URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Decembrie 2018, 14:01

Un an bun: În anul 2018, RER Vest a îmbunătăţit sistemul de colectare selectivă, dar şi propriile dotări

Un an bun: În anul 2018, RER Vest a îmbunătăţit sistemul de colectare selectivă, dar şi propriile dotări ECO-RER. În parcul auto al RER Vest se găsesc acum trei maşini electrice: două Renault Twizy (foto) şi un Renault Kangoo
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru salubrizarea orădeană, anul 2018 a fost un an al "upgrade-urilor". Pe lângă că şi-a înnoit parcul auto, operatorul de salubritate RER Vest a dat startul, alături de Primărie, unui program pilot de colectare selectivă în trei fracţii, care, cel mai probabil, va continua şi anul viitor. În plus, tot în parteneriat cu municipalitatea, RER Vest a început amenajarea unui nou centru de colectare separată a deşeurilor.

Curăţenie... electrică

În anul care în curând se încheie, RER Vest a făcut câteva schimbări importante în propriul parc auto, cu efecte benefice pentru toţi orădenii. Ponderea utilajelor Euro 6 folosite pe străzile oraşului este mai mare, astfel că auto-gunoierele poluează mai puţin aerul municipiului. În plus, după ce a achiziţionat două maşini electrice Renault Twizy, folosite la salubritatea stradală în zona centrală, firma s-a dotat şi cu un Renault Kangoo, tot electric, utilizat la întreţinerea spaţiilor verzi pe care le are în grijă.

De asemenea, RER Vest şi-a îmbunătăţit dotările pentru intervenţiile de deszăpezire. În loc de 29 de utilaje, cât i-a pretins Primăria, a "umplut" parcul auto cu 40 de autospeciale menite să cureţe poleiul şi zăpada de pe străzile urbei.

Pentru Oradea curată!

Cât priveşte salubrizarea menajeră, cea mai importantă schimbare din acest an a fost implementarea programului de colectare selectivă în trei fracţii. Din luna iunie începând, aproape 12.000 de orădeni adună separat biodeşeurile. O analiză riguroasă a celor şase luni pilot va fi făcută în ianuarie, dar cel mai probabil aceste reguli se vor păstra şi în 2019, întrucât s-au dovedit benefice.

În plus, în această toamnă, RER Vest a început amenajarea celui de-al doilea centru de colectare separată a deşeurilor. Asemeni celui din vecinătatea cimitirului municipal, în centrul care va fi deschis pe strada Uzinelor, vizavi de fabrica UAMT, orădenii vor putea preda gratuit mai multe tipuri de deşeuri, inclusiv pe cele voluminoase, reciclabile ori periculoase. Centrul va fi deschis în a doua jumătate a anului 2019.

Fireşte, şi în anul care stă să înceapă, RER Vest se va preocupa nu doar de colectarea deşeurilor, ci şi de curăţenia de pe străzile oraşului. Ca Oradea să rămână un oraş cât mai curat...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON