URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Aprilie 2015, 07:46

Hoţie cu repetiţie: Primarul condamnat din Boianu Mare, cercetat într-un nou dosar penal

Hoţie cu repetiţie: Primarul condamnat din Boianu Mare, cercetat într-un nou dosar penal TREI, DOAMNE... Primarul comunei Boianu Mare, Sorin Groza (mijloc), şi complicii săi, contabila şefă Elena Negrean (stânga) şi casierul Ioan Bandula (dreapta), au ajuns în instanţă pentru că au falsificat facturi, liste cu persoane asistate social, au inventat angajaţi şi au provocat o pagubă de peste 400.000 lei bugetului local. Suita de acuze nu i-a impresionat pe judecători, care i-au trimis acasă. Cine ştie, poate n-au făcut destule...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul primar al comunei Boianu Mare, Sorin Groza, se poate considera un om norocos. A fost prins că a trucat o licitaţie şi a fost "pedepsit" cu o simplă amendă administrativă. Apoi, în cârdăşie cu contabila şefă şi casierul, care îi este cumnat, a ridicat peste 400.000 lei din casieria instituţiei, pe facturi fictive sau în numele unor angajaţi şi asistaţi social inventaţi. A plătit doar cu funcţia, căci magistraţii au fost blânzi, dictându-i o condamnare cu suspendare şi câteva zile de muncă în folosul comunităţii.

Înainte să-şi piardă fotoliul, însă, edilul a intrat din nou în belele, fiind prins anul trecut că a deturnat subvenţiile primite pentru întreţinerea păşunilor, plătind din ele facturi de telefon, publicitate şi amenzi. Aşa că, acum, e din nou client al procurorilor.

Primar în cătuşe

În februarie 2013, primarul comunei Boianu Mare, Sorin Groza, cumnatul său, Ioan Bandula, casierul instituţiei, şi contabila şefă a Primăriei, Elena Negrean, erau reţinuţi de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi înşelăciune. Acuzaţia? Cei trei au falsificat documentele contabile, umflând şi înregistrând de mai multe ori facturi pentru achiziţii de bunuri şi servicii, dar şi listele cu asistaţii social şi cu salariaţii, ridicând astfel ilegal din casieria Primăriei peste 400.000 lei.

Efectuată de poliţişti sub supravegherea procurorilor de la Parchetul Bihor, ancheta a scos la lumină detalii şocante. Şi anume că furturile au fost comise după un plan pus la punct chiar de primar, la începutul lui 2008, în complicitate cu contabila şefă şi cu casierul-cumnat, iar banii obţinuţi au ajuns în buzunarele acestora sau erau folosiţi de edil pentru organizarea unor serbări câmpeneşti în scopuri electorale, pentru deplasări ori pentru întreţinerea maşinii instituţiei, pe care, însă, o folosea şi în interes personal.

Turnat de cumnat

Manevrele edilului au fost recunoscute în timpul cercetărilor de cumnatul său, casierul Ioan Bandula. "Primeam o listă cu nume şi sume de la contabila şefă şi trebuia să înmânez banii persoanelor menţionate. Principalii beneficiari erau inculpatul Groza Sorin (primarul, n.r.) şi Negrean Elena (contabila şefă)", se arată în declaraţia dată de Bandula în faţa poliţiştilor şi redată ulterior în rechizitoriul prin care, în februarie 2014, procurorii au dispus trimiterea în judecată a celor trei.

"Activitatea infracţională (...) este de natură să insufle falsa impresie că un primar poate să dispună după bunul plac de fonduri publice, pentru interesul său ori al altor funcţionari. Inculpaţii au creat şi întreţinut de-a lungul anilor un climat financiar haotic tocmai pentru ca faptele lor să nu poată fi descoperite cu uşurinţă", se preciza în actul de acuzare.

Abuz cu suspendare

Pentru fostul preşedinte al Judecătoriei Marghita, Ioan Gal (foto), magistratul chemat să dea verdictul în caz, hoţia repetată şi organizată a edilului şi a complicilor săi nu a fost însă mai gravă decât un banal furt de morcovi. "Scopul pedepsei poate fi atins şi fără privarea de libertate a inculpaţilor", a apreciat judecătorul pe 15 octombrie 2014, când a dispus ca cei trei să plătească paguba creată, de 405.000 lei. Şi atât.

Căci, din punct de vedere penal, Groza, Negrean şi Bandula au scăpat doar cu pedepse cu suspendare. Groza şi Negrean au primit câte 1 an de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani şi 6 luni, plus câte 30 de zile de muncă în folosul comunităţii. Muncă pe care, tot potrivit sentinţei, cei doi trebuie s-o execute la Primăria Marghita sau la Primăria Tarcea, adică departe de ochii localnicilor din Boianu Mare pe care i-au minţit, înşelat şi furat.

Tot 30 de zile de voluntariat plus 10 luni de închisoare i-au fost dictate şi lui Ioan Bandula, pedeapsă a cărei aplicare a fost amânată de judecător pe un termen de încercare de 2 ani, ceea ce i-a permis funcţionarului, pur şi simplu, să se întoarcă la muncă! Adică fix la casieria instituţiei pe care a devalizat-o...

Las’ că-i bine...

Culmea, deşi soluţia este disproporţionat de blândă faţă de gravitatea faptelor comise, procurorii nici măcar nu s-au gândit să o conteste! "Sentinţa a fost analizată şi s-a hotărât că e legală", a declarat BIHOREANULUI prim-procurorul Parchetului Marghita, Dorel Moţiu (foto), cel care a reprezentat acuzarea în proces.

A atacat-o, în schimb, cumnatul primarului. Ce-i drept, fără succes. Pe 9 decembrie, Curtea de Apel i-a respins ca neîntemeiate argumentele cu care a încercat să-şi dovedească nevinovăţia şi a decis că sentinţa Judecătoriei Marghita este legală.

Din nou penal

Cert este că, în urma sentinţei de condamnare, Sorin Groza şi-a pierdut mandatul de primar. Nu înainte, însă, de a se mai procopsi cu un nou dosar penal, tot pentru suspiciuni de fraudă. De astă dată, edilul e bănuit că ar fi deturnat o parte din fondurile europene obţinute prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură în 2013, pentru întreţinerea celor 250 hectare de păşuni comunale.

Neregulile au fost descoperite la sfârşitul anului trecut de o comisie de inspectori ai APIA şi ai Prefecturii, a explicat BIHOREANULUI Florian Pavel (foto), şeful APIA Bihor. "Ca urmare a unei sesizări făcute de câţiva consilieri locali s-a făcut o verificare în teren. Sesizarea s-a confirmat, în sensul că s-a constatat că nu s-au efectuat toate lucrările asumate şi, ca urmare, comuna nu a mai beneficiat de subvenţii pentru anul 2014".

Banii europeni, risipiţi

Sancţiunea, care a văduvit comuna de 39.000 euro, a atras nemulţumirea consilierilor, motiv pentru care aceştia au denunţat frauda la DNA, cerând verificarea modului în care Primăria a gestionat fondurile APIA începând din 2007, cu suspiciunea de deturnare a fondurilor europene.

"S-au încasat în această perioadă 250.000 euro, iar pe păşunile noastre nu s-a săpat o fântână, nu s-a făcut un umbrar, nu s-a pus îngrăşământ ori o sămânţă. În schimb, primarul a plătit din fondurile respective facturile de Vodafone şi Romtelecom şi a cumpărat servicii de publicitate de la o firmă din Marghita, Comprint SRL", spune cu obidă unul din semnatarii delaţiunii, consilierul Cornel Goman.

Ex-primarul Sorin Groza se declară însă nevinovat, la fel cum a făcut-o şi în procesul de înşelăciune. Mai rămâne s-o şi demonstreze...


TRÂNTEALĂ
El centrează, el dă cu capul...

Sorin Groza a mai beneficiat de indulgenţa magistraţilor şi în 2009, când a fost cercetat penal în urma unei reclamaţii că a semnat o adeverinţă de venituri falsă pentru o persoană care nu era angajată a Primăriei, dar şi că a trântit o licitaţie pentru pietruirea străzilor din comună în favoarea firmei orădene Gavid Prodexim. Falsul l-a făcut în modul cel mai grosolan, semnând în locul tuturor membrilor comisiei atât procesul-verbal de deschidere a ofertelor, cât şi hotărârea de atribuire a contractului.

În ciuda dovezilor, pentru aceste fapte Groza nu a mai ajuns în faţa instanţei de judecată. Fostul prim-procuror al Marghitei, Ioan Mintaş, a pus capăt cercetărilor pentru ambele capete de acuzare, deoarece, vezi Doamne, "scopul pedepsei poate fi atins şi prin aplicarea unei sancţiuni administrative", pe care a stabilit-o la 1.000 lei. Motivul? "Lucrările au fost efectuate de firma câştigătoare şi nu au fost cauzate prejudicii Primăriei".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cativa ani mai tarziu
Cativa ani mai tarziu...Ioan Bandula ajunge primarul comunei!Frumos!
Postat 24 Noiembrie 2018, 07:58 de yoyo33
primari care isi fac datoria avem in bihor?
ce mai reprezinta azi primarul sau popa intr-un sat?! nimic! tocmai pentru ca si eu sunt hoti si cu pacate, pentru ca nu le pasa decat de ei si burtile lor! de asta taranii nostri care altminteri erau izvor de intelepciune azi sunt o turma de egoisti, macinati de ura pentru pamant si dorinta de bautura. omul sfinteste locul, nimic mai adevarat. sunt unii primari totusi care s-au luptat pt binele comunitatii care l-a ales si care este el insusi in exemplu. care poate sa mobilizeze satenii, care are viziune si dorinta sa lase ceva in urma. cand o sa postati un articol si despre primari care si-a facut datoria in judet? pacat ca nu li se confisca banii furati astora ca smecherasul din articol, plus sa fie tratat cu respect in spatiu inchis cu gratii, ca acolo ii este locul!
Postat 04 Aprilie 2015, 13:00 de roger
hotie
Ne mai miram ca in majoritatea comunelor si satelor din judet situatia e jalnica. Cei care se perinda pe la primarii ca "edili" ai comunei, ii doare in paispe' de problemele oamenilor de rand.Nu se face absolut nimic pentru a imbunatati calitatea vietii de la tara. Se merge deseori pe ideea ca oamenii sunt prea simpli ca sa ii intrebe de ce s-a facut sau nu s-a facut una sau alta in catunul in care isi duc zilele,fara apa,canalizare,drum,trotuar,salubritate,siguranta,bani,etc... Se mai si lauda unii angajati ai primariilor ca locul unde "lucreaza" e ca-n statiune, o statiune in care nu de putine ori omul de rand,ostenit de munca pamantului, este tratat cu aroganta si dispret.Casele angajatilor de la primarie se disting de la o posta de cele ale oamenilor de rand.Oare de ce?
Postat 04 Aprilie 2015, 04:47 de opinie
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON