Orice şut în dos e un pas înainte! Zicala i se potriveşte şi judecătorului Ovidiu Galea de la Tribunalul Bihor, trimis în judecată fiindcă şi-a tăinuit apartenenţa la masonerie, dar propulsat de secretarul de stat Lilla Debelka Boglarka în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Interesant e că, în vreme ce guvernanţii pretind că luptă din răsputeri împotriva Securităţii, magistratul suspendat şi-a început cariera chiar ca... securist.
Client DNA
Judecătorul Ovidiu Galea (foto) a ajuns în vizorul DNA pentru suspiciuni de falsuri comise, potrivit procurorilor orădeni, împreună cu alte trei judecătoare. Cei patru au fost acuzaţi că ar fi tras sforile ca să scape de pedeapsă un afacerist condamnat şi încarcerat pentru tentativă de viol, dar s-au dovedit nevinovaţi. Curtea de Apel Cluj a dispus refacerea rechizitoriului, iar în aprilie 2017 chiar structura centrală a DNA a clasat dosarul, pe motiv că faptele nu există!
Galea n-a scăpat, însă, de un alt dosar, aflat în judecare la Curtea de Apel Timişoara, în care tot DNA Oradea l-a învinuit de fals în declaraţii, deoarece între 2014-2016, la fel ca fostul şef al Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, nu şi-a declarat apartenenţa la Loja Masonică Ţara Crişurilor. Conform DNA, judecătorul a fost "năşit" în masonerie de fostul poliţist şi de afaceristul Ioan Mintaş, care, zic procurorii, ar fi beneficiat de sentinţe favorabile în procese în care, de fapt, Ovidiu Galea se afla în conflict de interese.
Noutăţi din poze
Suspendat din magistratură odată cu trimiterea în judecată, în ianuarie 2017, Galea a stat pe tuşă un an, până în luna martie a acestui an. Când, surpriză, pe tăcute, a fost numit şef de cabinet al secretarului de stat Lilla Debelka Boglarka, PSD-ista orădeancă promovată tot atunci în fruntea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.
Propulsarea într-o poziţie guvernamentală a controversatului magistrat n-a fost anunţată niciodată public de atunci, BIHOREANUL descoperind-o întâmplător, într-o ştire online ce anunţa inaugurarea, pe 16 aprilie, a unui Consulat onorific al României în oraşul britanic Winchester, ceremonie la care secretarul de stat a participat împreună cu Galea. Potrivit informaţiilor de presă, cei doi au făcut atunci o deplasare de 4 zile în Marea Britanie, iar anterior o alta în Italia, unde au fost primiţi de autorităţile locale din provinciile Catania şi Ragusa.
Încredere şi ignorare
Contactată de BIHOREANUL, Lilla Debelka (foto) a declarat vinerea trecută că l-a angajat pe Galea încă de la instalarea sa ca secretar de stat, mizând pe experienţa lui juridică: "Îl cunosc de când copiii noştri au fost colegi de şcoală şi ştiam că are o mare experienţă, iar eu m-am străduit să mă înconjor de oameni competenţi".
Întrebată dacă îşi asumă şi detaliile stânjenitoare din CV-ul acestuia - debutul în 1989 ca ofiţer de Securitate la Timişoara şi situaţia actuală de inculpat într-un proces de corupţie judecat tot la Timişoara - aceasta a replicat că "orice om beneficiază de prezumţia de nevinovăţie", adăugând însă că despre trecutul de securist al sfetnicului "nu am ştiut deloc".
Securist, dar victimă
Printr-un mesaj lapidar transmis prin email, Ovidiu Galea a răspuns şi el ziarului, reiterând că angajarea sa a fost bazată pe experienţa de jurist, dar evitând să precizeze veniturile de care se bucură şi motivul pentru care, consilier pe probleme juridice fiind, face deplasări în străinătate.
În ce priveşte trecutul său de locotenent de Securitate, dotat cu pistol mitralieră în decembrie 1989 în timpul reprimării rebeliunii de la Timişoara, conform unor documente descoperite de BIHOREANUL, Galea a sugerat că ar fi victima unei confuzii, deoarece n-a fost singurul securist din Timiş cu acest nume şi "prin urmare apare nejustificată pretenţia ca de fiecare dată când se vorbeşte de cineva care poartă acest nume să se presupună că ar fi vorba despre persoana subsemnatului". Bine, totuşi, că nu şi-a negat calitatea de fost ofiţer, ci doar faptul că n-ar fi avut armă la Revoluţie.
Nu trebuie uitat că, odată ratată cariera de securist, Ovidiu Galea a mai fost, după 1990, ofiţer de informaţii al Ministerului de Interne (la celebra UM 0215), poliţist de frontieră, procuror şi, într-un final, judecător, mai nou mason, dacă nu cumva o fi rămas şi ofiţer acoperit. Cine garantează că, odată intrat în sferele înalte ale Puterii, nu va pretinde în curând că a fost chiar disident şi că de pe atunci lupta cu "statul paralel", din interior?
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.