URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Mai 2019, 12:42

Un deputat de Bihor îi cere ministrului Transporturilor explicaţii privind abuzarea orădenilor de către Tarom cu preţuri peste măsură

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Serviciile execrabile la preţuri neruşinate practicate de Tarom pentru cursele dintre Oradea şi Bucureşti nu îi enervează doar pe cetăţeni, ci îi îngrijorează şi pe parlamentari, care au ajuns să pună problema aceasta în atenţia oficialilor din Guvern.

Deputatul Gavrilă Ghilea i-a adresat ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, o întrebare pe această temă, arătând că în ultimul deceniu (de fapt, în perioada 2010-2014), în modernizarea şi extinderea Aeroportului din Oradea s-au investit peste 30 milioane euro, „care însă nu au adus revirimentul mult aşteptat de cetăţenii şi agenţii economici din acest municipiu şi din judeţul Bihor”.

Printr-un comunicat de presă, deputatul Ghilea arată că în demersul pe lângă ministrul Transporturilor a rezumat dinamica Aeroportului Internaţional din Oradea din anul 2017 până în prezent, perioadă în care, pe de o parte, acesta a avut o colaborare cu operatorul low-cost Ryanair „soldată cu acoperirea a şapte destinaţii externe” şi cu operatorul privat Blue Air „pentru suplimentarea celor două curse zilnice tradiţionale spre şi dinspre Bucureşti asigurate de Tarom”.

După numai un an, aminteşte Ghilea, atât Ryanair, cât şi Blue Air au renunţat la contractele cu Aeroportul din Oradea, iar din primăvara acestui an Tarom a rămas singurul operator aerian la Oradea.

Problema ridicată de deputatul bihorean este că, imediat ce s-a văzut în poziţie de monopol, Tarom a ajuns să practice o politică de preţuri prohibitivă, astfel că „biletele de avion au ajuns să-i coste pe orădeni dublu faţă de tarifele practicate pentru zboruri similare operate de Tarom pe alte aeroporturi din nord-vestul şi din sud-vestul ţării”.

De asemenea, Ghilea aminteşte şi despre faptul că la finele anului trecut Tarom a anunţat că din primăvara aceasta va opera două curse externe de la Oradea, dar din cauza preţurilor puse în vânzare, „considerabil mai mari decât cele practicate de companiile străine spre aceleaşi destinaţii de pe alte aeroporturi din ţară”, compania a invocat nerentabilitatea lor şi a renunţat să le mai opereze.

Din aceste considerente, vă rog, domnule ministru, să solicitaţi conducerii Tarom explicaţii pentru modul vădit în care se încearcă izolarea Oradiei de capitala ţării, prin practicarea unor preţuri exorbitante la biletele de călătorie şi operarea curselor cu aeronave subdimensionate, dar şi prin denunţarea unor destinaţii externe care au fost mediatizate şi angajate anterior”, i-a cerut deputatul bihorean ministrului Răzvan Cuc.

De precizat că aceeaşi chestiune a fost pusă în atenţia conducerii Consiliului Judeţean Bihor, în subordinea căruia se află Aeroportul Oradea, şi de către clienţi de rând ai Tarom, nemulţumiţi că în timp ce pentru orădeni biletele au preţuri de 200-300 euro, băimărenii, de pildă, pot călători spre şi dinspre Capitală cu 49 euro.

La fel, şi primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a criticat politica de preţuri a Tarom, care profită de faptul că deţine monopolul, preferând să zboare către Capitală din Timişoara, unde preţurile sunt mai mici.

Cu toate acestea, preşedintele Consiliului de Administraţie al Aeroportului Internaţional din Oradea, Szuhai Bimbo Tibor, a cerut orădenilor să dea dovadă de „patriotism local” şi să folosească aeroportul local, chiar dacă îi costă mai mult.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON