În dreptul Bisericii Sfântul Duh din centrul Oradiei (vizavi de fostul Spital ORL), miercuri seară a avut loc a zecea ediţie a acţiunii "Un milion de stele", iniţiată de organizaţia Caritas, cu participarea episcopului romano-catolic László Böcskei şi a vicarului general greco-catolic Mihai Vătămănelu.
Acţiunea a fost organizată de Ziua Internaţională pentru Eradicarea Sărăciei şi a început cu aprinderea simbolică a lumânărilor, urmată de cuvântul episcopului şi de cel al vicarului general, continuând cu un moment artistic susţinut de Ovidiu Lazăr şi Erika Bustye şi cu invitarea participanţilor să servească ceai şi ciocolată caldă, iar la final să ia cu ei acasă lumânările aprinse, în semn de solidaritate cu cei săraci, bolnavi şi marginalizaţi.
"Fiecare gest de solidaritate contează. Fiecare zâmbet sau mână întinsă spre cei care au nevoie de zâmbetul nostru, de empatia noastră de ajutorul nostru, contează. Suntem aici pentru a ne sensibiliza pe noi înşine faţă de nevoile lumii în care trăim", a spus episcopul romano-catolic, PS László Böcskei
La rândul său, vicarul general greco-catolic, Mihai Vătămănelu, a atenţionat: "Ştim ce înseamnă sărăcia, pentru că am trăit perioade de sărăcie. Ne gândim în schimb la ţările cu adevărat sărace care duc lipsa de apă, duc lipsă de pâine şi de cele mai elementare lucruri pentru a supravieţui. De aceea e bine întotdeauna să-i purtăm în gând pe toţi cei care suferă din lumea întreagă dar mai ales să fim atenţi la cel de lângă noi pentru că încă sunt persoane care suferă. Ceea ce facem noi pentru ei, gesturile noastre de atenţie, de iubire şi de slujire sunt foarte importante, oricât de mici ar fi şi Dumnezeu le priveşte, de sus, cu bucurie".
Potrivit preşedintelui Caritas Eparhial, Olimpiu Todorean, scopul evenimentului a fost acela "de a oferi semne vizibile pentru o societate solidară şi o lume dreaptă, de luptă împotriva sărăciei şi a excluziunii sociale", prin aprinderea lumânărilor oamenii fiind chemaţi la solidaritate cu cei săraci, bolnavi sau marginalizaţi.
Totodată, a transmis preşedintele Caritas Eparhial, se doreşte încurajarea cetăţenilor pentru a se implica în crearea unei schimbări reale prin voluntariat, prin donaţii de haine şi alimente, prin donaţii în bani, precum şi prin alegerea unor produse şi servicii oferite de structurile de economie socială, cum ar fi, de pildă, CEO Construct, CEO Store şi Ardor D-Lux.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.