URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Martie 2023, 12:18

Uma îți ia urma! Bihorul are un câine care știe să găsească victime surprinse de avalanșe și acoperite de zăpadă (FOTO/VIDEO)

Uma îți ia urma! Bihorul are un câine care știe să găsească victime surprinse de avalanșe și acoperite de zăpadă (FOTO/VIDEO) DUBLĂ PREMIERĂ. După patru stagii de pregătire la munte și multe ore de antrenament acasă, în Oradea, Uma a devenit primul câine de avalanșă din Bihor, iar stăpâna ei prima femeie din România conductor al unui asemenea câine
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu au voie să urce în mijloacele de transport public ori să intre în localuri, nici în parcuri n-au voie să zburde liberi, dar sunt chemați când trebuie salvate vieți. Totuși, câinii nu se supără pentru aceste nedreptăți...

În premieră, Bihorul are un patruped care știe să găsească victime surprinse de avalanșe și acoperite de zăpadă. Uma, o cățelușă Border Collie în vârstă de 1 an și o lună, a devenit primul câine de avalanșă de la noi. 

„Ea m-a ales” 

Medic urgentist la Spitalul Județean Oradea și în cadrul SMURD Bihor, Claudia Dascălu (foto) a fost dintotdeauna o pasionată a drumețiilor montane. Tocmai de aceea, de ani buni este și voluntar Salvamont-Salvaspeo Bihor și participă benevol la misiunile de salvare de pe munte. 

Anul trecut, în timpul unui concurs pentru salvamontiști desfășurat la Rânca, în județul Gorj, a văzut câinii de avalanșă din rasa Border Collie când se întorceau de la probele sportive și i-a îndrăgit pe loc. „Se citea în ochișorii lor că își spuneau: «Ce treabă bună am făcut azi!». Mi-am zis că vreau și eu un asemenea câine”, povestește Claudia. 

Câinii Border Collie sunt considerați printre cei mai inteligenți și sunt adesea folosiți și la adunarea turmelor de animale.

Pentru Uma, cățelușa care avea să devină a ei, doctorița s-a dus până la o canisă din București. „Erau două cățelușe disponibile. Cum m-a văzut, Uma a venit și a pus lăbuța pe mine. Ea m-a ales”, spune Claudia. 

Încredere deplină

Pe atunci, cățelușa avea doar 4 luni, iar stăpâna sa era deja decisă să urmeze, împreună, cursul de pregătire pentru salvarea victimelor din avalanșe. Derulat de Departamentul pentru Situații de Urgență și Salvamont Argeș, al cărui director, Ion Sănduloiu, a adus această specializare în România, cursul a constat în patru stagii de pregătire, de câte o săptămână fiecare, toate ținute, evident, pe munte. 

Cu ajutorul exercițiilor specifice, Claudia și Uma au învățat să colaboreze pentru a găsi victime. „Totul se învață treptat, la început cu o simplă jucărie. Iar câinele trebuie să știe că va avea o recompensă, dacă își îndeplinește misiunea”, spune stăpâna. 

În timpul stagiilor a învățat să își înțeleagă câinele și faptul că fiecare gest sau privire are o însemnătate pentru micuța patrupedă. De asemenea, a aflat că pentru a fi o echipă bună de salvare trebuie să aibă încredere una în alta. „Acum știu că, dacă îi dau drumul din lesă, va fugi departe, dar mereu se va întoarce la mine”, zice doctorița. 

Claudia și cățelușa s-au pregătit și acasă, o pădure de lângă Oradea fiind adesea locul lor de antrenament. „Când ieșim în pădure, ea fuge, iar eu mă ascund de ea. Mă găsește întotdeauna”, spune medicul. O dată, câinele a găsit chiar și telefonul pe care stăpâna l-a pierdut în pădure.

Cu brevet

În urmă cu două săptămâni, Claudia și Uma au susținut examenele finale. Împreună, au mers pe munte, la Padina, în Bucegi, unde cățelușa a trebuit să găsească două victime ascunse sub zăpadă, și a demonstrat că este bine pregătită.

Asta chiar dacă starea sa fizică n-a fost cea mai bună: a avut lăbuțele sângerânde din cauza zăpezii înghețate și a suferit o dereglare hormonală, înainte de examen fiind la menstruație. „Se vedea pe ea că nu era bine, n-a mâncat zile în șir, m-am gândit chiar că n-ar trebui să mergem. Dar medicul veterinar a zis că se descurcă, iar adevărul este că s-a descurcat excepțional”, spune, mândră, stăpâna Umei. 

Cele două au primit brevetul de unitate de intervenție la avalanșe, care va trebui confirmat printr-un examen anual. 

Riscul există 

Doctorița este decisă ca, împreună cu Uma, să răspundă apelurilor de salvare oricând va fi nevoie. „Uma a fost învățată să zboare cu troliul unui elicopter, așa că vom merge oriunde va fi nevoie de noi”, spune Claudia.

Chiar dacă brevetul celor două certifică aptitudinile de salvare din avalanșe, doctorița este convinsă că Uma s-ar descurca la fel de bine să găsească și victime sub dărâmături, în cazul unui cutremur. „Acasă oricum ne antrenăm fără zăpadă”, explică urgentista.

Până acum, în Bihor nu a avut loc nicio avalanșă de zăpadă cu victime, dar specialiștii cred că este doar o chestiune de timp. „Se dezvoltă schiul de creastă, în afara pârtiilor, sunt și multe ture motorizate, iar riscul de avalanșe este mare în multe zone cu pante abrupte”, spune șeful Salvamont Bihor, Pintér István (foto). Așadar, într-o zi, Uma ar putea fi nevoită să răspundă unui apel la 112...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Border Collie
Ciobănescul Scoțian. Câini super deștepți și ascultători. Când eram copil am avut unul, primit de la un vecin care a zis ca nu-i trebuie ca e corcitura ::::)))
Postat 21 Martie 2023, 12:30 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON