URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iunie 2018, 18:00

Statul paralel: Judecătorul orădean Ovidiu Galea, fost ofiţer de Securitate, suspendat din magistratură şi inculpat, a fost promovat la... Guvern (FOTO)

Statul paralel: Judecătorul orădean Ovidiu Galea, fost ofiţer de Securitate, suspendat din magistratură şi inculpat, a fost promovat la... Guvern (FOTO) ZI-LUMINĂ. "Pe domnul Galea l-am angajat datorită expertizei juridice, n-am ştiut că a fost ofiţer de Securitate", spune Lilla Debelka despre consilierul-şef (în foto, primii din stânga) care o secondează ba în apariţiile la comisii parlamentare, ba în delegaţii prin străinătate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orice şut în dos e un pas înainte! Zicala i se potriveşte şi judecătorului Ovidiu Galea de la Tribunalul Bihor, trimis în judecată fiindcă şi-a tăinuit apartenenţa la masonerie, dar propulsat de secretarul de stat Lilla Debelka Boglarka în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Interesant e că, în vreme ce guvernanţii pretind că luptă din răsputeri împotriva Securităţii, magistratul suspendat şi-a început cariera chiar ca... securist.

Client DNA

Ovidiu Galea, judecător, șef de cabinet Lilla DebelkaJudecătorul Ovidiu Galea (foto) a ajuns în vizorul DNA pentru suspiciuni de falsuri comise, potrivit procurorilor orădeni, împreună cu alte trei judecătoare. Cei patru au fost acuzaţi că ar fi tras sforile ca să scape de pedeapsă un afacerist condamnat şi încarcerat pentru tentativă de viol, dar s-au dovedit nevinovaţi. Curtea de Apel Cluj a dispus refacerea rechizitoriului, iar în aprilie 2017 chiar structura centrală a DNA a clasat dosarul, pe motiv că faptele nu există!

Galea n-a scăpat, însă, de un alt dosar, aflat în judecare la Curtea de Apel Timişoara, în care tot DNA Oradea l-a învinuit de fals în declaraţii, deoarece între 2014-2016, la fel ca fostul şef al Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, nu şi-a declarat apartenenţa la Loja Masonică Ţara Crişurilor. Conform DNA, judecătorul a fost "năşit" în masonerie de fostul poliţist şi de afaceristul Ioan Mintaş, care, zic procurorii, ar fi beneficiat de sentinţe favorabile în procese în care, de fapt, Ovidiu Galea se afla în conflict de interese.

Noutăţi din poze

Suspendat din magistratură odată cu trimiterea în judecată, în ianuarie 2017, Galea a stat pe tuşă un an, până în luna martie a acestui an. Când, surpriză, pe tăcute, a fost numit şef de cabinet al secretarului de stat Lilla Debelka Boglarka, PSD-ista orădeancă promovată tot atunci în fruntea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Propulsarea într-o poziţie guvernamentală a controversatului magistrat n-a fost anunţată niciodată public de atunci, BIHOREANUL descoperind-o întâmplător, într-o ştire online ce anunţa inaugurarea, pe 16 aprilie, a unui Consulat onorific al României în oraşul britanic Winchester, ceremonie la care secretarul de stat a participat împreună cu Galea. Potrivit informaţiilor de presă, cei doi au făcut atunci o deplasare de 4 zile în Marea Britanie, iar anterior o alta în Italia, unde au fost primiţi de autorităţile locale din provinciile Catania şi Ragusa.

Încredere şi ignorare

Lilla Debelka, PSDContactată de BIHOREANUL, Lilla Debelka (foto) a declarat vinerea trecută că l-a angajat pe Galea încă de la instalarea sa ca secretar de stat, mizând pe experienţa lui juridică: "Îl cunosc de când copiii noştri au fost colegi de şcoală şi ştiam că are o mare experienţă, iar eu m-am străduit să mă înconjor de oameni competenţi".

Întrebată dacă îşi asumă şi detaliile stânjenitoare din CV-ul acestuia - debutul în 1989 ca ofiţer de Securitate la Timişoara şi situaţia actuală de inculpat într-un proces de corupţie judecat tot la Timişoara - aceasta a replicat că "orice om beneficiază de prezumţia de nevinovăţie", adăugând însă că despre trecutul de securist al sfetnicului "nu am ştiut deloc".

Securist, dar victimă

Printr-un mesaj lapidar transmis prin email, Ovidiu Galea a răspuns şi el ziarului, reiterând că angajarea sa a fost bazată pe experienţa de jurist, dar evitând să precizeze veniturile de care se bucură şi motivul pentru care, consilier pe probleme juridice fiind, face deplasări în străinătate.

În ce priveşte trecutul său de locotenent de Securitate, dotat cu pistol mitralieră în decembrie 1989 în timpul reprimării rebeliunii de la Timişoara, conform unor documente descoperite de BIHOREANUL, Galea a sugerat că ar fi victima unei confuzii, deoarece n-a fost singurul securist din Timiş cu acest nume şi "prin urmare apare nejustificată pretenţia ca de fiecare dată când se vorbeşte de cineva care poartă acest nume să se presupună că ar fi vorba despre persoana subsemnatului". Bine, totuşi, că nu şi-a negat calitatea de fost ofiţer, ci doar faptul că n-ar fi avut armă la Revoluţie.

Nu trebuie uitat că, odată ratată cariera de securist, Ovidiu Galea a mai fost, după 1990, ofiţer de informaţii al Ministerului de Interne (la celebra UM 0215), poliţist de frontieră, procuror şi, într-un final, judecător, mai nou mason, dacă nu cumva o fi rămas şi ofiţer acoperit. Cine garantează că, odată intrat în sferele înalte ale Puterii, nu va pretinde în curând că a fost chiar disident şi că de pe atunci lupta cu "statul paralel", din interior?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
CHRIS
::::::::::::)))))))))
Postat 20 Iunie 2018, 09:08 de Sandu1201
...
e pesedist 500%. a si fost la miting la bucuresti. ma mir ca nu l-ai vazut prin preajma ta :))))))))))))))))))))
Postat 20 Iunie 2018, 08:53 de User anonimizat
RE: ...
Vă rugăm să încetaţi a mai folosi nume de persoane private!
Postat 20 Iunie 2018, 11:37 de Moderator
agitatul paralel
Galea nu e judecatorul ala ce a aparut la tv afirmand ca procesul pentru care a fost suspendat prima data a fost facut de un procuror dna suparat pentru intrebari incuietoare ? Si dupa 5 ani dna bucuresti a inchis dosarul pentru ca fapta nu exista ?Si in cateva zile dupa aia a aprut dosarul cu masoneria. Si parca zicea ca in aia 5 ani unele ziare au dat lucruri din dosare si facut articole tendentioase ? Noroc pe el ca are talentul sa tot apara in fata . Ghinion pe el ca a suparat pe unii care au putere . Parca despre asta era vorba in statul paralel .
Postat 19 Iunie 2018, 22:04 de User anonimizat
Cuțu rau
85 % din psd-isti sunt securiști. Asta e problema României. Dragnea și cățeii ar trebui sa fie fericiți dacă fac pușcărie ( asta se adresează tuturor partidelor ) , cazul cel mai rău e sa intre Romanii in ei, dar în contextul unei Rusii puternice , o apropiere a Turciei și Ungariei de Rusia , ghici ce se Va întâmpla . Tocmai de asta avem nevoie de o justiție puternică de o Românie puternică și politicienii puternici
Postat 19 Iunie 2018, 22:01 de Sandu1201
GALEA = ROSIE
Galea, mason si securist angajat al PSD. Dar Rosie (col (r) al STS - conform informatiilor din Bihoreanul) tot membru al masoneriei, aceeasi Loja Tara Crisurilor, acum e angajat al Primariei Oradea de catre PNL. Deci unde e diferenta intre PSD si PNL???
Postat 19 Iunie 2018, 21:26 de rosiecubranza
o fu××k
@Sandu1201: 1. SĂ PUN CNSAS la muncă inutila? Poate o pun...2. E de notorietate ca a fost procuror ceaușist ! Mai trebuie dovedit ce? PS: NU AI VĂZUT CÂT VIN...?
Postat 19 Iunie 2018, 21:05 de cainerau
Cuțu rau
Procuroarea e prea tânără că sa fie Ceaușistă. Întreab-l pe Iliescu DE CE? De ce a pus securiștii în funcții publice. Ceaușescu a fost un om bun. Iliescu la omorât. De ce Iliescu a trimis minerii in București, când Romania avea armată și poliție, de ce? Ce ar fi sa verific dacă tu ai fost securist?
Postat 19 Iunie 2018, 20:37 de Sandu1201
ă schimbat tabăra
Macovei...dar greșeala nu era mare!
Postat 19 Iunie 2018, 19:10 de cainerau
?
@Sandu1201: Pe Băse de ce l-ai lăsat? Pe procurarea ceaușistă Moscovei de ce o iubești? Aud?
Postat 19 Iunie 2018, 19:09 de cainerau
PSD-ESCU
Cat timp o să lăsăm securiștii în funcții publice, atât va fi rău pt Romania.
Postat 19 Iunie 2018, 18:58 de Sandu1201
nu se poate
Oi fi simpatizant PSD dar NU ACCEPT ORICE! Hat kedves Lilla, ce cauta ăla acolo?
Postat 19 Iunie 2018, 18:54 de cainerau
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON