URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 25 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.
Zic şi eu
Adrian Cris
După 9 luni în care minoritatea celor 17 consilieri judeţeni ai PNL a fost egala majorităţii UDMR-PSD-ALDE, rămasă din septembrie 2017 tot în 17 reprezentanţi prin excomunicarea fostei preferate a şefului PSD Bihor, Ioan Mang, „parlamentul” bihorean a revenit săptămâna trecută, aşa cum a decis Curtea de Apel, la formula rezultată din alegerile locale de acum două veri. Miercuri, cu doar un vot împotrivă şi o abţinere, a fost validat cel de-al 18-lea echipier al alianţei, PSD-istul salontan Adrian Szatmari.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iunie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial o importantă decizie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în recurs în interesul legii, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, pentru viitor, că sechestrele dispuse în procesele penale nu pot influenţa drepturile celor care aveau anterior o ipotecă cu privire la bunurile sechestrate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În aprecierea igienico-sanitară a surselor de apă, o importanţă deosebită trebuie acordată conţinutului natural de substanţe minerale deoarece acestea participă activ în procesele vitale, organismul primindu-le din mediul extern, inclusiv prin intermediul apei. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În ultimii ani tot mai mulți tineri au început să-și lase barba să crească, generând o modă de impact global care a atins și România. Vedem pe stradă bărbați cu barbă stufoasă, spre deosebire de acum cinci ani, când moda încă nu prinsese amploare. În acest articol vom încerca să vedem ce stă la baza psihologiei acestui fenomen și de ce bărbații decid să-și lase barbă în încercarea de a atrage mai multe partenere.

Terapie de şoc: Demisia doctorului Borcea a declanşat „rebeliunea” urgentiştilor din Bihor

Terapie de şoc: Demisia doctorului Borcea a declanşat „rebeliunea” urgentiştilor din Bihor FAŢĂ ÎN FAŢĂ. Managerul Spitalului Judeţean din Oradea, Gheorghe Carp (stânga), şi şeful demisionar al UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea (dreapta), s-au "duelat", vineri, în faţa protestatarilor şi a ziariştilor, fără să ajungă la un numitor comun. "Discutăm noi doi o hotărâre care aparţine altora", a fost concluzia managerului, care le-a cerut răbdare cadrelor medicale. "De 6 ani, am făcut totul ca să vă fie bine", a încercat Carp să-i liniştească pe medici şi asistenţi, care însă l-au huiduit...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sfârşit de săptămână incendiar la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea, după decizia-şoc a Consiliului Local de a diminua salariile medicilor şi a asistentelor şi de a transfera aceste sume infirmierelor şi personalului auxiliar, categorii care nu au beneficiat de majorări.

Şeful Unităţii de Primire a Urgenţelor, dr. Hadrian Borcea, şi-a dat, vineri, demisia din toate funcţiile din cadrul spitalului, în semn de protest atât faţă de măsura în sine, care afectează grav personalul din subordinea sa, cât şi faţă de modul netransparent în care aceasta a fost luată, adică fără consultarea ori înştiinţarea specialiştilor de către administraţia locală.

Gestul medicului a provocat o reacţie fără precedent, căci colegii săi de la Urgenţe i-au urmat exemplul, însă fără să îşi mai înregistreze documentele, până după întâlnirea pe care Borcea urma să o aibă sâmbătă, "fără mari speranţe", cu primarul Ilie Bolojan.

Sporuri la "bisturiu"

Ştirea că doctorul Hadrian Borcea, şeful UPU-SMURD Bihor, şi-a dat demisia a căzut, vineri, ca o bombă. Medicul care, împreună cu secretarul de stat Raed Arafat, a pus bazele sistemului de urgenţă în România şi a creat la Oradea unul din cele mai performante servicii de profil, şi-a dat demisia şi din funcţia de medic şef, şi din cea de simplu medic, angajat al spitalului.

Gestul a fost unul de protest faţă de hotărârea luată cu o zi mai devreme de Consiliul Local Oradea, de a reduce cu 60%, respectiv cu 25%, sporurile medicilor şi asistenţilor medicali, cărora Guvernul PSD-ALDE le-a majorat salariile, fără a se atinge însă de cele ale infirmierilor şi personalului auxiliar, generând astfel flagrante inechităţi.

Conform evidenţelor municipalităţii, chiar şi fără sporuri, salariile cadrelor medicale erau generoase: salariul brut al unui medic primar, fără gărzi, sporuri, ore suplimentare şi altele, a urcat de la 2.800 lei brut în decembrie 2017 la 3.500 lei brut în ianuarie şi 7.700 lei în martie. În cazul asistenţilor salariile au crescut de la 2.200 lei - 4.000 lei în decembrie 2017, în funcţie de vechime şi alte criterii, la 2.700 lei - 4.300 lei în ianuarie, respectiv la 4.100 lei - 5.300 lei în martie.

Ilie Bolojan, primar Oradea"Sunt două variante: să menţii sporurile la toată lumea - ceea ce înseamnă de fapt scăderi de salarii la angajaţii cel mai prost plăţiţi, cum ar fi infirmierii şi angajaţii auxiliari, care sunt majoritari - sau să tăiem din sporurile medicilor şi ale asistenţilor şi să transferăm aceste sume la personalul care nu a beneficiat de creşteri, ca să nu le scadă salariile", a explicat primarul Ilie Bolojan (foto) în faţa consilierilor. Liberalii au votat favorabil, însă cei din PSD şi UDMR au refuzat.

Netransparent şi inutil

Măsura nu a fost, însă, deloc pe placul celor vizaţi. "Au transformat sporurile pentru condiţii deosebite într-o problemă sindicalistă", a acuzat, vineri, doctorul Hadrian Borcea, arătând că cele mai afectate vor fi cadrele care lucrează în cele mai grele condiţii, cum sunt angajaţii de la Urgenţe, ATI, Pneumologie, Boli Infecţioase şi Psihiatrie, ale căror venituri se vor diminua considerabil. "În aceste condiţii, nu mai am cum să motivez asistenţii să stea la triaj, la dispecerat, în elicopter sau pe autospecialele SMURD. Oamenii au aşteptat de la mine să rezolv această problemă, iar eu am eşuat", a spus dr. Borcea.

Medicul s-a declarat nemulţumit şi de faptul că hotărârea s-a luat "total netransparent", adică fără ca cei vizaţi să fie informaţi că proiectul va fi discutat, joi, de Consiliul Local. "Plus că nici nu era nevoie de această hotărâre, pentru că la Ministerul Sănătăţii s-a format deja un grup de lucru pentru remedierea problemelor de salarizare", a declarat Borcea.

Urgenţe în "fibrilaţie"

La scurt timp după ce medicul şi-a înaintat demisia, angajaţii de la Urgenţe au anunţat că îşi depun şi ei în bloc demisiile, în semn de solidaritate cu şeful lor. În mai puţin de o oră, cel puţin 80 din cei 200 de angajaţi ai UPU au şi semnat documentele, unii chiar pe capotele autospecialelor SMURD. În semn de solidaritate, în faţa spitalului au coborât şi angajaţii ATI.

După ei a venit şi managerul Gheorghe Carp, care a încercat să-i liniştească, explicându-le că situaţia este determinată de decizii eronate luate la nivel central. "Atât dr. Borcea, cât şi eu trebuie să ne supunem legilor României. Dacă Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii au hotărât o chestie, trebuie să ne conformăm. Dvs. v-au mărit salariile cu 100-150%, mie nici cu un leu şi nu mi-am dat demisia, n-am făcut nimic ca să opresc mersul spitalului. Mi s-a promis că într-o lună de zile se modifică situaţia sporurilor. Eu sunt cel mai interesat ca dvs. să fiţi mulţumiţi!", a spus Carp.

Borcea versus Carp

Discursul managerului a fost oprit de ropote de aplauze. Nu erau însă pentru el, ci pentru şeful SMURD-UPU, Hadrian Borcea, apărut ca din senin. Între cei doi s-a declanşat apoi un lung şir de discuţii în contradictoriu. Borcea i-a reproşat lui Carp că nu a analizat suficient actele normative şi că nu s-a consultat cu şefii de secţii ai spitalului, care urmau să fie afectaţi, astfel că decizia municipalităţii a fost pripită, neavenită şi nedocumentată, "luată pe principii greşite".

"Chiar dacă aş fi cerut sporuri de 100%, aş fi primit 30%. Pentru că nu eu decid", a replicat Carp, explicând că, din calculele făcute, hotărârea CL nu va provoca scăderi de salarii, aşa cum spun urgentiştii. "Dvs. aveţi principii, eu am răspundere penală. Eu răspund dacă se doveşte că am dat nişte lucruri care nu se cuvin, iar comitetul director în solidar cu mine. Dar dacă mâine se schimbă ceva la Bucureşti, eu vă promit că în 24 de ore am să-l rog pe domnul primar să facă şedinţă de Consiliu ca să modifice hotărârea", a mai arătat managerul.

Vorbe grele

Discuţiile celor doi medici au alunecat şi spre reproşuri. La un moment dat, Carp a dezvăluit că, într-o discuţie anterioară, purtată înainte de şedinţa CL, a vrut să-i cedeze lui Borcea funcţia. "Eu aplic legea şi v-am dat următoarea soluţie. Săptămâna trecută am propus să-mi dau demisia şi îl rog pe domnul primar să vă numească, să semnaţi dvs.", a spus Carp, chestiune pe care Borcea a respins-o categoric: "Ştiţi bine că aceasta nu e o soluţie!".

În context, managerul spitalului i-a imputat pe faţă doctorului Borcea şi că e mai mult absent de la muncă, din cauza funcţiei de consilier personal al secretarului de stat Raed Arafat. "Mai staţi şi la Oradea, nu mai plecaţi tot timpul. În ultima lună aţi fost o săptămână acasă. Asta e problema. Aici îmi trebuie un om cu care să pot discuta", a acuzat Carp.

La rândul său, şeful SMURD-UPU i-a adus aminte superiorului că face naveta de 4 ani. "Sunt consilier personal al unui om care conduce acest sistem. Dar, oricum, mi-am dat demisia. Să găsiţi omul potrivit pentru stilul dvs. de lucru", a spus Borcea, făcând trimitere apoi la o altă problemă "de comunicare" cu conducerea spitalului. "În ultimele 6 luni, singura persoană sancţionată în acest spital a fost o asistentă de la UPU, pentru că a ridicat tonul la un pacient. A fost o decizie corectă. Dar aţi luat atitudine faţă de medicul care nu vine în gardă, care îşi închide telefonul ca să nu fie deranjat noaptea, sau faţă de brancardierii care nu-şi fac treaba? De 4 ani vă tot informez! Niciodată nu aţi făcut nimic. Despre asta e vorba, domnule manager. Noi, cei de aici, am ajuns bătaia de joc a spitalului. Şi vorbesc despre toţi cei care lucrează în condiţii deosebite", a spus Borcea.

"Ne-am dat peste cap"

În faţa cadrelor medicale strânse în jurul celor doi combatanţi, ca în preajma unui ring de box, managerul Carp le-a cerut oamenilor să nu se pripească cu demisiile, deoarece municipalitatea va reglementa situaţia în momentul în care va avea cadrul legal. "Oameni buni, de 6 ani s-au făcut investiţii majore pentru a asigura condiţii de muncă şi dotări corespunzătoare. Ne-am dat peste cap să facem tot ce aveţi nevoie".

Borcea l-a contracarat cu o nouă dezvăluire, legată de proiectul asumat de administraţia locală pentru extinderea Urgenţelor de la Spitalul Judeţean şi care, de fapt, ar fi fost al său. "Cine a obţinut fondurile? Medicul şef UPU care a aplicat la un proiect al Băncii Mondiale. Asta e realitatea. A fost necesară o cofinanţare doar pentru că s-a decis construirea unei farmacii deasupra clădirii. Altfel, şi proiectarea şi finanţarea lucrărilor ar fi fost asigurate de Banca Mondială. Haideţi, chiar ne transformăm în bâlci...", a spus Borcea.

Deznodământ amânat

Discuţiile dintre managerul Gheorghe Carp, dr. Hadrian Borcea şi angajaţii spitalului, care au durat o jumătate de oră, s-au dovedit sterile, astfel că şeful SMURD le-a încheiat anunţând că, pentru sâmbătă, are fixată o întâlnire cu primarul Ilie Bolojan. Ca atare, demisiile deja scrise au rămas "suspendate", urmând ca, în funcţie de rezultatul discuţiilor cu primarul, angajaţii UPU-SMURD să decidă dacă le depun sau revin asupra lor.

După primele informaţii, întâlnirea de sâmbătă pare să fi avut un deznodământ optimist: veniturile vor fi compensate din bugetul Spitalului Judeţean. "Ce nu ştia domnul Borcea este că hotărârea de Consiliu Local prevede constituirea unui fond special, tocmai pentru ca niciun salariu să nu scadă", a declarat Bolojan, sâmbătă seara. În plus, a spus primarul, dacă Guvernul va elimina această inechitate, şi CL Oradea va anula hotărârea. "În cazul în care Guvernul lasă la atitudinea autorităţilor locale, vom face o echipă de consultare largă şi, la ultima şedinţă ordinară din luna aceasta, vom adopta o hotărâre care să permită ca la UPU să se acorde sporuri diferenţiate, în funcţie de complexitatea muncii".

Potrivit dr. Hadrian Borcea, compensarea eventualelor diferenţe salariale din respectivul "fond special" este garantată - pentru toţi angajaţii spitalului - doar pentru luna aprilie, sperându-se că rezolvarea va veni, în perioada imediat următoare, de la Guvern. "Domnul primar mi-a promis că se va reanaliza întregul mecanism, până pe 24 mai, pentru a se adopta o nouă Hotărâre cu noile salarii, de astă dată corecte. Cert este că nu a fost informat în mod corect, deoarece acele simulări făcute în grabă, pe care s-a adoptat Hotărârea de joi, aveau date eronate".

Aşadar, cel puţin deocamdată, demisiile se amână...


SĂ TREACĂ LA CJ
Florian Bodog îi face pe liberali "jalnici"

Deşi la originea conflictului stau tocmai recentele măsuri ale Guvernului PSD, protestul cadrelor medicale ale SMURD-UPU Bihor a fost comentat, vineri, şi de ex-ministrul Sănătăţii şi, totodată, şef al PSD Oradea, Florian Bodog. Într-o postare pe Facebook, acesta a ţinut să condamne "atitudinea jalnică" a PNL Oradea.

"Toate măririle salariale şi de sporuri sunt suportate de către Guvernul României prin Casa de Asigurări de Sănătate, problema la Oradea este însă că Primăria nu a reuşit să se încadreze în limita legală de 30%, calculat pe ordonatorul de credite (adică Primăria şi nu spitalul). Aici este sursa problemei de la Oradea şi aici trebuie găsită rezolvarea", a susţinut Bodog.  Acesta a mai spus că în alte judeţe nu se întâlnesc probleme similare, pentru că administrarea spitalelor a fost împărţită între autorităţile locale. Bodog a oferit exemplul Braşovului, unde spitalul judeţean este administrat de Consiliul Judeţean, iar cel municipal de Primărie.

Şeful PSD Oradea a oferit şi "soluţia reală": administrarea distinctă a spitalelor. "Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea trebuie să revină acolo unde îi este locul, în administrarea Consiliului Judeţean Bihor", a scris el, omiţând că acest lucru s-a mai întâmplat, iar instituţia era pradă subfinanţării.

UPDATE:

Zeci de angajaţi ai Unităţii de Primire a Urgenţelor şi SMURD s-au întâlnit, duminică seară, cu primarul Ilie Bolojan şi cu şeful serviciului, dr. Hadrian Borcea, pentru a lămuri problema veniturilor. Discuţiile cu primarul nu i-au făcut să se răzgândească, însă. Cea mai mare parte dintre angajaţi sunt hotărâţi să îşi depună oficial, luni, demisiile.

Detalii în articolul "Angajaţii UPU - SMURD, decişi să demisioneze. Bolojan: "Se va vedea daca sunteţi o echipă sau nişte mercenari!" (FOTO / VIDEO)"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@rusine UPU !!
Asa este, daca ajungi sa suni o singura data la 112 vezi ce gunoaie au ajuns sa lucreze acolo. Rusine mizerabililor. Copii, batranii nu beneficiaza de asistenta medicala de urgenta, au prioritate cretinii care isi imprastie creierii pe asfalt si dupa aceea sunt transati pentru organe. Daca nu vine presa nici salvarea nu vine mai repede de 45 min.
Postat 13 Mai 2018, 10:10 de ionel82
juramant uitat de UPU
Mai am ceva pt medici, ati depus un juramant la terminarea scolii, va aduc aminte , se numeste Juramantul lui Hippocrate, unde sunt prevazute indatoririle morale ale unui medic in raport cu pacientii lui, nu se spune nimic de sporuri, de pretentii financiare, materiale, VA ADUCETI AMINTE?!?!
Postat 07 Mai 2018, 12:20 de Oradeanuldebine
rusine UPU !!
nesimtire curata din partea medicilor UPU, impreuna cu mai marele Borcea, dupa ce li s-au majorat salariile acum au pretentii si mai mari, pana acum, cu salariile nemajorate nimeni nu si-a dat demisia. Sper ca Bolojan sa nu cedeze, sa mearga toti sa lucreze la cabinete private sa vada acolo salarii si sporuri. Cat despre dl Bodog, altceva nu poate partidul PSD si acolitii lui decat sa critice, fara solutii. Oricum, o sa vedeti de prin Septembrie daca Ministerul Sanatatii v-a mai putea sustine actuala grila de salarizare a medicilor, atunci o sa vedem ce v-a fi.
Postat 07 Mai 2018, 12:14 de Oradeanuldebine
și-o ia
A crezut că îi are în față pe OTL-iști ! S-a înșelat !
Postat 07 Mai 2018, 10:47 de danojan1
count display

FOTO BIHOREANUL

 • „Zi de zi aici vom fi!”: Protestatarii orădenii au dansat Hora Unirii, dar au cerut izgonirea PSD-ului din ţară (FOTO / VIDEO)
 • 'Călăreţii Diavolului' din Győr au făcut demonstraţii de turnir, iar bucătari iscusiţi au gătit bunătăţi ungureşti în Cetate. Vezi programul Zilelor Sfântului Ladislau (FOTO/VIDEO)
 • Spectacol de pomină la European Music Open: Trupa Castro Romero din Spania a adus muzica şi dansul flamenco pe scena orădeană (FOTO/VIDEO)
 • „Azi e zi de sărbătoare, Liviu Dragnea la-nchisoare!”: Miting cu participare redusă în Oradea după condamnarea şefului PSD (FOTO / VIDEO)
 • Ne enervează: Trotuarele de pe drumul expres sunt pline de buruieni (FOTO)
 • 'Apel către mafioţi: Căraţi-vă!'. Orădenii au ieşit din nou să protesteze, în faţa Prefecturii (FOTO / VIDEO)
 • Lunga vară fierbinte: Compania de Apă Oradea investeşte 10 milioane euro în reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare (FOTO)
 • Piaţa Unirii intră în reparaţii la doar doi ani de la inaugurare (FOTO)
 • Jurcuţ rade tot! Defrişat de speculanţii imobiliari, un deal din Paleu s-a prăvălit pe o stradă din Oradea (FOTO)
 • Statul paralel: Judecătorul orădean Ovidiu Galea, fost ofiţer de Securitate, suspendat din magistratură şi inculpat, a fost promovat la... Guvern (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON