URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
10 Ianuarie 2023, 11:29

Un orădean, membru într-o echipă care a făcut o descoperire importantă privind viețuirea unei specii de crocodili în România

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O echipă de paleontologi din Cluj-Napoca, Oradea și Sibiu au demonstrat, pentru prima oară, că pe teritoriul României au trăit crocodili din grupul gavialilor, iubitori de temperaturi calde și de pește.

Anunțul a fost făcut de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, care a colaborat cu Muzeul Țării Crișurilor Oradea și Muzeul Brukenthal din Sibiu, echipa de cercetători fiind formată din Vlad A. Codrea, Venczel Márton și Nicolae Trif.

Venczel Márton (foto stânga) este cercetător al Muzeului Țării Crișurilor din Oradea și, alături de colegii săi, a analizat dinți colectați în urmă cu peste un secol din rocile comunei Turnu Roșu, din Sibiu. Rezultatele, publicate într-o revistă de specialitate a Universității din Oradea, North Western Journal of Zoology, arată că în România de azi au trăit crocodili gaviali, care se pot vedea și azi în sudul și sud-estul Asiei.

„Materialul (n.r. analizat) constă în dinți izolați, iar specia n-a putut să fie identificată pe baza acestor resturi, doar grupul, cel al gavialilor. Reprezentanții actuali sunt gavialii din Asia de S-E, o specie care se hrănea cu pești”, a declarat Márton, marți, pentru BIHOREANUL. Crocodilii gaviali au boturile alungite și înguste, dotate cu o multitudine de dinți în șirurile dentare, specializate pentru hrana lor specifică, peștele.

Pe vremea când trăiau pe teritoriul de azi al României, adică acum 34-48 de milioane de ani, condițiile climatice erau complet diferite de cele de azi.

„Clima în perioada respectivă era mult mai caldă, erau condiții tropicale, și se presupune că au migrat către zona noastră. Pe vremea respectivă, Carpații erau în curs de formare și, în aceste condiții, au putut ajunge. După scăderea temperaturilor medii anuale, grupul dispare, n-a mai rezistat”, a mai spus Márton.

În acele timpuri, ape calde și puțin adânci ale Oceanului Tethys scăldau proaspăt ridicații munți care astăzi revin Făgărașului, arată și UBB.

Universitatea a mai transmis că fosilele de crocodili descoperite în sudul Transilvaniei au o importanță deosebită din două motive: pe de o parte dovedesc prezența unui grup nou de vertebrate fosile în România, iar pe de alta permit presupunerea unei migrații dinspre nord-vestul Africii spre ținuturile noastre.

„Cercetările amintite permit a se presupune că provin dintr-un strămoș apropiat de Maroccosuchus, crocodil cunoscut din zona vestică a Oceanului Tethys. Dispariția acestor crocodili din România în timpurile care au urmat depunerii rocilor de la Turnu Roșu a fost cauzată probabil de schimbările climatice petrecute la limita dintre Eocen și Oligocen, când putem discuta despre o mare criză climatică, care a determinat instalarea primelor calote glaciare în Antarctica. Este cât se poate de limpede că cercetarea fosilelor în România are încă multe aspecte, deocamdată neștiute, de dezvăluit”, a mai transmis UBB.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON