmis UBB.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON