URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Noiembrie 2022, 17:15

"Un moment istoric": NASA a lansat în spaţiu cea mai puternică rachetă construită vreodată, care se îndreaptă spre Lună (VIDEO)

'Un moment istoric': NASA a lansat în spaţiu cea mai puternică rachetă construită vreodată, care se îndreaptă spre Lună (VIDEO) (Sursa foto: captură video Facebook - NASA - National Aeronautics and Space Administration)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

NASA a lansat, miercuri, de pe Pământ, cea mai puternică rachetă construită vreodată de agenție, Space Launch System (SLS), cu capsula Orion, care se îndreaptă, în prezent, spre Lună.

Lansarea rachetei în valoare de 4,1 miliarde de dolari este primul pas spre reluarea misiunilor NASA pe Lună, la 50 de ani de la încheierea misiunilor Apollo.

Specialiştii agenţiei spaţiale au lucrat mai mult de 10 ani pentru a desăvârși această rachetă.

„În mai 2019, șeful de atunci al NASA anunța că misiunea de a readuce oameni pe Lună se va numi Artemis, zeița care, conform mitologiei, îi era soră geamănă zeului grec Apollo. Semnificația este una deosebită: Apollo a fost programul care ducea pentru prima oară oamenii pe Lună, acum peste 50 de ani. Artemis îi va readuce pe oameni pe Lună, ideea fiind ca de data aceasta oamenii să ajungă să construiască o bază lunară, după 2030”, notează Hotnews.ro.

La finalul procesului, SLS a devenit racheta cu cele mai puternice și rezistente motoare de până acum, arată sursa citată.

Coordonatoarea misiunii NASA Artemis, Charlie Blackwell-Thompson, a declarat, la scurt timp după lansarea rachetei, că este "un moment istoric" și le-a mulțumit tututor celor care s-au implicat în misiune.

"Este o zi unică, importantă, care marchează lansarea unei rachete ce n-a mai fost văzută până acum în spaţiu", a spus aceasta, potrivit Adevarul.ro

Misiunea Artemis 1 vizează călătoria rachetei şi a capsulei Orion în jurul Lunii timp de 25 de zile, fără astronauţi la bord.

În această primă misiune, racheta nu va ateriza pe Lună. Capsula Orion va atinge un punct maxim aflat la 64.000 km depărtare de astru, un record pentru o navă spaţială care poate transporta echipaj uman. 

Scopul misiunii este de a verifica dacă această nouă rachetă este capabilă să transporte astronauţi pe satelitul natural al Terrei în următorii ani.

De altfel, în capsula Orion se află şi câteva manechine dotate cu senzori, cu ajutorul cărora se vor studia posibilele efecte ale radiaţiilor cosmice asupra viitoarelor echipaje de la bordul navei.

Lansarea Artemis 1 a mai fost pregătită de câteva ori, însă fără succes. HotNews.ro notează că racheta SLS și capsula Orion au fost aduse pe rampa de lansare pe 17 august anul acesta, după ce, anterior, sistemul SLS mai fusese de două ori scos din hangar și dus la rampa de lansare: în aprilie și în iunie, pentru a fi făcute o serie de teste statice și s-au umplut și rezervoarele, dar de fiecare dată au apărut probleme.

Prima încercare de lansare a fost pe 29 august, dar numărătoarea inversă a fost oprită când s-a constatat că unul dintre motoare nu se răcise suficient. După investigații s-a descoperit că un senzor era defect, arată sursa citată. NASA a mai avut o încercare și pe 4 noiembrie, însă misiunea a fost amânată din cauza unui uragan.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Observație
Racheta spre Lună. NASA ia fața. Nu confundăm centrul comandă NASA de la Houston TX cu locul lansării, de obicei Florida US
Postat 19 Noiembrie 2022, 11:24 de Just-22
E ecologică racheta?
Barem norma euro 6 o indeplineste ? Asa cum.ni se cere nouă sa trecem pe electric ... Sau nu consumă așa mult kerosen la o.tură....
Postat 17 Noiembrie 2022, 07:09 de Jianu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON