URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 IANUARIE 2020

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Traian Bodea, a venit cu o găleată de cenușă pe care și-a pus-o în cap. După trei ani şi jumătate de șefie, și-a dat seama că la instituția pe care și el o conduce sunt fel de fel de loaze de partid care nu fac nimic. Aflăm că în 2018 au rămas necheltuiți aproape 100 milioane lei, iar anul trecut 52 milioane.
Zic şi eu
Adrian Cris
În urmă cu un deceniu, când îşi începea primul mandat, primarul Ilie Bolojan socotea corect că Oradea trebuie înnoită radical, atât prin refacerea sistemelor de apă-canalizare şi de termoficare, cât şi prin reabilitarea clădirilor din centrul istoric, aşa încât acestea să devină atractive inclusiv turistic. Apoi a declanşat cele mai vaste operaţiuni în ambele direcţii, în ciuda contestărilor formulate de adversari.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Dacă nu mă înşel, era perioada în care preşedintele Iohannis se contra cu PSD pe marginea numirii unui premier, când Moise Guran a făcut o ediţie a emisiunii "România în direct" pornind de la întrebarea "Care ar fi cea mai potrivită persoană pentru a fi desemnată premier?". Ascultătorii au pomenit multe nume, inclusiv din zona non-politică, printre care, deloc surprinzător, şi al lui... Moise Guran. Ca de obicei, în situaţii critice, oamenii au nevoie de un om, un singur om, care să îi salveze. E posibil ca atunci să-i fi apărut jurnalistului gândul de mărire.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre decizia Primăriei Oradea de a taxa eliberarea pe loc a documentelor la ghişeu şi de a încuraja, inclusiv prin reduceri fiscale, relaţia online între cetăţeni şi administraţie?De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum am arătat săptămânile trecute, legislaţia noastră prevede posibilitatatea ca statul să acorde facilităţi persoanelor care nu pot să îşi permită cheltuielile pricinuite de desfăşurarea unui proces civil. Dacă în episoadele anterioare am prezentat condiţiile de acordare a acestui ajutor, în continuare vom vedea procedura prin care ajutorul public judiciar poate fi obţinut.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Colica renală este o durere intensă la nivelul regiunii lombare şi abdominale determinată de obstacole organice sau funcţionale ale rinichilor şi căilor urinare. Obstacolele organice cele mai dese sunt calculii mobili din litiaza renală, cheagurile de sânge sau fragmentele de puroi din infecţiile cronice sau tumorile renale şi stenozele ureterale (modificări ale calibrului ureteral) din tuberculoza renală. Cele funcţionale sunt reprezentate de spasme ale musculaturii căilor urinare, care pot fi independente sau asociate cu obstacolele organice.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
05 Noiembrie 2015, 07:48

Cum gândesc orădenii? BIHOREANUL dezvăluie datele secrete din sondajul liberalilor orădeni

Cum gândesc orădenii? BIHOREANUL dezvăluie datele secrete din sondajul liberalilor orădeni NECUNOSCUTĂ "FIERBINTE". Realizat în septembrie, când nu-şi puneau problema încălzirii, sondajul primarului Ilie Bolojan arăta că numai 3,91% din orădeni o considerau cea mai importantă. Oare care erau datele dacă ar fi fost întrebaţi în octombrie?
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu trei săptămâni în urmă, BIHOREANUL dezvăluia că primarul Ilie Bolojan şi prefectul Claudiu Pop şi-au comandat fiecare câte un sondaj secret, care să le arate cum ar vota orădenii în alegerile locale de anul viitor.

Cel dintâi pentru că îl bate gândul să se retragă, celălalt fiindcă ar vrea să preia conducerea oraşului. Indicând cota uriaşă, de aproape 70%, pe care actualul edil o are în ambele cercetări, precum şi faptul că prefectul ar avea prima şansă în absenţa lui Bolojan, dezvăluirea i-a uimit atât pe liberali, cât şi pe social-democraţi şi pe aliaţii acestora, unii grăbindu-se s-o pună sub semnul întrebării.

Între timp, BIHOREANUL a intrat în posesia întregii anchete sociologice făcute în beneficiul primarului, care contrazice, de fapt, ipoteza că PSD ar putea prelua Primăria, şansa cea mai mare având-o UDMR. Investigaţia a scos la iveală şi alte surprize: într-o eventuală sincronizare cu alegerile locale, referendumul pentru Oradea Mare, ratat astă vară, ar putea întruni aprobarea a peste trei sferturi din orădeni. Totodată, sondajul arată care sunt problemele pe care aceştia consideră că Primăria le-a rezolvat, dar şi pe cele pentru care încă aşteaptă soluţii. 

Tatonare PSD-istă

La mijlocul lunii trecute, senatorul PNL Gavrilă Ghilea deconspira un sondaj făcut din tabăra PSD ce releva că liberalii n-au cum să piardă Primăria Oradiei şi că Bolojan avea mai bine de două treimi din intenţiile de vot ale orădenilor. Studiul, avea să afle BIHOREANUL, fusese făcut în vară de IRES (Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie, aparţinând strategului PSD Vasile Dâncu) pe 1.500 subiecţi, telefonic, cu marjă de eroare de 3%, pentru a determina şansele la Primărie ale actualului prefect Claudiu Pop, fost şef al PSD Oradea.

Potrivit acestuia, la întrebarea "Cu cine aţi vota duminica viitoare?" 68,6% l-au nominalizat pe edilul liberal, procentajul depăşind scorurile acestuia din 2008 (50,3%) şi 2012 (66,8%). Pe locul doi, pentru întâia oară, ar fi urmat un candidat al PSD, şi anume Claudiu Pop, cu 17%, şi abia pe trei un alt liberal. Dar nu viceprimarul pe care Bolojan îl pregăteşte ca succesor, ci cel din 2008-2012, Gheorghe Carp, acum manager la Spitalul Judeţean, actualul secund, Mircea Mălan, fiind abia pe patru, la concurenţă cu un reprezentant UDMR, fostul ministru al Sănătăţii Cseke Attila, acum deputat.

Răspunsurile la întrebările închise, unde subiecţii au fost puşi să aleagă din diferite combinaţii de candidaţi, îl arătau pe prefect pierzând categoric în faţa lui Bolojan, cu 32%-68%, dar câştigător cu 54%-46% în faţa lui Mălan.

La derută

Tot în urmă cu trei săptămâni, cei mai informaţi dintre politicienii orădeni aflau că locul I din sondajul IRES era confirmat şi de unul făcut la cererea lui Bolojan, de fostul şef de cabinet al acestuia din vremea când era prefect, Dumitru Ţiplea, care îl credita cu 68,13%. În schimb, de la a doua poziţie în jos, situaţia e radical diferită în sondajul PNL, cel mai important detaliu fiind că pe locul secund s-ar clasa nu Pop, ci Cseke.

Deşi puţinii liberali care deţineau informaţiile au ştiut detaliul, niciunul n-a vrut să corecteze datele "scăpate" dinspre tabăra PSD. Motivul? "Dacă prefectul şi partidul lui se amăgesc că stau bine, de ce să le stricăm iluzia?", a explicat BIHOREANULUI un liberal. De la care, însă, de data aceasta ziarul a aflat datele complete ale cercetării.

Din uşă-n uşă

Sondajul cerut de Bolojan a fost mai minuţios, cu marjă de 2,7%, iar operatorii au avut contact direct cu subiecţii, chestionând 1.280 persoane, din uşă-n uşă, prin interviuri de câte 15-20 minute. "Prima concluzie e că oamenii s-au săturat de politicieni, ceea ce va influenţa campania. Un politician inteligent va evita să-i agaseze, trebuind să găsească noi mijloace pentru a-i convinge", spune sursa BIHOREANULUI.

Prima întrebare pusă orădenilor a ţintit chiar problemele pe care aceştia le consideră cele mai importante. 35% au spus că problema nr. 1 este calitatea serviciilor spitaliceşti. În condiţiile în care în 2012 85% din orădeni o considerau cea mai importantă, răspunsul a confirmat că modernizarea spitalelor îşi arată rezultatele. Alţi 25,31% au afirmat că problema cea mai importantă este cea a salarizării, pe când în 2012 un sfert din orădeni considerau problematică însăşi găsirea locurilor de muncă.

În continuare, subiecţii au indicat ca probleme calitatea salubrizării (10,47%), starea drumurilor (8,59%), siguranţa publică (7,03%), locurile de parcare (doar 3,28%) şi termoficarea (numai 3,91%). "Din perioada 7-18 septembrie, când a fost făcut sondajul, şi până acum au apărut probleme în reluarea încălzirii, aşa că dacă se făcea sondajul acum rezultatul ar fi fost diferit. Necunoscuta e dacă supărarea va ţine până la vară, când Oradea va avea un CET şi reţele noi, iar atracţia va fi aquaparcul", comentează sursa BIHOREANULUI.   

Primar detaşat

Sondajul mai arată că 19,53% dintre subiecţi consideră foarte bună activitatea Primăriei, 49,38% spun că e bună, 26,88% că este acceptabilă, 2,66% - proastă şi 1,56% - foarte proastă.

Ca urmare, la întrebarea privind intenţia de vot 68,13% l-au indicat pe Bolojan, urmat la mare distanţă de Cseke Attila cu 4,88%, de fostul viceprimar Gheorghe Carp cu 3,98% şi de cel actual, Mircea Mălan, cu 3,89%, de Claudiu Pop (3,28%) şi Ioan Mang (2,8%), viceprimarul Huszar Istvan (2,79%) şi alţi liberali: Florica Cherecheş şi Cornel Popa (câte 2,5%), Gavrilă Ghilea (1,25%) şi Ioan Cupşa (1,09%).

Pe Bolojan l-ar vota 75% din ortodocşi, 51,7% dintre catolici, 66,7% baptişti, 76,2% penticostali şi 40% reformaţi, cel mai mult în Nufărul (75%), Cantemir (72%), Ioşia (71,1%), Decebal (68,8%), Rogerius (67%) şi mai puţin în Velenţa (63,4%), centru (57,5%), pe dealuri şi în Episcopia (60%).

Cum Bolojan nu este tentat de un nou mandat, sondajul a măsurat cum s-ar redistribui intenţiile de vot în situaţia în care el nu va candida: nu mai puţin de 36,88% din subiecţi au spus că nu se vor prezenta la vot şi nu vor vota alt candidat dacă actualul primar nu va fi pe listă. În rest, şi-ar da voturile, în acest caz, lui Cornel Popa (12,5%), Gheorghe Carp (11,56%), Mircea Mălan (7,97%), Cseke Attila (5,16%), Claudiu Pop (4,84%), Florica Cherecheş (4,06%), Ioan Mang (3,91%), Gavrilă Ghilea (3,13%), Ioan Cupşa (0,70%) şi Huszar Istvan (0,63%).

Factorul X, maghiarii

Cea mai mare vulnerabilitate a sondajului rămâne, ca totdeauna până acum, motivul pentru care candidaţii UDMR sunt mai puţin creditaţi decât la urne. "Tradiţional, etnicii maghiari nu recunosc că votează, de fapt, cu unul de-al lor, deci cifrele trebuie ponderate cu rezultatul UDMR ca partid, care permite estimarea că Cseke sau Huszar pot lua circa 14-17%", explică un specialist.

Pe de altă parte, analiza votului pe partide situează PNL pe primul loc, cu 48,75% (liberalii ar vrea peste 50%, ca să facă singuri majoritatea în Consiliu, fără UDMR ori PSD), urmat de PSD cu 20,47% şi de UDMR cu 10,16% (cu menţiunea că între pereţii cabinei de vot trei sferturi din maghiari pun totuşi ştampila pe lista Uniunii). 7,19% din subiecţi au răspuns că nu vor vota niciun partid, 1,09% au indicat UNPR, 0,16% ALDE, altele 5,94%, iar 6,25% au spus că nu ştiu sau nu au răspuns.

Un alt amănunt care poate stârni nedumeriri e motivul pentru care liberalii au inclus în sondaj aşa mulţi dintre ai lor. "Am vrut să evaluăm cum stă fiecare din conducere, dar şi foştii viceprimari, dar numai primii trei vor fi incluşi în sondajul care urmează să fie făcut de un institut desemnat de conducerea centrală a partidului, care va şi stabili oficial candidatul la Primărie", explică sursa BIHOREANULUI. Cum acest lucru se va întâmpla abia spre finele anului, explicaţia se potriveşte cu o altă informaţie ştiută doar de un grup restrâns din PNL: "Singura promisiune pe care Bolojan a făcut-o şefilor partidului, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, e că până atunci nu va declara public dacă va candida sau nu".

În varianta a doua sunt deschise, din nou, toate scenariile, iar pentru Primăria Oradea s-ar anunţa o luptă mai strânsă ca oricând...


DILEMA REFERENDUMULUI
Socoteli pentru "turul III"

Una din întrebările cele mai interesante ale sondajului cerut de primar vizează posibilitatea ca în cazul unei noi candidaturi să se repete referendumul pentru alipirea Oradiei cu Sînmartinul (nu şi cu Oşorheiul), acţiune invalidată în vară din lipsa prezenţei de minimum 30% (pe 10 mai au votat doar 19,68% dintre orădeni, iar pe 14 iunie 28,24%).

Surpriza este că acum, întrebaţi dacă au participat la vot astă vară, 62,40% din subiecţi au răspuns pozitiv, doar 37,60% recunoscând că nu. "Fie le pare rău că au contribuit la un eşec şi între timp şi-au dat seama că oraşul a ratat o şansă, fie din ipocrizie", explică specialistul consultat de BIHOREANULUI. Partea plină a paharului ar fi că la întrebarea dacă ar participa la un referendum simultan cu alegerile locale, 82,70% au răspuns pozitiv, în timp ce 17,30% spun că nu vor unirea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Atentie oradeni, luam plasa!
Citez din articol: "Necunoscuta e dacă supărarea va ţine până la vară, când Oradea va avea un CET şi reţele noi" Noul CET, mult subdimensionat, NU VA PUTEA ASIGURA TERMOFICAREA ORASULUI ! Retelele noi s-au contractat la DE DOUA ORI pretul pietii si au fost realizate prost, iar in primul an de functionare VOM VEDEA CA NU FAC FATA. Astazi, Bucurestiul ramane fara termoficare, RADET a anuntat acum cateva minute ca isi inceteaza activitatea. Maine, de ce n-ar putea ramane si Oradea fara termoficare? Sa dea Domnul sa n-am dreptate!Dar tare ma tem ca am!
Postat 06 Noiembrie 2015, 16:36 de ceta
?????????????????????
CSEKE?Aista care a inchis cu Boc@Bass 69 de spitale????Niciodata ,nu va umflati...!NU-Bolojan...DA-Pop Claudiu-PRIMAR!Linisteeee!
Postat 05 Noiembrie 2015, 13:23 de grigore
cu cine votăm?
eu cred că, participarea la vot ține în primul rând de educația electoratului... adică electoratul trebuie educat constant, ajutat să vadă civic responsabil, cu simț critic real, să voteze pentru că e important ce crede el pentru orașul său, urmașii săi bla, bla, bla. de aceea, în timpul care a mai rămas, dar și apoi, constant, electoratul trebuie educat civic. apoi, mai cred că, rezultatele nu surprind decât cel mult realitatea din acest oraș atunci când s-a făcut sondajul, dar nu și peste un an sau cine mai știe când. deci, se pot trage niste concluzii cel mult valabile abia pentru acum. apoi, mai cred că politicienii ar trebui să vină cu o ofertă clară de soluții efective pentru binele orașului, si justificată public exact ca in proiectele cu finantare pe bani europeni, adică pas cu pas, iar electoratul educat să aleagă prin vot ce e mai bine pentru oraș, urmași etc.: infrastructura, energie locală cu costuri mici, turism cu divertisment nimphea, cetate cu festivaluri de arte national si chiar international, centru medical national in sanmartin, cu multe avantaje de la apa termală, costuri de trai într-un oraș frumos șamd. să vadă omul că există intenție bună, inteligență, oportunitate, potențial real etc. si, cred că cine va convinge real in acest sens acela va fi votat. simplu. sau nu? :)
Postat 05 Noiembrie 2015, 12:07 de vg
@anticomunist
Mai bine un ungur sau un țigan, dar cinstit/corect, decat un roman hot si prost pe deasupra! In 1866 inaintasii au lasat la o parte interesele marunte si l-au adus sa-i conduca pe Carol, viitorul rege. Au urmat cincizeci de ani de progres. In 1938 Romania era inaintea Greciei, Danemarcii, Portugaliei, tari in care azi romanii merg sa munceasca! De ce n-ar putea penelistii/pesedistii/udemeristii oradeni sa propuna pt. primarie o persoana din Oradea, apolitica, dar COMPETENTA, un adevarat gospodar, un om care a facut ceva si stie de unde sa apuce lucrurile?! De ce trebuie sa aducem de aiurea tot felul de rupti-n cu*r ca sa ne conduca?! Sa stea un mandat, doua, sa ne jecmaneasca si sa stranga averi pt. zece vieti? Sa ne lase apoi datori vanduti pt. urmatorii cincizeci de ani?!
Postat 05 Noiembrie 2015, 11:48 de pinonel
Concluzia?
Oradenii, ca mai toti romanii, de altfel, s-au saturat de politicieni si de partidele politice corupte si ineficiente. Daca PNL si-a facut cumva socotelile si s-au gandit ca omul lor va iesi, doar pentru ca este din acelasi partid cu Bolojan, s-au inselat amarnic. Daca Bolojan nu candideaza, primarul va fi maghiar.
Postat 05 Noiembrie 2015, 10:55 de anticomunist
multumim
minus 70
Postat 05 Noiembrie 2015, 09:50 de pop2
dragnea, mang - oradenii nu sunt fraieri...
Asta e adevarul care se vede de departe si nimeni nu-l poate schimba chiar daca se latra pana la ragusire. Pe oamnei nu-i poti prosti - acum se vede in toata tara. Ce-i care si-au facut treaba , sunt cinstiti si integri au 70%, ceilalti sunt debarcati!!! Asta e sorta lor, poporul nu poate fi mintit si aburit - ce ai facut si cine esti se vede de la departare.. De latrat oamenii sunt satui - vor fapte, realizari si oameni cu respect fata de ei si semenii lor. In Oradea, se vede din sondaje - asta se intampla, si speram ca si Bolojan sa faca pasul si sa-si anunte candidatura, altfel incepe din nou haosul...
Postat 05 Noiembrie 2015, 09:48 de TC
SCHEISSE !
Toti sunt o apa s-un pamant : malan, bolovan, pop, ciordel, mang....
Postat 05 Noiembrie 2015, 08:43 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3105 RON
  • 1 EUR = 4.7788 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON