URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Decembrie 2018, 14:01

Un an bun: În anul 2018, RER Vest a îmbunătăţit sistemul de colectare selectivă, dar şi propriile dotări

Un an bun: În anul 2018, RER Vest a îmbunătăţit sistemul de colectare selectivă, dar şi propriile dotări ECO-RER. În parcul auto al RER Vest se găsesc acum trei maşini electrice: două Renault Twizy (foto) şi un Renault Kangoo
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru salubrizarea orădeană, anul 2018 a fost un an al "upgrade-urilor". Pe lângă că şi-a înnoit parcul auto, operatorul de salubritate RER Vest a dat startul, alături de Primărie, unui program pilot de colectare selectivă în trei fracţii, care, cel mai probabil, va continua şi anul viitor. În plus, tot în parteneriat cu municipalitatea, RER Vest a început amenajarea unui nou centru de colectare separată a deşeurilor.

Curăţenie... electrică

În anul care în curând se încheie, RER Vest a făcut câteva schimbări importante în propriul parc auto, cu efecte benefice pentru toţi orădenii. Ponderea utilajelor Euro 6 folosite pe străzile oraşului este mai mare, astfel că auto-gunoierele poluează mai puţin aerul municipiului. În plus, după ce a achiziţionat două maşini electrice Renault Twizy, folosite la salubritatea stradală în zona centrală, firma s-a dotat şi cu un Renault Kangoo, tot electric, utilizat la întreţinerea spaţiilor verzi pe care le are în grijă.

De asemenea, RER Vest şi-a îmbunătăţit dotările pentru intervenţiile de deszăpezire. În loc de 29 de utilaje, cât i-a pretins Primăria, a "umplut" parcul auto cu 40 de autospeciale menite să cureţe poleiul şi zăpada de pe străzile urbei.

Pentru Oradea curată!

Cât priveşte salubrizarea menajeră, cea mai importantă schimbare din acest an a fost implementarea programului de colectare selectivă în trei fracţii. Din luna iunie începând, aproape 12.000 de orădeni adună separat biodeşeurile. O analiză riguroasă a celor şase luni pilot va fi făcută în ianuarie, dar cel mai probabil aceste reguli se vor păstra şi în 2019, întrucât s-au dovedit benefice.

În plus, în această toamnă, RER Vest a început amenajarea celui de-al doilea centru de colectare separată a deşeurilor. Asemeni celui din vecinătatea cimitirului municipal, în centrul care va fi deschis pe strada Uzinelor, vizavi de fabrica UAMT, orădenii vor putea preda gratuit mai multe tipuri de deşeuri, inclusiv pe cele voluminoase, reciclabile ori periculoase. Centrul va fi deschis în a doua jumătate a anului 2019.

Fireşte, şi în anul care stă să înceapă, RER Vest se va preocupa nu doar de colectarea deşeurilor, ci şi de curăţenia de pe străzile oraşului. Ca Oradea să rămână un oraş cât mai curat...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON