URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Noiembrie 2015, 07:48

Cum gândesc orădenii? BIHOREANUL dezvăluie datele secrete din sondajul liberalilor orădeni

Cum gândesc orădenii? BIHOREANUL dezvăluie datele secrete din sondajul liberalilor orădeni NECUNOSCUTĂ "FIERBINTE". Realizat în septembrie, când nu-şi puneau problema încălzirii, sondajul primarului Ilie Bolojan arăta că numai 3,91% din orădeni o considerau cea mai importantă. Oare care erau datele dacă ar fi fost întrebaţi în octombrie?
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu trei săptămâni în urmă, BIHOREANUL dezvăluia că primarul Ilie Bolojan şi prefectul Claudiu Pop şi-au comandat fiecare câte un sondaj secret, care să le arate cum ar vota orădenii în alegerile locale de anul viitor.

Cel dintâi pentru că îl bate gândul să se retragă, celălalt fiindcă ar vrea să preia conducerea oraşului. Indicând cota uriaşă, de aproape 70%, pe care actualul edil o are în ambele cercetări, precum şi faptul că prefectul ar avea prima şansă în absenţa lui Bolojan, dezvăluirea i-a uimit atât pe liberali, cât şi pe social-democraţi şi pe aliaţii acestora, unii grăbindu-se s-o pună sub semnul întrebării.

Între timp, BIHOREANUL a intrat în posesia întregii anchete sociologice făcute în beneficiul primarului, care contrazice, de fapt, ipoteza că PSD ar putea prelua Primăria, şansa cea mai mare având-o UDMR. Investigaţia a scos la iveală şi alte surprize: într-o eventuală sincronizare cu alegerile locale, referendumul pentru Oradea Mare, ratat astă vară, ar putea întruni aprobarea a peste trei sferturi din orădeni. Totodată, sondajul arată care sunt problemele pe care aceştia consideră că Primăria le-a rezolvat, dar şi pe cele pentru care încă aşteaptă soluţii. 

Tatonare PSD-istă

La mijlocul lunii trecute, senatorul PNL Gavrilă Ghilea deconspira un sondaj făcut din tabăra PSD ce releva că liberalii n-au cum să piardă Primăria Oradiei şi că Bolojan avea mai bine de două treimi din intenţiile de vot ale orădenilor. Studiul, avea să afle BIHOREANUL, fusese făcut în vară de IRES (Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie, aparţinând strategului PSD Vasile Dâncu) pe 1.500 subiecţi, telefonic, cu marjă de eroare de 3%, pentru a determina şansele la Primărie ale actualului prefect Claudiu Pop, fost şef al PSD Oradea.

Potrivit acestuia, la întrebarea "Cu cine aţi vota duminica viitoare?" 68,6% l-au nominalizat pe edilul liberal, procentajul depăşind scorurile acestuia din 2008 (50,3%) şi 2012 (66,8%). Pe locul doi, pentru întâia oară, ar fi urmat un candidat al PSD, şi anume Claudiu Pop, cu 17%, şi abia pe trei un alt liberal. Dar nu viceprimarul pe care Bolojan îl pregăteşte ca succesor, ci cel din 2008-2012, Gheorghe Carp, acum manager la Spitalul Judeţean, actualul secund, Mircea Mălan, fiind abia pe patru, la concurenţă cu un reprezentant UDMR, fostul ministru al Sănătăţii Cseke Attila, acum deputat.

Răspunsurile la întrebările închise, unde subiecţii au fost puşi să aleagă din diferite combinaţii de candidaţi, îl arătau pe prefect pierzând categoric în faţa lui Bolojan, cu 32%-68%, dar câştigător cu 54%-46% în faţa lui Mălan.

La derută

Tot în urmă cu trei săptămâni, cei mai informaţi dintre politicienii orădeni aflau că locul I din sondajul IRES era confirmat şi de unul făcut la cererea lui Bolojan, de fostul şef de cabinet al acestuia din vremea când era prefect, Dumitru Ţiplea, care îl credita cu 68,13%. În schimb, de la a doua poziţie în jos, situaţia e radical diferită în sondajul PNL, cel mai important detaliu fiind că pe locul secund s-ar clasa nu Pop, ci Cseke.

Deşi puţinii liberali care deţineau informaţiile au ştiut detaliul, niciunul n-a vrut să corecteze datele "scăpate" dinspre tabăra PSD. Motivul? "Dacă prefectul şi partidul lui se amăgesc că stau bine, de ce să le stricăm iluzia?", a explicat BIHOREANULUI un liberal. De la care, însă, de data aceasta ziarul a aflat datele complete ale cercetării.

Din uşă-n uşă

Sondajul cerut de Bolojan a fost mai minuţios, cu marjă de 2,7%, iar operatorii au avut contact direct cu subiecţii, chestionând 1.280 persoane, din uşă-n uşă, prin interviuri de câte 15-20 minute. "Prima concluzie e că oamenii s-au săturat de politicieni, ceea ce va influenţa campania. Un politician inteligent va evita să-i agaseze, trebuind să găsească noi mijloace pentru a-i convinge", spune sursa BIHOREANULUI.

Prima întrebare pusă orădenilor a ţintit chiar problemele pe care aceştia le consideră cele mai importante. 35% au spus că problema nr. 1 este calitatea serviciilor spitaliceşti. În condiţiile în care în 2012 85% din orădeni o considerau cea mai importantă, răspunsul a confirmat că modernizarea spitalelor îşi arată rezultatele. Alţi 25,31% au afirmat că problema cea mai importantă este cea a salarizării, pe când în 2012 un sfert din orădeni considerau problematică însăşi găsirea locurilor de muncă.

În continuare, subiecţii au indicat ca probleme calitatea salubrizării (10,47%), starea drumurilor (8,59%), siguranţa publică (7,03%), locurile de parcare (doar 3,28%) şi termoficarea (numai 3,91%). "Din perioada 7-18 septembrie, când a fost făcut sondajul, şi până acum au apărut probleme în reluarea încălzirii, aşa că dacă se făcea sondajul acum rezultatul ar fi fost diferit. Necunoscuta e dacă supărarea va ţine până la vară, când Oradea va avea un CET şi reţele noi, iar atracţia va fi aquaparcul", comentează sursa BIHOREANULUI.   

Primar detaşat

Sondajul mai arată că 19,53% dintre subiecţi consideră foarte bună activitatea Primăriei, 49,38% spun că e bună, 26,88% că este acceptabilă, 2,66% - proastă şi 1,56% - foarte proastă.

Ca urmare, la întrebarea privind intenţia de vot 68,13% l-au indicat pe Bolojan, urmat la mare distanţă de Cseke Attila cu 4,88%, de fostul viceprimar Gheorghe Carp cu 3,98% şi de cel actual, Mircea Mălan, cu 3,89%, de Claudiu Pop (3,28%) şi Ioan Mang (2,8%), viceprimarul Huszar Istvan (2,79%) şi alţi liberali: Florica Cherecheş şi Cornel Popa (câte 2,5%), Gavrilă Ghilea (1,25%) şi Ioan Cupşa (1,09%).

Pe Bolojan l-ar vota 75% din ortodocşi, 51,7% dintre catolici, 66,7% baptişti, 76,2% penticostali şi 40% reformaţi, cel mai mult în Nufărul (75%), Cantemir (72%), Ioşia (71,1%), Decebal (68,8%), Rogerius (67%) şi mai puţin în Velenţa (63,4%), centru (57,5%), pe dealuri şi în Episcopia (60%).

Cum Bolojan nu este tentat de un nou mandat, sondajul a măsurat cum s-ar redistribui intenţiile de vot în situaţia în care el nu va candida: nu mai puţin de 36,88% din subiecţi au spus că nu se vor prezenta la vot şi nu vor vota alt candidat dacă actualul primar nu va fi pe listă. În rest, şi-ar da voturile, în acest caz, lui Cornel Popa (12,5%), Gheorghe Carp (11,56%), Mircea Mălan (7,97%), Cseke Attila (5,16%), Claudiu Pop (4,84%), Florica Cherecheş (4,06%), Ioan Mang (3,91%), Gavrilă Ghilea (3,13%), Ioan Cupşa (0,70%) şi Huszar Istvan (0,63%).

Factorul X, maghiarii

Cea mai mare vulnerabilitate a sondajului rămâne, ca totdeauna până acum, motivul pentru care candidaţii UDMR sunt mai puţin creditaţi decât la urne. "Tradiţional, etnicii maghiari nu recunosc că votează, de fapt, cu unul de-al lor, deci cifrele trebuie ponderate cu rezultatul UDMR ca partid, care permite estimarea că Cseke sau Huszar pot lua circa 14-17%", explică un specialist.

Pe de altă parte, analiza votului pe partide situează PNL pe primul loc, cu 48,75% (liberalii ar vrea peste 50%, ca să facă singuri majoritatea în Consiliu, fără UDMR ori PSD), urmat de PSD cu 20,47% şi de UDMR cu 10,16% (cu menţiunea că între pereţii cabinei de vot trei sferturi din maghiari pun totuşi ştampila pe lista Uniunii). 7,19% din subiecţi au răspuns că nu vor vota niciun partid, 1,09% au indicat UNPR, 0,16% ALDE, altele 5,94%, iar 6,25% au spus că nu ştiu sau nu au răspuns.

Un alt amănunt care poate stârni nedumeriri e motivul pentru care liberalii au inclus în sondaj aşa mulţi dintre ai lor. "Am vrut să evaluăm cum stă fiecare din conducere, dar şi foştii viceprimari, dar numai primii trei vor fi incluşi în sondajul care urmează să fie făcut de un institut desemnat de conducerea centrală a partidului, care va şi stabili oficial candidatul la Primărie", explică sursa BIHOREANULUI. Cum acest lucru se va întâmpla abia spre finele anului, explicaţia se potriveşte cu o altă informaţie ştiută doar de un grup restrâns din PNL: "Singura promisiune pe care Bolojan a făcut-o şefilor partidului, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, e că până atunci nu va declara public dacă va candida sau nu".

În varianta a doua sunt deschise, din nou, toate scenariile, iar pentru Primăria Oradea s-ar anunţa o luptă mai strânsă ca oricând...


DILEMA REFERENDUMULUI
Socoteli pentru "turul III"

Una din întrebările cele mai interesante ale sondajului cerut de primar vizează posibilitatea ca în cazul unei noi candidaturi să se repete referendumul pentru alipirea Oradiei cu Sînmartinul (nu şi cu Oşorheiul), acţiune invalidată în vară din lipsa prezenţei de minimum 30% (pe 10 mai au votat doar 19,68% dintre orădeni, iar pe 14 iunie 28,24%).

Surpriza este că acum, întrebaţi dacă au participat la vot astă vară, 62,40% din subiecţi au răspuns pozitiv, doar 37,60% recunoscând că nu. "Fie le pare rău că au contribuit la un eşec şi între timp şi-au dat seama că oraşul a ratat o şansă, fie din ipocrizie", explică specialistul consultat de BIHOREANULUI. Partea plină a paharului ar fi că la întrebarea dacă ar participa la un referendum simultan cu alegerile locale, 82,70% au răspuns pozitiv, în timp ce 17,30% spun că nu vor unirea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Atentie oradeni, luam plasa!
Citez din articol: "Necunoscuta e dacă supărarea va ţine până la vară, când Oradea va avea un CET şi reţele noi" Noul CET, mult subdimensionat, NU VA PUTEA ASIGURA TERMOFICAREA ORASULUI ! Retelele noi s-au contractat la DE DOUA ORI pretul pietii si au fost realizate prost, iar in primul an de functionare VOM VEDEA CA NU FAC FATA. Astazi, Bucurestiul ramane fara termoficare, RADET a anuntat acum cateva minute ca isi inceteaza activitatea. Maine, de ce n-ar putea ramane si Oradea fara termoficare? Sa dea Domnul sa n-am dreptate!Dar tare ma tem ca am!
Postat 06 Noiembrie 2015, 16:36 de ceta
?????????????????????
CSEKE?Aista care a inchis cu Boc@Bass 69 de spitale????Niciodata ,nu va umflati...!NU-Bolojan...DA-Pop Claudiu-PRIMAR!Linisteeee!
Postat 05 Noiembrie 2015, 13:23 de grigore
cu cine votăm?
eu cred că, participarea la vot ține în primul rând de educația electoratului... adică electoratul trebuie educat constant, ajutat să vadă civic responsabil, cu simț critic real, să voteze pentru că e important ce crede el pentru orașul său, urmașii săi bla, bla, bla. de aceea, în timpul care a mai rămas, dar și apoi, constant, electoratul trebuie educat civic. apoi, mai cred că, rezultatele nu surprind decât cel mult realitatea din acest oraș atunci când s-a făcut sondajul, dar nu și peste un an sau cine mai știe când. deci, se pot trage niste concluzii cel mult valabile abia pentru acum. apoi, mai cred că politicienii ar trebui să vină cu o ofertă clară de soluții efective pentru binele orașului, si justificată public exact ca in proiectele cu finantare pe bani europeni, adică pas cu pas, iar electoratul educat să aleagă prin vot ce e mai bine pentru oraș, urmași etc.: infrastructura, energie locală cu costuri mici, turism cu divertisment nimphea, cetate cu festivaluri de arte national si chiar international, centru medical national in sanmartin, cu multe avantaje de la apa termală, costuri de trai într-un oraș frumos șamd. să vadă omul că există intenție bună, inteligență, oportunitate, potențial real etc. si, cred că cine va convinge real in acest sens acela va fi votat. simplu. sau nu? :)
Postat 05 Noiembrie 2015, 12:07 de vg
@anticomunist
Mai bine un ungur sau un țigan, dar cinstit/corect, decat un roman hot si prost pe deasupra! In 1866 inaintasii au lasat la o parte interesele marunte si l-au adus sa-i conduca pe Carol, viitorul rege. Au urmat cincizeci de ani de progres. In 1938 Romania era inaintea Greciei, Danemarcii, Portugaliei, tari in care azi romanii merg sa munceasca! De ce n-ar putea penelistii/pesedistii/udemeristii oradeni sa propuna pt. primarie o persoana din Oradea, apolitica, dar COMPETENTA, un adevarat gospodar, un om care a facut ceva si stie de unde sa apuce lucrurile?! De ce trebuie sa aducem de aiurea tot felul de rupti-n cu*r ca sa ne conduca?! Sa stea un mandat, doua, sa ne jecmaneasca si sa stranga averi pt. zece vieti? Sa ne lase apoi datori vanduti pt. urmatorii cincizeci de ani?!
Postat 05 Noiembrie 2015, 11:48 de pinonel
Concluzia?
Oradenii, ca mai toti romanii, de altfel, s-au saturat de politicieni si de partidele politice corupte si ineficiente. Daca PNL si-a facut cumva socotelile si s-au gandit ca omul lor va iesi, doar pentru ca este din acelasi partid cu Bolojan, s-au inselat amarnic. Daca Bolojan nu candideaza, primarul va fi maghiar.
Postat 05 Noiembrie 2015, 10:55 de User anonimizat
multumim
minus 70
Postat 05 Noiembrie 2015, 09:50 de pop2
dragnea, mang - oradenii nu sunt fraieri...
Asta e adevarul care se vede de departe si nimeni nu-l poate schimba chiar daca se latra pana la ragusire. Pe oamnei nu-i poti prosti - acum se vede in toata tara. Ce-i care si-au facut treaba , sunt cinstiti si integri au 70%, ceilalti sunt debarcati!!! Asta e sorta lor, poporul nu poate fi mintit si aburit - ce ai facut si cine esti se vede de la departare.. De latrat oamenii sunt satui - vor fapte, realizari si oameni cu respect fata de ei si semenii lor. In Oradea, se vede din sondaje - asta se intampla, si speram ca si Bolojan sa faca pasul si sa-si anunte candidatura, altfel incepe din nou haosul...
Postat 05 Noiembrie 2015, 09:48 de TC
SCHEISSE !
Toti sunt o apa s-un pamant : malan, bolovan, pop, ciordel, mang....
Postat 05 Noiembrie 2015, 08:43 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON