URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Noiembrie 2023, 18:01

„Un gust inconfundabil!”. Povestea orădenilor care asigură afine și mure congelate, de înaltă calitate, pentru filiera Auchan

„Un gust inconfundabil!”. Povestea orădenilor care asigură afine și mure congelate, de înaltă calitate, pentru filiera Auchan DE O VIAȚĂ. Afinele și murele pregătite de orădenii de la Romtransilvan Logistic pot fi găsite pe rafturile magazinelor Auchan. „Mi se pare că de-o viață colaborăm cu Auchan. Ca în căsnicie, când faci „clic” cu partenerul, anii trec de plăcere”, spune Bogdan Chiș (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O familie din Oradea congelează și livrează fructe de pădure pentru filierele Auchan, acestea fiind proiecte pe termen lung prin care Auchan România obține produse cu trasabilitate controlată, de la sămânță până la raft. Savuroasele afine și mure provin de la ferme din mai toată țara, inclusiv din Bihor, de unde sunt culese cu grijă, iar apoi sunt congelate după procedee moderne, menite să le păstreze aromele, la Romtransilvan Logistic. De aici, pleacă spre rafturile hipermarketurilor. 

Frate și soră, Bogdan Chiș și Bianca Tocuț, el director de producție, iar ea director comercial în companie, rămân fideli ideii lansate de tatăl lor, aceea de a duce gusturile autentice românești pe rafturile marilor magazine. Un deziderat de apreciat... 

Când a fost înființată afacerea dumneavoastră și cum a pornit?

Bianca Tocuț: A fost înființată în 1994, cu capital parțial român, parțial italian, iar începând din anul 2012, ea a fost transferată pe capital 100% românesc, fiindcă întreaga noastră familie s-a dedicat exclusiv acestui tip de afacere. A pornit dintr-o ambiție de a duce și pe piața din România gustul atât de apreciat în străinătate al fructelor de pădure și al ciupercilor autohtone. Acesta a fost „drive-ul” nostru: dacă un produs 100% românesc este atât de apreciat în străinătate, cum am putea face să ajungă și pe piața din România?

Ce prespune munca în acest domeniu?

Bianca Tocuț: O dedicare totală a tuturor celor implicați. Fiecare membru din echipă aduce un plus de valoare produsului final, pentru că cea mai mare parte din procesare se face manual. Asta, nu pentru că nu ar exista echipamente tehnice care să susțină o automatizare, însă acolo unde te implici personal va ieși un produs mai valoros. 

Cum se desfășoară propriu-zis producția? Câți angajați aveți? Cum arată o zi obișnuită de muncă?

Bogdan Chiș: În perioada sezonului, fermierii aduc fructele de pădure - afinele și murele - la centrul de colectare din Oradea, după care acestea intră într-un atent proces de sortare și procesare, iar în funcție de comenzi ele sunt ambalate. Suntem ca niște furnici: vara congelăm, congelăm, congelăm și depozităm. Iar apoi, din toamnă, începem să ambalăm și să livrăm. Suntem 26 de colegi permanenți, iar în funcție de fluctuațiile sezoniere acest număr poate să crească. În afara sezonului, evaluăm fermierii, facem vizite, vrem să vedem lucrurile pe care le-am îmbunătățit de la ultimul sezon... 

Care este cea mai grea parte din munca pe care o desfășurați și ce vă oferă cea mai mare satisfacție?

Bogdan Chiș: Cea mai grea parte din muncă este însăși activitatea pe care nu mulți aleg să o facă. Există mulți factori externi care îi descurajează și formează presiune continuă: furtunile, recoltele compromise, livrările săptămânale către clienți, cărora trebuie să le asiguri un stoc semnificativ etc. Același context oferă însă și satisfacția că, în ciuda tuturor obstacolelor, produsele ajung la consumatori în condiții optime. 

Cu ce sunt diferite produsele pe care le oferiți?

Bianca Tocuț: Produsele noastre sunt diferite pentru că punem mult accent pe calitate. Toate plantațiile sunt certificate GLOBAL G.A.P. Chain of Custody - un certificat internațional ce oferă o garanție suplimentară consumatorului că plantațiile nu sunt stropite cu pesticide care nu sunt aprobate, există controale foarte minuțioase, se fac analize de laborator periodice, care să dovedească încadrarea în parametri foarte stricți. De asemenea, hala noastră de producție este certificată IFS Food. Acesta este un standard internațional pe care-l avem implementat încă din 2016. Înseși produsele sunt diferite, pentru că pe masa consumatorului ajunge, cu efort minim, un produs natural destul de greu de găsit.

Care sunt principalele caracteristici ce descriu cel mai bine produsele dvs.?

Bianca Tocuț: Gustul inconfundabil, tocmai fiindcă plantațiile sunt îngrijite într-un mod adecvat și nu sunt supraexploatate. De asemenea, disponibilitatea crescută, adică 12 luni pe an. O altă caracteristică ar fi că au o calitate care este certificată internațional, IFS Food, ce atestă un grad ridicat de siguranță alimentară pe tot lanțul, din plantație până la livrarea către client. O altă caracteristică ar fi garanția prospețimii. Prin capacitatea ridicată de procesare a centrului nostru de colectare, putem să garantăm că produsul ajunge să fie congelat în cel mai scurt timp posibil de la colectare. 

Ce ne puteți spune despre aria de cultivare a fructelor care ajung la dvs.?

Bogdan Chiș: Suprafețele cultivate sunt ale fermierilor, ale colaboratorilor noștri. Ele sunt așezate strategic, astfel încât să avem primii produsul proaspăt și să încheiem sezonul ultimii. Fermele sunt așezate de la zone joase, de la Dunăre, până la zone înalte, sub munte, în zona Făgăraș. 

În acest fel, timpul de recoltare este cât mai întins pe parcursul anului?

Bogdan Chiș: Recoltarea începe în primele zile ale lunii iunie și se termină pe la mijlocul lunii octombrie. În zona de câmpie, fructele se coc în luna iunie, iar la munte mai târziu. Pentru congelare, este important ca produsul să se coacă pe plantă. Când are tot ce-i trebuie - dulceața, culoarea, gustul, aroma, el este cules, adus la noi în firmă și congelat. 

 

 

Colaborați cu fermieri cu tradiție?

Bogdan Chiș:  Sunt fermieri care, ori cu banii lor, ori din fonduri europene, și-au făcut plantațiile și le-au certificat GLOBALG.A.P. Dintr-o plantație se culeg circa 2-3 tone pe zi.
Bianca Tocuț: Ei sunt implicați direct. Împreună cu familiile lor intră pe plantație și monitorizează tot. Interesul de a avea un produs super-calitativ începe de la cel care culege boaba de afină de pe plantă până la noi, care livrăm fructele în ambalaj. 

Fermierii sunt și din Bihor?

Bogdan Chiș: Da, de peste tot unde solul este propice pentru creșterea afinelor și murelor. 

Există vreo rețetă secretă pe care o folosiți în pregătirea produselor?

Bogdan Chiș: „Secretul” pe care-l punem la dispoziția oricui vrea să colaboreze cu noi se traduce prin implicare constantă, susținere și transparență între parteneri. Așa am fost crescuți, așa dăm mai departe... 

 

 

Pe lângă certificările deja menționate, care atestă calitatea produselor, ce alte atuuri au acestea?

Bianca Tocuț: Pe lângă GLOBAL G.A.P. Chain of Custody și IFS Food, avem și Certificatul de Produs Ecologic, care este restrictiv. Se verifică inclusiv lădițele folosite înainte de ambalare. 

Care este feedback-ul pe care-l primiți de obicei din partea clienților? 

Bogdan Chiș: Am primit recent un telefon din partea unei doamne pensionare. Mi-a spus: „Vă mulțumesc că ambalați un astfel de produs, că mi-ați adus aminte de copilăria mea de la Rucăr-Bran, când mergeam în pădure și culegeam fructe. Gustul de atunci l-am regăsit în pungile dumneavoastră”. Sigur nu voi uita acea conversație... 

Ce produse congelate în Oradea găsim în magazinele Auchan?

Bogdan Chiș: Afine, convenționale și bio, și mure, toate congelate. 

De când colaborați cu Auchan România?

Bianca Tocuț: Încă din 2012, de când am început să furnizăm produse pe piața locală. Auchan a avut mereu o politică orientată înspre sprijinirea producătorilor locali și regionali. Alături de ei, am găsit mereu variante optime de colaborare. Auchan ne provoacă și ne susține în același timp. Ne oferă un challenge, să oferim produse congelate pe tot parcursul anului, dar ne oferă și satisfacția că suntem la raft.
Bogdan Chiș: Mi se pare că de-o viață colaborăm. Ca în căsnicie, când faci „clic” cu partenerul, anii trec de plăcere...

Acest articol face parte dintr-un demers editorial prin care Auchan România prezintă publicului larg poveștile din spatele filierelor Auchan. În ultimii ani, Auchan a construit alături de producătorii și fermierii români parteneriate durabile și de încredere, dezvoltând alături de aceștia peste 40 de filiere Auchan, proiecte pe termen lung, prin care retailerul obține produse cu trasabilitate controlată, de la sămânță până la raft.

Auchan are filiere românești în categorii de produse precum legume, fructe, pește, ouă, carne etc. care sunt disponibile în toată rețeaua de magazine. Aceste filiere sunt dezvoltate alături de fermieri și agricultori care cultivă fructe și legume sau care cresc animale, cu respect față de mediu, oameni și animale, în conformitate cu etica companiei. Toate aceste produse sunt special marcate pe ambalaj cu eticheta Filiera Auchan.

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON