URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Asemănările dintre Marghita şi Bucureşti sunt uluitoare. Amândouă sunt nişte localităţi cu mare potenţial, dar care sunt jefuite în fiecare ciclu electoral de cei care ar trebui să le conducă. Concubinajul între toate partidele care s-au perindat la putere a făcut să existe o şogoreală indestructibilă, ce a pus la punct un sistem impecabil de sifonare a banilor publici.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Putea fi un "eveniment". În fond, AUR e un partid de succes, intrat în Parlament cu 9% în 2020 dar ajuns la 19,1% în sondaje, şi promitea ceva rar: expunerea unei viziuni economice. N-a fost, însă, căci doar discursul de încheiere al lui George Simion l-a salvat de la rapida uitare din partea celor cam 120 de ascultători.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O recentă modificare a Codului Rutier repară una dintre problemele vechi ale legislaţiei rutiere. În esenţă, până la modificările aduse prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 11/2023, o persoană condamnată pentru o infracţiune rutieră (spre exemplu, pentru conducere fără permis) nu avea nicio interdicţie în a obţine imediat după condamnare permisul de conducere.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
O altă formă de tulburare anxioasă este tulburarea anxioasă generalizată, care se deosebeşte de panică (unde simptomele apar brusc) prin faptul că bolnavii prezintă o anxietate difuză şi persistentă, fără fobii, atacuri de panică sau tulburare obsesiv-compulsivă.
16 Noiembrie 2022, 17:15

"Un moment istoric": NASA a lansat în spaţiu cea mai puternică rachetă construită vreodată, care se îndreaptă spre Lună (VIDEO)

'Un moment istoric': NASA a lansat în spaţiu cea mai puternică rachetă construită vreodată, care se îndreaptă spre Lună (VIDEO) (Sursa foto: captură video Facebook - NASA - National Aeronautics and Space Administration)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

NASA a lansat, miercuri, de pe Pământ, cea mai puternică rachetă construită vreodată de agenție, Space Launch System (SLS), cu capsula Orion, care se îndreaptă, în prezent, spre Lună.

Lansarea rachetei în valoare de 4,1 miliarde de dolari este primul pas spre reluarea misiunilor NASA pe Lună, la 50 de ani de la încheierea misiunilor Apollo.

Specialiştii agenţiei spaţiale au lucrat mai mult de 10 ani pentru a desăvârși această rachetă.

„În mai 2019, șeful de atunci al NASA anunța că misiunea de a readuce oameni pe Lună se va numi Artemis, zeița care, conform mitologiei, îi era soră geamănă zeului grec Apollo. Semnificația este una deosebită: Apollo a fost programul care ducea pentru prima oară oamenii pe Lună, acum peste 50 de ani. Artemis îi va readuce pe oameni pe Lună, ideea fiind ca de data aceasta oamenii să ajungă să construiască o bază lunară, după 2030”, notează Hotnews.ro.

La finalul procesului, SLS a devenit racheta cu cele mai puternice și rezistente motoare de până acum, arată sursa citată.

Coordonatoarea misiunii NASA Artemis, Charlie Blackwell-Thompson, a declarat, la scurt timp după lansarea rachetei, că este "un moment istoric" și le-a mulțumit tututor celor care s-au implicat în misiune.

"Este o zi unică, importantă, care marchează lansarea unei rachete ce n-a mai fost văzută până acum în spaţiu", a spus aceasta, potrivit Adevarul.ro

Misiunea Artemis 1 vizează călătoria rachetei şi a capsulei Orion în jurul Lunii timp de 25 de zile, fără astronauţi la bord.

În această primă misiune, racheta nu va ateriza pe Lună. Capsula Orion va atinge un punct maxim aflat la 64.000 km depărtare de astru, un record pentru o navă spaţială care poate transporta echipaj uman. 

Scopul misiunii este de a verifica dacă această nouă rachetă este capabilă să transporte astronauţi pe satelitul natural al Terrei în următorii ani.

De altfel, în capsula Orion se află şi câteva manechine dotate cu senzori, cu ajutorul cărora se vor studia posibilele efecte ale radiaţiilor cosmice asupra viitoarelor echipaje de la bordul navei.

Lansarea Artemis 1 a mai fost pregătită de câteva ori, însă fără succes. HotNews.ro notează că racheta SLS și capsula Orion au fost aduse pe rampa de lansare pe 17 august anul acesta, după ce, anterior, sistemul SLS mai fusese de două ori scos din hangar și dus la rampa de lansare: în aprilie și în iunie, pentru a fi făcute o serie de teste statice și s-au umplut și rezervoarele, dar de fiecare dată au apărut probleme.

Prima încercare de lansare a fost pe 29 august, dar numărătoarea inversă a fost oprită când s-a constatat că unul dintre motoare nu se răcise suficient. După investigații s-a descoperit că un senzor era defect, arată sursa citată. NASA a mai avut o încercare și pe 4 noiembrie, însă misiunea a fost amânată din cauza unui uragan.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Observație
Racheta spre Lună. NASA ia fața. Nu confundăm centrul comandă NASA de la Houston TX cu locul lansării, de obicei Florida US
Postat 19 Noiembrie 2022, 11:24 de Just-22
E ecologică racheta?
Barem norma euro 6 o indeplineste ? Asa cum.ni se cere nouă sa trecem pe electric ... Sau nu consumă așa mult kerosen la o.tură....
Postat 17 Noiembrie 2022, 07:09 de Jianu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6271 RON
  • 1 EUR = 4.92 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON