URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Aprilie 2010, 08:00

Funcţionari în slujba ţiganilor

Funcţionari în slujba ţiganilor SUFLĂ ŞI-N IAURT. Numeroasele escrocherii şi suspiciunile de complicitate care planează asupra angajaţilor OCPI i-a obligat pe şefii instituţiei să ia măsuri speciale de protecţie. Accesul persoanelor străine la acte a fost oprit, iar salariaţii sunt urmăriţi cu camere video. "Ştim tot ce mişcă. După program, niciun angajat nu mai rămâne în instituţie, sub niciun pretext. În trecut, angajaţii notarilor, de pildă, intrau şi se serveau singuri cu CF-uri. Gata, aşa ceva nu se mai face !", susţine directorul Marcel Dragoş
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei persoane au fost internate cu forţa la balamuc. Proprietarul unui apartament s-a sinucis, iar patroana unei agenţii imobiliare a făcut atac de cord. Toţi au fost victimele unor interlopi specializaţi în înşelăciuni imobiliare.

Iniţial, escrocii, între care şi membri ai clanului Neguş, au vânat bătrâni fără rude apropiate şi fără apărare. Apoi au continuat să facă victime fără a mai ţine cont de vârsta lor. Cu complicitatea unui topograf, a unui referent notarial şi a unor funcţionari de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI), membrii reţelei identificau proprietăţi atractive, înlocuiau cărţile funciare originale cu altele conform cărora acestea aveau alţi proprietari, de regulă un boschetar plătit cu câteva sute de lei. În final, terenurile şi casele erau vândute rapid unor amatori de chilipiruri.

Cel puţin cinci asemenea cazuri, soldate cu un prejudiciu total de peste 200.000 de euro, au fost descoperite de poliţiştii orădeni, una din victime fiind chiar notarul Gheorghe Igna, el însuşi un personaj controversat. "Asta e, dacă am avut încredere în cine nu trebuita", spune Igna acum, cu buzele umflate...

Reţeaua

Printre escrocii anchetaţi se numără "regele înşelăciunilor imobiliare" din Bihor, Dudler Gabor, împreună cu Ernest Bretan, zis Gubo, Fechete Octav Lucreţiu, zis Marin ţiganu', Mohacs Victor, zis Robi, şi Stoica Gabor, din clanul Neguş.

În urma verificărilor, anchetatorii au făcut deja şi o arestare: referentul notarial Mihai Ciuciu. Fratele acestuia, patron al unei agenţii imobiliare şi fost referent notarial şi el, împreună cu vărul lor, de meserie topograf, sunt la rându-le bănuiţi de complicitate. Deocamdată, însă, în lipsă de probe, aceştia nu au fost puşi sub învinuire.

Din cercetările făcute până acum rezultă că referentul notarial Mihai Ciuciu, angajat la biroul notarului Bogdan Bonchiş, se ocupa de falsificarea actelor funciare. "Vărul, topograf, identifica numerele cadastrale pentru terenurile sau imobilele luate în vizor de grupare. Apoi, Ciuciu obţinea CF-ul aferent de la Cadastru şi îl falsifica. Erau două metode. Ori nota o vânzare către o persoană din grupare, ori înlocuia CF-ul cu un altul, falsificat, potrivit căruia proprietarul imobilului era un om din reţea", au explicat pentru BIHOREANUL surse judiciare.

Păcăleală mortală

05 Gheorghe Igna.jpgNotarul Gheorghe Igna (foto), de pildă, a plătit anul trecut 50.000 de euro pentru un teren în cartierul Grigorescu pentru care reţeaua a înlocuit CF-ul original. "A venit la mine un fost client, pe care îl cunoşteam, şi mi-a adus o femeie, una Simoca, despre care zicea că are un teren la preţ convenabil. Am verificat actele cu care au venit, erau în regulă şi am făcut contractul cu ea", povesteşte notarul.

S-a prins că fusese înşelat abia după câteva zile, când a vrut să se întăbuleze la Cadastru. Între timp, CF-ul fals fusese înlocuit cu cel real, în care proprietarul era cu totul altă persoană, nu Simoca. "Asta e, sper ca Poliţia să descopere toate încrengăturile, pentru că sigur au pe cineva la OCPI. Altfel nu puteau face manevre...", se plânge Igna.

O altă victimă, Cornelia Bara, patroana unei agenţii imobiliare, păcălită după acelaşi tipar, a făcut atac de cord după ce a aflat că a pierdut 40.000 de euro. Cumpărase un teren care, în prima fază, a fost scos la vânzare de escroci chiar prin firma ei şi care valora dublu faţă de preţul cerut. În actele ce i-au fost prezentate, numele proprietarului real, Racz Zoltan, fusese însă înlocuit de Mihai Ciuciu cu cel al lui Kulcsar Ştefan, un boschetar care după tranzacţie a şi fost îndepărtat, fiind trimis în Spania.

"Bara a făcut plângere la Poliţie, dar la scurt timp a murit. A făcut atac de cord, cel mai probabil de supărare", spun anchetatorii. Norocul lor a fost totuşi că, după ce i s-au terminat banii, Kulcsar s-a întors din Spania şi, arestat, a povestit tărăşenia. Aşa au ajuns oamenii şi la Ciuciu, care a fost, la rându-i, arestat.

Filiera

Până să fie descoperită, gruparea a dat cel puţin 30 de lovituri. O spune chiar Dudler Gabor, "regele înşelăciunilor imobiliare", după cum singur se prezintă. Bărbatul, trimis deja în judecată într-un dosar în care este acuzat că a internat forţat trei persoane la balamuc pentru a se înstăpâni pe locuinţele lor, a refuzat însă să dea amănunte şi nici nu are remuşcări pentru faptele sale. Nici pentru femeia care a murit din cauza lui, nici pentru alte victime.

Anul trecut, oamenii lui Dudler au înşelat un pensionar care dăduse anunţ că-şi vinde apartamentul cu două camere. "Regele" i-a oferit în schimb o garsonieră plus o diferenţă de bani. Ulterior, însă, după ce s-a mutat în garsonieră, pensionarul a descoperit că, de fapt, aceasta fusese doar închiriată. Speriat că va ajunge în stradă, omul s-a sinucis.

De frică, dar pe bani

Câte escrocherii au făcut în total oamenii lui Dudler, ajutaţi de Ciuciu, nu se ştie. Asta pentru că, până acum, referentul notarial a refuzat să dea vreo declaraţie despre complici, susţinând că a făcut falsurile numai de frica ţiganilor.

"La testul poligraf a reieşit că a avut şi beneficii materiale. Primea cam 10% din valoarea proprietăţilor vândute. Se şi vede că a prosperat brusc: şi-a făcut casă, şi-a luat maşină...", zic anchetatorii. Oamenii legii nu exclud totuşi ca referentul să fi fost şi ameninţat, mai ales că, după cum declară apropiaţii acestuia, anul trecut i-a fost incendiată maşina. "Probabil că a vrut să se retragă, iar atunci l-au şantajat", cred poliţiştii.

Singura lor frustrare e că funcţionarii de la OCPI, care au facilitat accesul lui Ciuciu la CF-uri, au rămas, încă, neidentificaţi. "Am audiat tot personalul, dar deocamdată n-am reuşit să-i găsim complicii", spune sursa citată. Deocamdată. Dar şi când o să-şi dea drumul la gură Ciuciu...


MĂSURI

"Lupul" printre acte

Deşi înşelăciunile descoperite ridică mari suspiciuni asupra securităţii unei instituţii care gestionează proprietăţile din tot judeţul, conducerea OCPI Bihor susţine că nu mai există motive de îngrijorare. Asta deşi aici lucrează cel puţin trei persoane cercetate pentru înşelăciuni imobiliare. Unul din cele mai flagrante cazuri este al funcţionarei Mihaela Anghel, trimisă anul trecut în judecată pentru falsificarea CF-ului unei case pe care ulterior a cumpărat-o pe numele mamei, pe bani de nimic, pentru ca în final s-o revândă cu 150.000 de euro.

05 Marcel Dragos.jpg"Până când instanţa nu se va pronunţa definitiv, n-o putem sancţiona", susţine directorul adjunct Marcel Dragoş (foto). Pe de altă parte, spune Dragoş, chiar dacă ar vrea, angajaţii nu mai pot "mişcula" nimic. În urma unor dispoziţii de la Bucureşti, toate CF-urile se etichetează cu un timbru special şi cu un cod de bare, elemente ce nu se pot falsifica, iar colile astfel etichetate se introduc într-un program electronic anume creat. "Odată introduse în baza de date, CF-urile originale se arhivează, iar mişcările ulterioare ale proprietăţilor se înregistrează exclusiv electronic. Fiecare angajat are un cont şi o parolă. În acest fel ştim cine a operat în CF şi când", explică şeful OCPI.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
woooooo
maniti*= mannnipluati
Postat 30 Aprilie 2010, 09:48 de anca
erata
maniti*=maniti si nu luati de buna tot ce scrie aici mai depindem si de profesionlism.....cine raspunde de declaratiile protagonistiilor......ha, ha, ....nimeni dar suntem intoxicati cu informtii false, cine ne para ......nimeni doar tu!
Postat 30 Aprilie 2010, 09:47 de anca
Haos
In urma cu ceva ani, fiind in cautarea unui apartament am avut nevoie de o copie dupa un CF. Pe atunci, arhiva era in cladirea actualului tribunal. Intrucat copiatorul institutiei era defect, functionarul a luat CF-ul in discutie (impreuna cu un teanc intreg) dupa care am mers cu el la fostul centru de copiere din muzeul Ady Endre. Documente scoase din institutie si plimbate aiurea. Si te mai miri ca s-au pierdut si falsificat o gramada de CF-uri.
Postat 30 Aprilie 2010, 09:46 de Adolf
dar de ce va mirati
atentie intodeauna uitati va in jur legea nu pedeseste decat daca faci ceva , in practica oamenii au invata sa copieze daca ala fura eu de ce nu pot ? idem daca ala curveste eu de ce nu as putea? dar nu toti avem rationament si ca atare se produce fenomenul cobaiilor, adica oamenii maniti de altii sa simta ca traiesc .......societatea este un drog daca societatea are baze sanatose drogul face bine dar daca societatea este contaminata e normal ca omul sa nu aiba sanse de viata sanatosasa...........asta e nimic in comparatie cu ce s ar mai descoperii negru pe alb........dar de ce acum? de ce nu acum 10 ani? tentatia este usor de atins dar ff greu de respins......pentru asat iti trebuie mult caracter, multa ambitie cati o au? sunt printre noi atatia oamenii falsi, atatia hotii ca v ati ingrozi si respira usa in usa cu noi, esti obligat sa le suporti raceala..........e ff multa influenta neagativa in jur....numai un cutremur ne ar salva........fara gluma. e adevarat nu suntem pregatiti dar nu i putem ucide noi! natura va hotara, nu noi dar e ff multa energie neagativa in jur.
Postat 30 Aprilie 2010, 09:42 de anca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON