URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
16 Noiembrie 2022, 17:15

"Un moment istoric": NASA a lansat în spaţiu cea mai puternică rachetă construită vreodată, care se îndreaptă spre Lună (VIDEO)

'Un moment istoric': NASA a lansat în spaţiu cea mai puternică rachetă construită vreodată, care se îndreaptă spre Lună (VIDEO) (Sursa foto: captură video Facebook - NASA - National Aeronautics and Space Administration)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

NASA a lansat, miercuri, de pe Pământ, cea mai puternică rachetă construită vreodată de agenție, Space Launch System (SLS), cu capsula Orion, care se îndreaptă, în prezent, spre Lună.

Lansarea rachetei în valoare de 4,1 miliarde de dolari este primul pas spre reluarea misiunilor NASA pe Lună, la 50 de ani de la încheierea misiunilor Apollo.

Specialiştii agenţiei spaţiale au lucrat mai mult de 10 ani pentru a desăvârși această rachetă.

„În mai 2019, șeful de atunci al NASA anunța că misiunea de a readuce oameni pe Lună se va numi Artemis, zeița care, conform mitologiei, îi era soră geamănă zeului grec Apollo. Semnificația este una deosebită: Apollo a fost programul care ducea pentru prima oară oamenii pe Lună, acum peste 50 de ani. Artemis îi va readuce pe oameni pe Lună, ideea fiind ca de data aceasta oamenii să ajungă să construiască o bază lunară, după 2030”, notează Hotnews.ro.

La finalul procesului, SLS a devenit racheta cu cele mai puternice și rezistente motoare de până acum, arată sursa citată.

Coordonatoarea misiunii NASA Artemis, Charlie Blackwell-Thompson, a declarat, la scurt timp după lansarea rachetei, că este "un moment istoric" și le-a mulțumit tututor celor care s-au implicat în misiune.

"Este o zi unică, importantă, care marchează lansarea unei rachete ce n-a mai fost văzută până acum în spaţiu", a spus aceasta, potrivit Adevarul.ro

Misiunea Artemis 1 vizează călătoria rachetei şi a capsulei Orion în jurul Lunii timp de 25 de zile, fără astronauţi la bord.

În această primă misiune, racheta nu va ateriza pe Lună. Capsula Orion va atinge un punct maxim aflat la 64.000 km depărtare de astru, un record pentru o navă spaţială care poate transporta echipaj uman. 

Scopul misiunii este de a verifica dacă această nouă rachetă este capabilă să transporte astronauţi pe satelitul natural al Terrei în următorii ani.

De altfel, în capsula Orion se află şi câteva manechine dotate cu senzori, cu ajutorul cărora se vor studia posibilele efecte ale radiaţiilor cosmice asupra viitoarelor echipaje de la bordul navei.

Lansarea Artemis 1 a mai fost pregătită de câteva ori, însă fără succes. HotNews.ro notează că racheta SLS și capsula Orion au fost aduse pe rampa de lansare pe 17 august anul acesta, după ce, anterior, sistemul SLS mai fusese de două ori scos din hangar și dus la rampa de lansare: în aprilie și în iunie, pentru a fi făcute o serie de teste statice și s-au umplut și rezervoarele, dar de fiecare dată au apărut probleme.

Prima încercare de lansare a fost pe 29 august, dar numărătoarea inversă a fost oprită când s-a constatat că unul dintre motoare nu se răcise suficient. După investigații s-a descoperit că un senzor era defect, arată sursa citată. NASA a mai avut o încercare și pe 4 noiembrie, însă misiunea a fost amânată din cauza unui uragan.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Observație
Racheta spre Lună. NASA ia fața. Nu confundăm centrul comandă NASA de la Houston TX cu locul lansării, de obicei Florida US
Postat 19 Noiembrie 2022, 11:24 de Just-22
E ecologică racheta?
Barem norma euro 6 o indeplineste ? Asa cum.ni se cere nouă sa trecem pe electric ... Sau nu consumă așa mult kerosen la o.tură....
Postat 17 Noiembrie 2022, 07:09 de Jianu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON