URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iunie 2013, 13:54

Un "dinozaur": conf. dr. Ritli

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Criticarea acţiunilor unei persoane publice sau instituţii ce nu-şi îndeplineşte menirea mi s-a părut mereu firească, în fişa postului. La fel sunt însă convins şi că jurnalistul nu îşi face decât datoria atunci când constată că activitatea unei persoane ori instituţii e lăudabilă. Deşi se întâmplă rar (cotidianul, din păcate, nu e prea generos), zilele trecute mi-am scos pălăria într-o asemenea situaţie.

Despre ce e vorba? Ajuns la vârsta pensionării, pediatrul Ritli Ladislau, conferenţiar la Medicină, a fost "pus în discuţia colectivului", îndrituit să decidă dacă îl mai păstrează titular la catedră. Spre cinstea lor, confraţii săi au votat pozitiv (ca detaliu, în unanimitate). Pe de altă parte, fiindcă în ultimii ani, cât a fost ministru al Sănătăţii şi director medical al Spitalului Municipal, Ritli a avut punctaje mici la evaluările universitare şi n-a condus proiecte de cercetare, Departamentul pentru Asigurarea Calităţii din Universitate nu şi-a dat avizul în acelaşi sens.

În cele din urmă, la solicitarea rectorului Constantin Bungău, Senatul universitar a hotărât o derogare, pentru rămânerea la catedră a conferenţiarului şi în următorul an şcolar.
Raţiunea a depăşit birocraţia (credeţi că Ritli nu-şi putea aranja punctaje dacă voia?), colegialitatea a pus stavilă invidiei (felicitări celor de la facultate şi conducerii Universităţii!), iar bunul-simţ a biruit prostia.

Menţinerea lui Ritli în activitate nu doar la Municipal, ci şi la FMF, e un câştig categoric pentru cele două instituţii, dar şi pentru oraş. E inutil să amintesc că faima unor universităţi mari din lume o fac uneori profesori octogenari şi că, aşa cum tinereţea în sine nu e o virtute (câţi expiraţi din născare fac degeaba umbră pământului!), nici vârsta din buletin nu e un obstacol dacă omul este în putere, iar munca sa de valoare. A nu fi profitat, aşadar, de experienţa unui dublu profesionist - clinician şi pedagog - precum e Ritli ar fi fost nu o simplă eroare, ci o autovătămare.

Nu zic că Ritli e un geniu, un supraom. Ferească Dumnezeu! Dar e exact ce trebuie. Un "dinozaur" dintr-o vreme şi dintr-o lume în care seriozitatea producea competenţă, iar hărnicia se însoţea cu modestia. Un medic excelent (o atestă alţi specialişti, nu eu, dar şi părinţii copiilor pe care i-a vindecat ori chiar salvat, indiferent de stare socială ori de etnie), care nu şi-a pătat obrazul (deşi la numirea ca ministru destui i-ar fi atârnat o tinichea de biografie), un caracter (nimeni nu l-a văzut gudurându-se pe lângă puternicii zilei, nimeni nu a auzit că ar fi zbir cu subalternii, nimeni nu l-a suspectat că s-ar fi împăunat cu merite fabricate), un pedagog care încă poate să dea lecţii şi să facă emuli.

Într-o societate saturată de impostură şi de superficialitate, un model.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
24 Comentarii
Dinozaurul
NULITATE, ACESTA ESTE DINOZAURUL! Singura sa calitate este aceea de UDMR-ist, de care se foloseste din plin, ca de-altfel si ceilalti de teapa lui.
Postat 10 Iunie 2013, 16:13 de Victoria P
Bravo!
Felicitari pt articol dle Adi Cris!Cu toate pacatele ,pe care cu totii le avem, Dr Rittli este o incontestabila valoare profesionala si toate punctajele lor de la facultatea asta de doi bani din Oradea nu inseamna nimic pe linga profesionistul de exceptie Rittli.Sunt pline spitalele oradene de atestati cu competente diverse si punctaje la maxim, care in practica sunt niste nulitati.
Postat 10 Iunie 2013, 09:39 de Adi
ATENTIE
In timp ce noi, universitarii de rand, vom efectua, din nou, supranorme, cei pe care i-am ales, cu buna credinta, vor avea salarii de 4000 sau 5000 de euro lunar. Alesii nostri se poarta ca niste stapani, nu ca niste angajati in sistemul de stat!!!!! Am dori sa-si afiseze salariile!!!! Suntem bugetarui! NU???? Sorine! Incepem cu tine?
Postat 09 Iunie 2013, 16:49 de universitar
pt ovidiu
Si iata cum se leaga toate.
Postat 06 Iunie 2013, 17:11 de functii si bani
Pallag csaba
Pardon Pallag Csaba il cheama pe ginere, sotul lui Pallag Annamaria- prodecanita.
Postat 06 Iunie 2013, 13:41 de ovidiu
bIHOREANULUI
Felicitari Bihoreanul si in special lui Adi Cris! Ma bucur ca ai scris un astfel de articol pt ca Ritli chiar e un om care merita sa fie laudat! Nu mai aruncati cu pietre in oamenii de valoare! Si Ritli e om si are greseli dar nu ati putea macar un minut din viata voastra, voi cei care dati intruna cu noroi pe blogguri, sa va opriti si sa apreciati ce este de apreciat fara a va gandi doar la mizeria din sufletele voastre si care se revarsa permanent asupra semenilor? Felicitari Adi si Dumnezeu sa va dea sanatate si putere de munca, Domnule Doctor Ritli!
Postat 06 Iunie 2013, 10:09 de EU
inca un scaun si inca unul...
si uite asa, nu poate spune nenea in cauza ca nu a stat pe toate scaunele (bine, cum s-a dat jos de pe ele, asta e partea a doua). vorba unui forumist: tre\' sa tina bine de ele, pana-i cresc nepotii.
Postat 06 Iunie 2013, 09:14 de GMT
ginerele Pallagi
dar cu ginerele Pallagi si contractele cu spitalul ce se mai aude?Contractele trebuie sa mearga ca omul a inceput o vila pe deal si drumul de acces pentru care a donat teren primariei trebuie facut, nu-i asa?Vedeti cite probleme are Ritli de rezolvat, pai sa-ti mai arda de stiinta?
Postat 06 Iunie 2013, 08:49 de ovidiu
interesant
interesanta chestia asta cu competentele LARGITE , era ca si-n bancul ala, e cinstita dar largita:dn ritli era intr-o vreme asa:profesor universitar, sef de sectie, medic primar si director de directie sanitara, super abonare la ban public, ziua pentru asta are 69 de ore, fiusau, era jurist la directia sanitara, conferentiar universitar, si director de spital de recuperare, si la asta ziua are 100 de ore, imi plac personajele astea abonate destrabalat la bani si functii publice...ce ziceti care nu vrea sa mai aiba vreo 3 ore in plus de mers la partid, udmr, sau ce-o fi sa ajunga cu 3 salarii mari odata
Postat 06 Iunie 2013, 06:17 de gica
@leprele udemeriste
nu-l angajeaza pe krisz habrudanea, ca si putrator de cuvant ? ;) ori au facut-o deja ?
Postat 06 Iunie 2013, 05:44 de $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
pt TDS
ritli, a fost dat afara pt ca a fost responsabil de proasta gestionare a evenimentelor in cazul tragediei mortii celor 20 de nou-nascuti. deci, INCOMPETENTA CRASA ! eu asa vad ca scrie si asta se stie de catre multa lume. angajarea ca pensionar la Univ. este un "premiu" (inca unul), pt incompetenti gen ritli ?
Postat 06 Iunie 2013, 02:59 de dany
nu e tot un premiu?
@com: Corecta observatia! oricum eu am inteles ca s-a decis pastrarea lui nu pentru calitatile de om de stiinta ci....pentru ca atunci cand a fost Ministrul Sanatatii a ajutat UO! Adica, cu alte cuvinte i s-a acordat un fel de PREMIU! Desigur, daca intentionezi sa premiezi niste sportivi sa lupte cu toate fortele pentru a obtine victoria(ATENTIE: NU PENTRU NON COMBAT! si nici spaguirea arbitrului) este spaga(dare de mita)! In cazul rittli, NU!
Postat 06 Iunie 2013, 00:13 de TDS
vreti detalii despre spagile luate ?
are merite emberu dar probabil nu stiti despre spagile luate . Detalii de acum inainte .Vacante cu tineret , 8-10.000 de euro per concediu etc
Postat 05 Iunie 2013, 23:59 de totusi
da, ca are si nepoti de aranjat
Dupa ce si-a aranjat toata familia in posturi grase bugetare mai are si nepoti de aranjat, tot la UNIVERSITATE si SPITAL hahaha
Postat 05 Iunie 2013, 23:27 de ovidiu
mda
dupa ce ca a fost dat afara de la D.S.P. Bihor, pe baza de incompetenta, nici ca ministru nu a fost bun (bineinteles, numit fiind si acolo poltitic), acum e plimbat iar intr-o alta functie. E si acesta la fel ca si o alta udemerista Zita K, de care cu greu s-a putut debarasa Bolojan, pensionand-o.
Postat 05 Iunie 2013, 21:53 de library
MULTUMIM
Va multumesc in numele colegilor medici si cadre didactice de la Facultatea de Medicina. Dr Ritli este un model pentru multi dintre noi si este un castig extraordinar sa-l mai avem inca un an alaturi de noi. Avem nevoie de experienta si profesionalismul lui. Felicitari si D-lui Rector pentru corectitudine si bunavointa.
Postat 05 Iunie 2013, 21:21 de MEDIC
Oameni adevarati
Felicitari ,d-le profesor rector Costica Bungau, om de caracter si de omenie , ,,construit ,,din aluat asemanator d-lui Dr. Ritli Ladislau, un meserias desavarsit, un OM adevarat. Semanati ca doua picaturi de apa , ambii facand exceptie intr-o societata nedreapta . Avand privilegiul de a va cunoaste personal pe amandoi indraznesc sa va felicit pe amandoi pentru omenia, profesionalismul, modestia si civismul de care ati dat dovada in intreaga activitate. Cu deosebit respect, cu stima si cu admiratie va doresc un sincer <<La multi ani >>, , sanatate si sa nu cedati nimic din ce va caracterizeaza pe DVS. si familiile dvs.
Postat 05 Iunie 2013, 19:07 de Botau
incompetenti, pe deasupra si fomisti cat incape
Pe unii, nu-i mai satura Dumnezeu niciodata. Nici de pe dric n-ar lasa ciolanul.
Postat 05 Iunie 2013, 17:58 de portal
un pupincurist hudemerist: krisz
\'Marea somitate\"- /ritli ladislau, a fost implicat în scandalul morţii a 20 de bebeluşi la maternitatea din Oradea, de la începutul anului 2002. Ca urmare a tragediei din 2002, ritli ladislau a fost demis de la şefia Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, fiind responsabil pentru proastă gestionare a evenimentelor/
Postat 05 Iunie 2013, 17:32 de com
tot respectul dl.dr.
Bine macar ca mai pastram oameni de valoare, care pot forma noi specialisti, in functii cheie.Avem nevoie de oameni asemenea dr. Ritli.Felicitari dl.dr.!!!!Sa traiti si sa puteti lucra cat mai mult pentru bolnavi si pentru orasul nostru!!!!!!!!
Postat 05 Iunie 2013, 17:13 de cetatean
tractorul societatii
Articol la comanda?
Postat 05 Iunie 2013, 16:44 de aoleo
Pupincurism udemerist
Cris e acelasi lamentabil pupincurist udemerist!
Postat 05 Iunie 2013, 15:55 de Flavia
Kriss a cerut voie de la naşul din suflet Kiss să-l "pensioneze" pe Ritli !?!
...
Postat 05 Iunie 2013, 15:23 de Carp III
Felicitari!
Big like, pentru articol!
Postat 05 Iunie 2013, 15:01 de Flavia
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON