URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 06 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Februarie 2016, 18:55

Un lider ALDE acuză Primăria Oradea că "naţionalizează" terenuri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Traian Bogdan, consilier judeţean din partea ALDE Bihor şi fost director juridic în Instituţia Prefectului, a susţinut, miercuri, că Primăria Oradea, prin Direcţia de Patrimoniu Imobiliar (fosta AIO), "naţionalizează" terenuri care nu-i aparţin pentru a le vinde ulterior proprietarilor de drept.  

Traian Bogdan se referă la o parte din terenurile aferente locuinţelor achiziţionate înainte de 1989, care – conform legislaţiei de la acea vreme – au fost scoase din circuitul civil fiind trecute în proprietatea statului. Potrivit legii fondului funciar din 1991, însă, terenurile respective pot trece, gratuit, la cererea proprietarilor locuinţei, în proprietatea acestora.

"În ultimii ani în Oradea, se produce o "naţionalizare" a acestor proprietăţi din proprietatea statului român în cea a municipiului. Prin hotărâri de Consiliu Local, aceste terenuri se trec în proprietatea oraşului, după care cetăţenii sunt invitaţi să cumpere terenurile de la oraş", a susţinut Traian Bogdan, adăugând - fără precizări concrete - că ar exista şi o sentinţă definitivă dată de Curtea de Apel Oradea prin care o astfel de hotărâre este anulată.

Contractaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii Direcţiei de Patrimoniu Imobiliar şi cei ai Direcţiei Juridice a Primăriei Oradea au susţinut că nu există astfel de încălcări ale legii. Potrivit juriştilor municipalităţii, terenurile despre care a vorbit liderul ALDE Bihor erau trecute şi înainte de 1989 pe o foaie din Cartea Funciară, doar că erau date "cu drept de folosinţă" proprietarilor de locuinţe şi nu în proprietate. Pe baza acestui act doveditor, Primăria înaintează Prefecturii cererile de trecere gratuită în proprietate a acestor terenuri, evident, în suprafaţa trecută în CF.

Există, însă, şi cazuri în care proprietarii caselor vor să primească o suprafaţă mai mare decât cea din acte, pe care au împrejmuit-o fără drept. În astfel de situaţii, municipalitatea oferă posibilitatea ca spaţiul excedentar celui care i se cuvine proprietarului (aflat în domeniul privat al municipiului Oradea) să fie cumpărat de către acesta. "Avem o procedură clară care se respectă în astfel de cazuri", a precizat unul dintre specialiştii din Primărie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Prostie vs. Intenţie
Există două hotărâri defenitive şi irevocabile în care s-a stabilit pentru municipiul Oradea existenţa unui prejudiciu de peste 12.000.000 Euro, constând în terenuri date "pe sprânceană" de la primărie către diverse persoane "legate" de puterea locală, în perioada 2000-2012 !!! Primăria municipiului Oradea trebuia să recupereze, în baza acelor sentinţe, aproape 300.000 mp de teren aflat în intravilan, în cele mai bune zone şi amplasamente ale oraşului !!! Edilul şef, al zilelor noastre, refuză să facă demersurile de recuperare a suprafeţelor pe care s-au construit şi se construiesc în continuare tot felul de vile cu sau fără piscine ... ceea ce este caz penal !!! DNA, SRI, 2+1/4, Prefectura şi alte instituţii responsabile, stau cu ochii pe PMO, aşteptând momentul "exploziei" acestui caz în care "a plătit", până acum, un singur personaj ... col. Marin Sterian, topograf militar angajat de primărie în intervalul 1995-2002 şi care, între timp, a decedat la cererea divină a "beneficiarilor" văduviţi de această "inginerie imobiliară", de mari proporţii chiar şi pentru marea noastră urbe !!!
Postat 18 Februarie 2016, 11:04 de WinDos
he, he, he...
Ce bine ca a crapat la timp ,,colonelul" Marin Sterian! ?mobile=no
Postat 17 Februarie 2016, 19:17 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON