URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Decembrie 2015, 09:42

Bolojan, the (Only) One

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aflat în cumplită criză de lideri, idei şi credibilitate, rămas după instalarea Cabinetului Cioloş şi fără unicul obiect de activitate, contestarea guvernării, PNL pare gata de o adevărată lovitură: să-l pună secretar general, adică nr. 2 în partid, pe Ilie Bolojan.

Personalitate implicată total în ce face (colegii încă povestesc cum în vremea Alianţei DA făcea campanie îmbrăcat efectiv în gips, după un accident), perseverent (vă amintiţi cum din primele zile de mandat a înfruntat şantajul OTV şi al patronilor VIP Taxi care îşi lipiseră maşinile una de alta ca să-i blocheze prima reformă, pentru decongestionarea circulaţiei, prin instituirea taxei de parcare în centru?), vizionar (care edil a mai croit atâtea drumuri noi, poduri, pasarele, care a mai construit şcoli şi parcuri industriale?), caracter puternic (cine mai cuteza să-i spună făţiş lui Dragnea că minte şi cine a mai evacuat miniştri din vile de protocol la care nu aveau dreptul?) şi ingenios (e singurul primar care şi-a scos oraşul, ba şi Băile Felix, din perimetrele de exploatări petroliere, iar ca lider al Asociaţiei Municipiilor din România a iniţiat legi clare şi simple, cum e cea pentru reabilitarea clădirilor monument), atipicul personaj e considerat de şefii actualului PNL singurul dotat cu toate calităţile pentru a duce la bun sfârşit fuziunea vechilor liberali şi foştilor pedelişti.

Nu cred, însă, că pe el l-a întrebat cineva dacă vrea. Am vrut să aflu de la senatorul Bodea, care a anunţat că-l propune pentru această funcţie, iar răspunsul a fost că "asta va fi decizia lui!". Am motive să cred, totuşi, că Bolojan nu-şi doreşte încă o povară, fiindcă pentru el politica nu-i jucărie ci, vorba lui Ion I.C. Brătianu, "un lucru grav". Admirator al operei acestuia, Bolojan nu e omul care să ia în deşert numele şi destinul Partidului Naţional Liberal, pe care le preţuieşte mai mult decât foştii săi preşedinţi (gen Tăriceanu, Antonescu).

El însuşi dezgustat de poamele din PNL (încă se simte culpabil că a susţinut-o la europarlamentare pe Norica Nicolai, care l-a ţepuit că deschide la Oradea un birou pentru cei interesaţi să înveţe cum se fac proiectele cu fonduri UE), Bolojan este, pe de altă parte, obosit de munca de la Primărie, neexcluzând să se retragă o vreme în privat, unde are oferte irezistibile. Iar adevărul e că nici măcar peneliştii înşişi nu se vor cu adevărat conduşi de el (periodic vântură zvonuri că i-ar fi oferit şefia Ministerului Administraţiei sau/şi Internelor, dar în realitate nu-l doresc tocmai pentru că "n-are mamă, n-are tată").

Habar nu am dacă în cele din urmă Bolojan se va lăsa înduplecat, de dragul a ceea ce înseamnă pentru el Partidul Naţional Liberal. Proiectata sa promovare trădează, însă, în mod cert, o îngrijorătoare criză de resurse umane, nu doar a PNL, ci a tuturor partidelor. Tristeţea e că, şi dacă primarul nostru acceptă misiunea de "salvator", cu un singur Bolojan nu se face primăvară. Nici în reconstrucţia PNL, nici în cea a României...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
Zice și EL...
Vorba lui Budea Florin, fostul coleg al autorului acestui articol: "Pleacă Ilie! În mine se cască un vid. Vai, ce-o să fie? Mă şi sinucid... PS şi se mai dedică tuturor disperaţilor care, în lipsa unicului şi irepetabilului conducător, luminător, îndrumător, lider spiritual etc. vor rătăci la nesfârşit prin pustie în căutarea unui nou... stăpân. scrisesem "cur de lins" dar mi s-a părut că expresia e prea tivială."
Postat 14 Decembrie 2015, 20:38 de Danutz
@TDS
... cu mai mult umor si poate mai putin acid, ca doar vin Sarbatorile...
Postat 07 Decembrie 2015, 16:06 de ineuanul
@ suporter
L-am urmarit si-l urmaresc pe Guran, am si discutat cu el cand a fost la Oradea, tot ce pot sa-ti spun e ca in ultimul timp a devenit subiectiv, daca tot vrei sa-l dai ca si exemplu (pot sa-ti indic cel putin o emisiune a lui, in care a vorbit despre Oradea sau Bihor doar din 'auzite', fara sa se documenteze si a cam dat-o in bara). Nu am spus ca ma deranjeaza ca se lucreaza in Oradea, in schimb ma deranjeaza hotia, minciuna, dezinformarea si lingaii.
Postat 07 Decembrie 2015, 15:52 de User anonimizat
bihoreanoradean
am specificat clar ca sunt apolitic,nu ma intereseaza subiectul numit politica,dar Bolo stie administratie,uitate putin sa vezi si parerea lui Moise Guran, tot apolitic si el.Te deranjeaza ca se lucreaza in Orade,dute la Tileagd,du-l cu tine si pe "arhitectul sef",o sa fie de "impact " :))))))
Postat 07 Decembrie 2015, 15:44 de suporter_oradean
?
@ineuanul: Parol, este exact ca și până acum !
Postat 07 Decembrie 2015, 15:38 de TDS
@ suporter
Hai mai taie, cred ca si voi astia cu limba aspra inghititi in sec cand veniti cu texte din astea.. Sau poate esti ceva pui de membru de partid si tanjesti la vreun ciolan ca tot vin alegerile..
Postat 07 Decembrie 2015, 15:31 de User anonimizat
@TDS
... toata admiratia! Uite ca se poate si altfel. Felicitari!
Postat 07 Decembrie 2015, 15:18 de ineuanul
tot Bolo
e oficial,s-a anuntat si in media,Bolojan= secretar general Pnl,nu cred ca pe pile a ajuns in functia asta.Mie imi place sprancenatu si cred ca suntem multi.Inca o chestie,sunt apolitic si nu am lis nici Dos ,nici fox pro,nici c++.Chiar si Gojudu care a fost mutat din piata unirii de super Bolo cred ca e mandru ca a absolvit liceul care ii poarta numele.Retineti,in Oradea suntem 70 % pro Bolo,as zice ca e de Impact asta ,vorba unuia de dinainte
Postat 07 Decembrie 2015, 15:16 de suporter_oradean
PLUGUSOR
AIO , AIO , copii și frați! /Stați puțin și nu mânați…/ Ascultați-mă acum Că nu-i cu REFERENDUM ! / La –nceput de an frumos, / S-a dat drumul la HAOS ! Piața Unirii s-a închis, / Circulația , « UN VIS » ! / Cu-autobuze sau pe jos, / Totul e-atât de frumos ! /Și-a venit și luna mai…( florile dalbe ) / FUZIUNEA fi-va RAI ! /Sânmartin-ul a votat, /Oradea nu s-a lăsat ! / Și-a venit și turul doi , / Rezultatul : TOT CA NOI ! /Iaca , nu am avut chef,/ Dar nici arhitect șef ! / Nu vrea Bolo, asta e, /Ce frumos e-n penele...( florile dalbe ). Toamna iute la ciolan ,/ Hop și Popa Lucian...( linu-i lin ). AIO, AIO , să fiți cuminți , /Nu vă mai prefaceți sfinți . /Vă dă Moșu-o portocală, Sau Poliția Locală.../ Vă dă Moș - u o bomboană... ( tare ca piatra) /Veteranilor , o toană ! De urat am mai ura, /Nu ne lasă TRANZACȚIA ! Și penalitățile ! Cu tact, /Poate rămân la IMPACT ! Încă-o dată am mai ura, /Dar mai bine DNA ! / Iarna- i grea, omătu-i mare / DNA la fiecare / După faptă și răsplată / Viața să vă fie brăzdată ..../ Ia mai mânați mă flăcăi / La beci sunați din zurgălăi...? Hăăăăăăăăăăăăiiiii !
Postat 07 Decembrie 2015, 15:03 de TDS
la repezeala pe bani europeni
Totusi sa nu uitam ca tot ce s-a facut in oras, este pe bani europeni, bani la care vechile administratii nu au avut acces dintr-un motiv simplu: nu eram in UE. Eu zic ca doar a profitat de o conjunctura favorabila, intr-un mod cat se poate de heyrupist si dureros pentru buzunarele oradenilor (toate intarzierile si penalitatile le platim noi, ca doar nu vine nebunu' cu bani de acasa). Comparand orasul cu situatia de acum 10 ani, da, arata mai bine. Comparand nivelul de trai si satisfactia generala a oradenilor, o ducem muuult mai rau. Nu ma incalzeste cu nimic faptul ca avem un centru frumos atata timp cat suntem codasi Ia salarizare si in acelasi timp fruntasi la pretul utilitatilor, transportului in comun si al taxelor locale. Asa ca hai sictir!
Postat 07 Decembrie 2015, 14:58 de User anonimizat
Bolo
2 cimitire transformate in parcurile Linistii si Salca,refacere balustradelor si iluminatul malului Crisului,demolarea ( oo da ce-mi place asta) garajelor,parcari construite cu nemiluita,strazi facute de la zero,schmbarea magistralei de termoficare,modernizarea spitalelor in primul mandat,2 poduri noi noute,refacerea strandului municipal si a pietei unirii care sunt in curs de finalizare,dealul ciuperca,drumul expres,piata rogerius,parculete mici din cartiere si locuri de joaca pt copii,gradina zoologica,redarea turnului primariei circuitului turistic,la fel cetatea , dar cetatea e proiect mai vechi. A luptat la Bucuresti pt actele necesare obtinerii terenului pt noua sala de sport,a renuntat la finantara inutila a echipei de fotbal,un lucru bun pt ca acolo se arunca bani pe fereastra,parcurile industriale,piramida din primarie,refacerea podului din centru,construirea de gradinite si a scolii unde e acum liceul economic,fostul liceu de fapt. Nu stiu ce mi-a scapat,dar cred ca merita titulatura de super Bolo . Deci cam the only One . Acest text nu e o oda ci constatarea unui localnic ca orasul devine tot mai frumos.Si da ,asteptam parerile critice.
Postat 07 Decembrie 2015, 13:42 de suporter_oradean
Dorinta...
Mie, ca aradean, mi se cam rupe de politica locala oradeana, dar nu pot sa nu vad ce, cat, cum si cat se face in Oradea de cand primar este care este... Asa ca, pentru a nu cadea in nicio latura emotional-laudativa, propun forumistilor care citesc acest material sa scrie un comentariu numai daca au ceva de reprosat primarului, altceva decat ca nu au avut apa rece sau calda enspe zile din cauza lucrarilor. Sunt curios cati chiar au ceva de spus, altceva decat sarcini de partid sau rafueli personale...
Postat 07 Decembrie 2015, 13:25 de ineuanul
frumoasa odă, mare dilemă..
Daca accepta propunerea pnl-istilor, lasa orasul pe mana hotilor si a incapabilor de care s-a inconjurat, deci se duce pe apa sambetei tot ce a inceput. Daca se incapataneaza sa ramana in primarie (asta daca va mai fi ales) va trebui sa dea explicatii pentru toate neajunsurile, abuzurile si constrangeile de care au avut parte oradenii in ultimii ani, poate si niste vizite pe la DNA.. PS: aviz carcotasilor, nu sunt psd-ist, prefer oricand dreapta, mai putin acum cand hotii din pnl si-au dat mana cu cei din pdl.
Postat 07 Decembrie 2015, 11:47 de User anonimizat
"Sofisticată, mă! O fi stricată, mă!"
O fi tehnocrat, (mă)?!
Postat 07 Decembrie 2015, 10:56 de eutanasiu
Domnule Adrian Criş
Consider că ar fi nevoie în primul rînd de o reformă a presei în general şi a redacţiei dumneavoastră în special! Aparenta subtilitate din primele 36 de rînduri prin care vă faceţi meseria conform statului de plată nu poate fi anulată de ultimele 14 rînduri care se apropie oarecum de deontologia jurnalistului. La o lectură mai atentă, chiar şi ultimele rînduri par a fi mai mult dictate de fişa postului. Scrierile dumneavoastră par a fi mai mult un anunţ de la rubrica "matrimoniale".
Postat 07 Decembrie 2015, 10:24 de eutanasiu
Armata celor 12 maimuţe
Complicata dramaturgie tehnică a săptămânii pe cale să se încheie şi telenovela din jurul proiectului Aparegio, telenovelă întru prelungirea căreia rolul de principal scenarist i-a revenit directorului Companiei de Apă, dl. Ovidiu Gavra, tocmai plecat în America unde se pare că va urma un curs de calificare în domeniu, lasă loc de multe speculaţii legate de viitorul d-lui Ilie Bolojan. Şi pentru ca spectacolul să fie complet, dl. Eduard Florea, etern zâmbitorul city manager al oraşului, s-a umilit în public cînd a propus şi aprobat împrumutul de 5 milioane de euro al Companiei garantat de Primăria Oradea, Gavra reuşind astfel să-i pună la îndoială şi rostul, şi competenţele. A mai reuşit şi să demonstreze că aleşii veniţi la muncă mai harnici şi mai numeroşi ca niciodată semnează tot ceea ce le trimite Bolojan sub forma proiectelor de Hotărîri de Consiliu Local, în acest caz o copie a manuscrisului directorului demn de a fi reevaluat de liderii politici unul după altul, ca la poştă. Armata nevăzută a coloneilor, a avansărilor în grad, a acordărilor de funcții din sculare în culcare l-a propulsat pe Bolojan cu o viteză cel puțin egală cu frîna sa naturală de om prost, destinat unei vieți de slugă. Serviciile n-au zis nu cînd a venit vorba să-i dea lui Bolojan un rol în opereta politică, ba chiar și un reportofon plasat pe hard-disk-ul calculatorului care să păstreze toate amintirile de care a uitat. Cînd s-au terminat coloneii cunoscuți, Gavra a trecut la trupele anonime. A bîntuit suburbiile și a oferit primarilor gradul de „colonel” al proiectului APAREGIO. S-a mai uns şi cu alifia liderului de sindicat pe post de mir contrafăcut. Peste tot. Faptele săvîrșite de acest cocalar sînt de-a dreptul grotești. Mărturiile și probele zac peste tot, ca fulgii după o bătaie cu perne. Tocmai de aceea viitorul gibonului depinde de celelalte 11 primate.
Postat 07 Decembrie 2015, 10:12 de eutanasiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON